Skema kombëtare 2019, AZHBR takim me fermerët e Durrësit (VIDEO)

19/04/2019 - 15:53

Nga Durrësi, Agjencia për Zhvillim Bujqësor dhe Rural nisi sot fushatën për skemat mbështetëse nga Fondi i Programit për Bujqësinë dhe Zhvillimin Rural, viti 2019. Takimi i parë me fermerë dhe blektorë është zhvilluar në sallën e mbledhjeve të Këshillit Bashkiak ndërsa ministri Blendi Çuçi i paralajmëruar për të bashkëbiseduar me fermerët dhe bujqit e rrethit të Durrësit nuk mori pjesë.

Skema këtë vit ka në fokus mbështetjen e fermerëve të vegjël, blegtorëve. Mbështeten me finacime direkte blegtorët për tufën bazë dhe dorëzimin e qumështit, në bletari, zhvillimin e sektorit të ullirit, si dhe investime në agroturizëm dhe bujtina. Aplikimet për masat direkte do të hapen më datë 23.04.2019 deri më 10/05/2019, dhe për masat e investimeve nga data 23.04.2019 deri më 17.05.2019. Aplikimet do të kryhen online në 20 Agropika në Shqipëri, me asistencën e specialistëve në Agropika dhe Agjencive Rajonale të Ekstensionit Bujqësor, që do këshillojnë aplikantët për aplikime të sakta.

Skemat kombëtare në bujqësi, 2019, mbështet zhvillimin e sektorit me financime direkte, duke rritur konkurrueshmërinë e produkteve blegtorale, peshkimit dhe uljen e kostove të prodhimit, nëpërmjet pagesave të imtave të matrikulluara, si dhe për dorëzimin e qumështit, për açuge dhe sardele të peshkuara me vlerë buxhetore 704 mln lekë. Mbështetja fianciare për tufën bazë është 1.000 lekë për çdo krerë dele dhe/ose dhi; dhe për dorëzimin e qumështit me 10 lekë/litër, për pagesat për dorëzimin e qumështit litër në pikat e përpunimit, për fermat që mbarështojnë lopë dhe/ose të imëta kundrejt faturës tatimore të shitjes, nga 1 Janar 2019.

- Mbështetje për mbarështimin e bletarisë me 1.000 lekë/koshere;

- Mbështetje ndaj anijeve të peshkimit, me vlerë 20 lekë/kg açuge dhe/ose sardele të peshkuara dhe tregëtuara në stabilimentet shqiptare të përpunimit.

Këtë vit skemat kombëtare mbështesin “Zhvillimi i qëndrueshëm i sektorit të ullirit” me buxhet 125 mln lekë, dhe financon në mbjellje të rëja në ullishte, instalimin e ujitjes me pika, makineri dhe pajisje për vjeljen e ullirit, si dhe për prodhimin e vajit të ullirit.

Pas suksesit të skemave mbështetëse kombëtare 2018, për investime në agroturizëm dhe bujtina, fondet nga buxheti i shtetit ofrojnë edhe këtë vit mbështetje financiare në:  

Mbështetja e diversifikimit të aktiviteteve ekonomike në zonat rurale, për ngritjen ose rikonstruksionin e ambienteve për veprimtari të turizmit rural nga 6 deri në 10 dhoma, dhe Mbështetje për investime në agroturizëm.

Fondi i skemave kombëtare nga Buxheti i Shtetit, i shtohet fondit të programit të Bashkimit Evropian IPARD për zhvillimin e bujqësisë dhe rural, me vlerë financimi 50 milionë euro, vetëm për vitin 2019.

/portali DurresLajm/

Video: 
Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor njofton se nga data 1 – 26 maj, kanë vendosur 131 gjoba, 6 subjekte janë mbyllur dhe 243 masa kanë qen

Shqipëria do të vazhdojë me alternime kthjellimesh dhe vranësirash, por vranësira më të dukshme do të ketë në zonat veriore si dhe në zon

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, në mbledhjen e ditës së sotme, votoi me 3 vota pro dhe 2 kundër për pranimin e kërkesës ankimore të subje

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit njofton se po monitoron me rigorozitet cilësinë dhe efektivitetin e kontrolleve në Pikat e Kalimit Kufitar

Disa zona të Tiranës do të mbesin sot pa energji elektrike për disa orë, kjo për shkak të punimeve që po bëhen në rrjet.

Në Tiranë protesta e 6-të kombëtare kundër qeverisë të shtunën ( 25.05) u mbyll paqësisht, pa dhunë e sulme ndaj institucioneve si dy jav

Moti ditën e sotme pritet të jetë i ngrohtë, por nuk do të mungojnë as reshjet e shiut.

“Është e vështirë sot t’i shpjegosh një turisti që vjen nga Kina, Tajvani, Gjermania apo Franca, si pjesë e tureve kulturore, se ajo