Portali "DurrësLajm" kërkon të punësojë një gazetar/e për web, të interesuarit të dërgojnë CV-në në adresën e email: [email protected]

Mbrojtja e të dhënave personale, rriten ankesat, ulen sanksionet

16/04/2021 - 07:36

Ankesat për mbrojtjen e të dhënave personale janë në rritje. Zyra e Komisionerit për Mbritjen e të Dhënave Personale mori vitin e kaluar 308 ankesa të lidhura me mënyrën e përdorimit të këtyre të dhënave, shifër kjo në rritje për të tretin vit radhazi.

Sipas informacionit nga ky institucion, në 60% të ankesave të trajtuara, objekt i tyre është cenimi i së drejtës së subjektit të të dhënave personale për akses dhe ato në lidhje me marketingun e drejtpërdrejtë. Ndërsa, është konstatuar se një numër në rritje ankesash kanë lidhje me përpunimin e të dhënave personale nëpërmjet platformave online, sidomos, gjatë periudhës së pandemisë, e në vijim.

Gjatë vitit 2020, Zyra e Komisionerit realizoi 60 procese hetimi administrativ. Nga këto, 21 janë iniciuar mbi bazë të ankesave dhe 39 me nismën e institucionit, ndër të tjera, edhe të Rezolutës së Kuvendit. 15 hetime administrative janë realizuar në subjekte publik dhe 45 në subjekte private. Për shkeljet e konstatuara Komisionerit ka dalë me 18 vendime, të cilat korrespondojnë

me 37 sanksione administrative. Megjithë shtimin e ankesave dhe zgjerimin e problematikës së shpërdorimit të dhënave personale, sanksionet e ndërmarra nga ky institucion janë në rënie krahasuar me dy vitet e mëparshme. Duke qenë se vendimet e këtij institucioni nuk publikohen, i vetmi informacion i disponueshëm është ai në raportin vjetor për Kuvendin, që nuk jep detaje lidhur me subjektet e sanksionuara nga ky autoritet apo mbi natyrën e shkeljeve që kanë çuar në këto sanksione. Megjithatë, vititn e kaluar Komisionerit është shprehur veç të tjerash me 3 urdhëra për subjekte private, në lidhje me ndërprerjen e menjëhershme të përpunimit të të dhënave personale nëpërmjet sistemit të video-survejimit (CCTV), shkatërrimin e menjëhershëm të të dhënave të grumbulluara në mënyrë të paligjshme dhe ndërprerjen e menjëhershme të përpunimit të të dhënave personale te palë të treta.

Institucioni bën të ditur se një problematikë e konstatuar gjatë hetimeve administrative të realizuara është se në pjesën më të madhe të kontrolluesve publik, aspekti rregullator i mbrojtjes së të dhënave personale në proceset përpunuese përmes TIK është i veçuar nga rregullat për proceset e tjera përpunuese. Komisioneri rekomandon se institucionet e administratës shtetërore që ofrojnë shërbime në këtë sektor duhet të parashikojnë në mënyrë konkrete të gjitha proceset përpunuese me akte të mirëfillta rregullatore për garantimin e të drejtave të subjektit të të dhënave.

Gjithashtu, nga hetimet është konstatuar mungesë e njohurive ligjore dhe teknike dhe ndërgjegjësimi mbi detyrimet që parashikon në tërësi legjislacioni për mbrojtjen e të dhënave personale. Një problematikë specifike është ajo që lidhet me marrëdhëniet kontraktore që institucionet publike lidhin me palë të treta për delegimin e shërbimeve të ndryshme, ku ofrimi i shërbimit lidhet me edhe përpunimin e të dhënave personale. Në këto raste, vërehen mangësi në adresimin e elementeve, detyrimeve dhe garancive ligjore në lidhje me mbrojtjen e të dhënave personale.

Në tërësi, lista e problematikave të evidentuara nga hetimet dëshmon mangësi dhe neglizhenca të mëdha në zbatimin e detyrimeve që lidhen me mbrojtjen e të dhënave personale, duke krijuar hapësira për rrjedhjen dhe përdorimin e paautorizuar të këtyre të dhënave. /Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

"Unë jam polic në Fier dhe po udhëtoja nga ky qytet drejt Tiranës. Përgjithësisht rrugës së kthimit marr njerëz.

Një avion me 267 ushtarë amerikanë ka mbërritur në Tiranë, në kuadër të stërvitjes së pëbashkët, "Defender Europe 21" që po zhvillohet në

Shqipëria vijon të shënojë shifra në rënie të rasteve Covid.

Nga e hëna, në prag të sezonit turistik, nis, përgjatë vijës bregdetare të Durrësit, aksioni i madh i pastrimit.

Kryeministri i Izraelit, Benjamin Netanyahu ka falenderuar vendet të cilët kanë mbështetur Izraelin në këtë situatë ku një prej tyre ësht

Disa ekspertë kanë sugjeruar se një model i ngjashëm mund të përdoret për të mbledhur të dhëna për variantet e COVID-19, dhe për t’i kësh

Kthimi i Shqipërisë në një destinacion të preferuar turistik ka ndikuar dhe tregun e pasurive të paluajtshme në bregdet.

Dita e sotme do të nisë me një mot me kthjellime dhe vranësira kalimtare, të cilat gjatë paradites herë pas herë pësojnë zhvillim duke sj

Ministrja e Shëndetësisë,Ogerta Manastirliu, nëpërmjet një statusi në rrjetet sociale ka publikuar shifrat, për vaksinimet që janë kryer

Zv/ministri i Brendshëm, Besfort Lamallari, ka reaguar për vrasjet e fundit në Elbasan dhe në Vlorë, ku theksoi se autoritetet shqiptare