Një alarm i pambështetur për tërmetin dhe që shkakton panik

29/12/2019 - 10:23

Pas-tërmeti / A është me vend shqetësimi i pedagogut të Fakultetit të Inxhinierisë së Ndërtimit për ndërhyrjen, në një element strukturor, siç është KOLONA e betonit?!

• Për sistemimin e gjendjes në këtë ndërtesë është angazhuar një grup ekspertësh izraelitë.

• Pasi është zhveshur kolona nga suvatimi, është bërë kontrolli i hekurave të armimit me një aparaturë, qe quhet Bartracker, më pas është vazhduar me kontrollin e gjendjes së betonit me metodën SONREB dhe evidencimin e mikroplasaritjeve të mundshme.

Nga Feim Alliu

Tashmë, pas një muaji nga goditja shkatërruese e tërmetit të datës 26 nëntor, mendjet janë kthjelluar dhe vendimet e veprimet instiktive i kanë lënë vend arsyes…

Një foto në rrjetet sociale evidencon një nga punët e bëra në fazën e emergjencës për sistemimin e një elementi të strukturës ndërtimore në një nga pallatet e qytetit të Durrësit, të dëmtuar nga lëkundjet sizmike të muajit nëntor…

Një nga pedagogët e fakultetit të ndërtimit në Universitetin e Tiranës, me të drejtë, alarmohet nga kjo foto, ku shikohet një punonjës i angazhuar në ndërhyrjen, që po bëhet në një element strukturor siç është në rastin konkret KOLONA e betonit… pedagogu është në të drejtën e tij.

Por ndërkohë mënyra e tij e reagimit shkakton panik në popull dhe ndez polemika, ku marrin pjesë profesionistë dhe jo të tillë (inxhinierë, mjekë, ekonomistë, rrobaqepës, këpucarë, berberë… Respekt për të gjitha profesionet kur operojnë në fushën e tyre.

Shqetësimi i pedagogut dhe reagimet mbi këtë shqetësim të natyrshëm të tij na bëri të kërkojmë informacion të saktë se çfarë ka ndodhur. A është e mundur vallë që papërgjegjshmëria në këtë ndërhyrje të jetë e tillë që të rrezikojë jetë njerëzish?!

Informacioni mbi atë çfarë ka ndodhur

Për sistemimin e gjendjes në këtë ndërtesë është angazhuar një grup ekspertësh izraelitë, të drejtuar nga njeri prej profesorëve të fakultetit të ndërtimit në Universitetin e Tel Aviv-it.

Pasi është zhveshur kolona nga suvatimi, është bërë kontrolli i hekurave të armimit me një aparaturë, qe quhet Bartracker, më pas është vazhduar me kontrollin e gjendjes së betonit me metodën SONREB dhe evidencimin e mikroplasaritjeve të mundshme. Në përfundim të verifikimit grupi i specialistëve izraelitë ka përcaktuar procedurën e ndërhyrjes.

1. Largimi i të gjitha pjesëve të betonit të dëmtuara e të shkëputura nga elementi strukturor.

2. Pastrimi i hekurave te armimit nga ndryshku eventual.

3. Lyrja e hekurave të armimit me material pasivues të korrodimit të mëvonshëm të hekurave të armimit, që shërben për të garantuar lidhjen perfekte të hekurave të armimit me betonin e gatshëm që do të përdoret për mbulimin e tyre, duke i dhënë përmasat e duhura elementit strukturor (shiko materiali në ngjyrë blu në foto)

4. Pasi është lagur me ujë të pastër sipërfaqja, ku do të operohet deri në ngopje, realizohet aplikimi i betonit të gatshëm me konsistence tiksotropike, që ka modulin e elasticitetit më të lartë se betoni ekzistues dhe arrin që pas 24 orësh të sigurojeë në rezistencë në shtypje prej 30 MPa, pas 28 ditësh 65 MPa.

5. Me realizimin e përmasave të mëparshme të elementit strukturor, në mënyrë që të rritet aftësia mbajtëse e këtij elementi strukturor, të dëmtuar, ekspertët izraelitë parashikuan gjithashtu përforcimin duke aplikuar një kolonë metalike dopio T, të llogaritur nga ana e tyre.

Punimet janë kryer nga punonjës të trajnuar nga kompania multinacionale MAPEI SpA, të cilët eksperiencën e tyre shumëvjeçare e kanë pasuruar, ndër të tjera, edhe me punimet restauruese në punimet e TAP-it dhe hidrocentraleve Banjë e Moglicë.

Ky është informacioni mbi ndërhyrjen e bërë, e cila ka shqetësuar pedagogun e Fakultetit të Ndërtimit në Universitetin e Tiranës…

Dhe natyrshëm vjen pyetja: Pas këtij informacioni, do ta ketë ende pedagogu shqetësimin për jetët e njerëzve në rrezik?

Shënimi: Të gjitha punimet për realizimin e kësaj ndërhyrjeje janë bërë me shpenzimet e grupit të eksperteve izraelitë.

Marrë nga postimi në faqen në FB të Feim Alliut, 28.12.2019.

*Fotoja me tekstin e panikut nga një pedagog i fakultetit të inxhinierisë së ndërtimit.

Th.M.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Votat për referendumin mbi shkurtimin e numrit e deputetëve dhe senatorëve kanë përfunduar për gati një javë, ku “Po”-ja fitoi bindshëm.

Covid-19 ishte shkak pse gazetari Erjon Skëndaj, mungoi për një kohë të gjatë në kronikat informative, apo lidhjet e drejtpërdrejta në Ne

Ambasadorët e BE në ditën Europiane të Gjuhëve i janë drejtuar me një mesazh qytetarëve të Shqipërisë për të respektuar masat ndaj COVID-

Pushteti vendor ka rritur ndjeshëm borxhet në pjesën e parë të vitit, ndikuar edhe nga situata e vështirë financiare e krijuar nga pandem

Bashkia e Durrësit ka reaguar zyrtarisht pas akuzave të ngritura nga kryetari i PD Durrës Ferdinand Xhaferaj lidhur me një pallat në lagj

Informacionet e marra nga Instituti i Gjeoshkencave, Ujit dhe Mjedisit dhe nga qendrat sinoptike homologe të vendeve fqinjë flasin për nj

Çfarë bie jashtë, pikon e futet brenda banesës së familjes Gjera në Hamallaj të Durrësit.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka informuar përmes faqes së saj zyrtare në internet lidhur me situatën e përgjithshme të trans

Ndryshimi i menjëhershëm i motit nga vlera ekstremisht të larta përsa i përket muajit shtator në vlera normale, sjellin dhe këto mini stu