Portali "DurrësLajm" kërkon të punësojë një gazetar/e për web, të interesuarit të dërgojnë CV-në në adresën e email: [email protected]

2010-2019, në Shqipëri produktiviteti është rritur më shumë se pagat reale

09/04/2021 - 10:40

Gjatë periudhës 2010-2019, produktiviteti i punës në Shqipëri është rritur me ritme më të larta se paga minimale.

Kjo do të thotë se bizneset në të gjithë sektorët kanë fituar më shumë nga puna e punonjësve të tyre, por nuk i kanë ndarë këto fitime me kategorinë e punësuarve me rroga minimale.

Raporti global i pagave i formuluar nga Organizata Ndërkombëtare Punës (ILO) vlerëson se në shumicën e vendeve të Europës dhe Azisë Qendrore pagat ishin rritur më shumë se produktiviteti i punës, ndërsa në disa vende të tjera, më të pakta në numër kishte një sjellje të kundërt.

Sipas të dhënave të paraqitura nga grafiku bashkëngjitur shihet se gjatë dekadës së fundit, produktiviteti i punës në ekonominë shqiptare u rrit me 2.7 për qind, ndërsa paga reale minimale u rrit me vetëm 1.7 për qind.

Kjo ecuri tregon se Shqipëria ka vend për rritje të mëtejshme të pagave. Kur mbështetet në produktivitet rritja e pagave e stimulon më tej rritjen ekonominë nëpërmjet konsumit.

Siç shihet nga grafiku rritjen më të madhe të pagave minimale e ka bërë Uzbekistani me 18 për qind gjatë periudhës në studim, në një kohë që produktiviteti i punës është rritur me 4.8 për qind. Gjithashtu në Rumani pagat minimale u rriten me 12.3 për qind gjatë periudhës 2010-2019, ndërsa produktiviteti i punës me 2.3 për qind. Raporte të ngjashme ndërmjet ecurisë së pagës minimale dhe produktivitetit të punës patën edhe vende të tjera të Europës Lindore si, Bullgaria, Maqedonia, Sllovakia, Hungaria, Bjellorusia, Ukraina, Rusia, Estonia, etj.

Pagat reale minimale dhe produktiviteti u rriten me ritme të ngjashme ne ven, Armeni dhe Turqia.

Por ndërkohë në Bosnjë dhe Gjeorgji, produktiviteti i punës u rrit, ndërkohë që paga minimale reale shënoi rënie (shih grafikun).

ILO raporton se në Europën dhe Azinë Qendrore në periudhën 2010-2019, pagat minimale reale u rritën në 36 vende dhe u ulën në 6 vende.

Shifrat tregojnë 86 për qind e vendeve në rajon rriten pagën minimale reale. Mesatarja vjetore e rritjes varioi nga 0.2 për qind në Holandë në 18.1 për qind në Uzbekistan. Në disa vende pagat reale minimale kanë rënë. Këto ulje variojnë nga një mesatare vjetore prej 2.7 për qind në Gjeorgji në 0.1 për qind në Belgjikë.

Vetëm në 8 vende, ku përfshihet edhe Shqipëria nuk i rriten pagat minimale në përputhje me produktivitetin e punës. /Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Të gjithë individët me të ardhura mbi dy milionë lekë, dhe të dypunësuarit, pavarësisht nga niveli i pageve, kanë edhe dy muaj kohë që të

Të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave dhe ajo e Infrastrukturës tregojnë se, ndër vite ka një diferencë të lartë të kostove të puni

Shpenzimet e shqiptareve për prona jashtë vendit po rriten me shpejtësi viti pas viti duke treguar se një pjesë e fitimeve dhe kursimeve

Ministria e Financave raportoi se, detyrimet e prapambetura arritën në 23.8 miliardë lekë (194 mln euro) në vitin 2020 me një zgjerim pre

Shqipëria u rendit me çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët familjarë në Rajon për gjysmën e dytë të vitit 2019 sipa

Kriza pandemike e cila i përçoi efektet negative të saj më së shumti në tregun e punës, ka ndikuar negativisht edhe punësimin me kohë të

Shumica e vendeve të Ballkanit, sidomos Shqipëria, e sakrifikuan shëndetin e popullatës në kohën e pandemisë për rritjen ekonomike.

Në të gjithë botën deficitet buxhetore të qeverive u rriten gjatë vitit të kaluar si rrjedhojë e krizës pandemike.

Importet e mallrave të akcizës janë rigjallëruar gjatë muajit mars duke arritur nivelet e parakrizës.

Indeksi Global i Mundësive 2021 e rendit Shqipërinë të 78-n në botë për tërheqje investimesh dhe njëkohësisht, ndër shtetet me luhatjen m