Portali "DurrësLajm" kërkon të punësojë një gazetar/e për web, të interesuarit të dërgojnë CV-në në adresën e email: [email protected]

18% e të punësuarve në vend janë me kohë të pjesshme, vetëm 5.6% e tyre paguhen

27/04/2021 - 07:40

Kriza pandemike e cila i përçoi efektet negative të saj më së shumti në tregun e punës, ka ndikuar negativisht edhe punësimin me kohë të pjesshme kundrejt pagës.

INSTAT raportoi se punojnë me kohë të pjesshme 18% e totalit të të punësuarve, por shumica e tyre janë punonjës pa pagesë në aktivitetet e familjes. Nga 18% e të punësuarve gjithsej raportohen me kohë të pjesshme dhe vetëm 5.6% e tyre marrin pagë. Një vit më parë, në të njëjtën periudhë ata përbënin 8.8% të punësimit total.

Të dhëna të tërthorta që vijnë nga institucionet ndërkombëtare raportojnë se një pjesë e madhe e të vetëdeklaruarve në punë në bizneset e familjes janë informalë. Ata fitojnë të ardhura nga këto aktivitete, po nuk i raportojnë për të shmangur tatimet mbi pagat dhe pagesën e sigurimeve.

Pjesa e punonjësve me kohë të pjesshme në përqindje të totalit të të punësuarve ka ardhur në rënie vitet e fundit, pas një kulmi 28.7% që arriti gjatë vitit 2015, kur një aksion i madh antiinformalitet përfshiu njësitë e vogla të biznesit dhe nxiti regjistrimin e shumë prej tyre që ishin në të zezë. Pas vetëdeklarimeve të larta në këtë periudhë, përqindja e punësimit me kohë të pjesshme pësoi rënie graduale  duke arritur në 18 për qind në fund të vitit që shkoi. Ecuri të ngjashme ka ndjekur edhe punësimi më kohë të pjesshme kundrejt pagës.

Një analizë më e thellë e INSTAT mbi tregun e punës më 2019 tregoi se në vitin 2019, punonjësit e bujqësisë, pyjeve dhe peshkimit përbëjnë 47,3 % të të punësuarve. Nëpunësit dhe punonjësit e shitjeve dhe shërbimeve përbëjnë 19,1% të të punësuarve.

Sipas vlerësimeve të anketës për vitin 2019, rezulton se 45,7% e të punësuarve janë të punësuar me pagë, 32,3 % janë të vetëpunësuar (punëdhënës ose të vetëpunësuar pa të punësuar të tjerë) dhe 22,0% janë punëtorë pa pagesë në biznesin e familjes.

Siç shihet nga dhënat informaliteti në punësim ishte mbi 56.3% në vitin 2019. Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) përllogarit se Shqipëria ka punësimin ne të zezë gati dyfish më të lartë se mesatarja europiane dhe një nga nivelet më të larta në rang europian.

Pas Shqipërisë, normën më të lartë të informalitetit në punësim e ka Bosnja me 30% të totalit të punësimit. Në vende të tjera të Europës që nuk janë anëtarë të BE, ky tregues është shumë herë më i ulët. Në Maqedoni, punësimi informal ishte vetëm 13.8% e totalit në vitin 2019, ndërsa në Serbi 18.7 për qind. /Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Të gjithë individët me të ardhura mbi dy milionë lekë, dhe të dypunësuarit, pavarësisht nga niveli i pageve, kanë edhe dy muaj kohë që të

Të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave dhe ajo e Infrastrukturës tregojnë se, ndër vite ka një diferencë të lartë të kostove të puni

Shpenzimet e shqiptareve për prona jashtë vendit po rriten me shpejtësi viti pas viti duke treguar se një pjesë e fitimeve dhe kursimeve

Ministria e Financave raportoi se, detyrimet e prapambetura arritën në 23.8 miliardë lekë (194 mln euro) në vitin 2020 me një zgjerim pre

Shqipëria u rendit me çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët familjarë në Rajon për gjysmën e dytë të vitit 2019 sipa

Shumica e vendeve të Ballkanit, sidomos Shqipëria, e sakrifikuan shëndetin e popullatës në kohën e pandemisë për rritjen ekonomike.

Në të gjithë botën deficitet buxhetore të qeverive u rriten gjatë vitit të kaluar si rrjedhojë e krizës pandemike.

Importet e mallrave të akcizës janë rigjallëruar gjatë muajit mars duke arritur nivelet e parakrizës.

Indeksi Global i Mundësive 2021 e rendit Shqipërinë të 78-n në botë për tërheqje investimesh dhe njëkohësisht, ndër shtetet me luhatjen m

Pensioni mesatar në qytet në vitin 2020 shënoi ulje për herë të parë që nga viti 2000 kur ekzistojnë të dhënat zyrtare.