APP: Kritere të reja për tenderët e bizneseve në fushën e produkteve ushqimore

21/11/2018 - 07:37

Të gjithë bizneset në fushën e produkteve ushqimore do të përballen me kritere të reja sa i përket prodhimit, përpunimit dhe shpërndarjes së tyre, në rast se konkurrojnë për tenderë publikë. Rekomandimi i ri, i bërë publik së fundmi nga Agjencia e Prokurimit Publik, tregon pikat kryesore që duhet të përmbushin operatorët ekonomike për të marrë pjesë në tenderë.

Agjencia e Prokurimit Publik (APP) dhe Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, në kuadër të bashkëpunimit institucional, referuar Marrëveshjes së Bashkëpunimit të nënshkruar ndërmjet dy pAalëve, bën me dije se ka nxjerrë një rekomandim të ri sa i përket prokurimeve për kategorinë e produkteve ushqimore.

Sipas rekomandimit, APP thekson se duhen vendosur kritere të veçanta për kualifikimin dhe specifikimet teknike për prokurimin e produkteve ushqimore.

Këto standarde, thekson APP, vendosen me qëllim që t’i shërbejnë autoriteteve kontraktore për të siguruar rritjen e cilësisë së ushqimit për grupe të veçanta të konsumatorëve që janë nën kujdesin dhe pergjegjësine e këtyre autoriteteve kontraktore.

“Autoritetet kontraktore, duhet të mbajnë në konsideratë këtë material orientues gjatë hartimit të kritereve për kualifikim, hartimit të specifikimeve teknike për këtë objekt prokurimi, gjatë procesit të vlerësimit të ofertave të paraqitura në procedurat e prokurimit, që kanë si object produktet ushqimore, si edhe gjatë zbatimit të kontratës”-thotë APP në njoftim.

Në hartimin e kritereve për kualifikim, për objektet e prokurimit që përfshijnë shërbimin e prodhimit, përpunimit, furnizimit dhe shpërndarjes së produkteve ushqimore, autoriteti kontraktor, duhet të ketë në konsideratë kërkesat e veçantë që përcaktohen nga legjislacioni I fushës. APP kujton bizneset për licensat, lejet e duhura për secilën kategori përpara se të marrë pjesë si ofertues publikë.

Në çdo rast, thekson APP, kërkesat e veçanta për kualifikim duhet të hartohen në përpjesëtim me natyrën dhe përmasat e kontratës që do të prokurohen, si dhe të jenë kritere jo diskriminuese.

Në dokumentin rekomandues të APP, kërkesat u drejtohen specifikisht operatorëve ekonomikë në fushën e tregtimit të produkteve me origjinë shtazore, ose joshtazore, që të përmbushin kushtet e duhura sa i përket: prodhimit, përpunimit dhe shpërndarjes së tyre. APP kujton se në bazë të legjislacionit në fuqi, operatorët duhet të kenë parasysh se në flëtë analizë që do të shoqërojë çdo sasi të mallit të lëvruar, duhet të shënohet edhe sasia e prodhimit të tyre. Një tjetër kusht i veçantë është emërtimi i laboratorit që ka testuar apo certifikuar këto produkte, etiketimi i tyre, shoqërimi në një mjet transporti sipas temperaturës së duhur etj. Specifikimet e tjera sipas rekomandimit do t’i gjeni në website e app.gov.al. /Monitor/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Taksa e ndërtesës e cila vitin e shkuar iu nënshtrua reformimit në metodologji duke pasur si bazë vlerën e truallit dhe sipërfaqen e ndër

Ndonëse zyrtarisht të varfër, shqiptarët arrijnë të kursejnë, duke lënë mënjanë kënaqësitë e jetës, duke pasur ndihmën e të afërmeve emig

Në pesë muajt e parë të vitit, Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike i është dashur të zhvillojë disa dhjetëra procedura prok

Administrata Tatimore njofton se çmon shumë të rëndësishëm komunikimin informues dhe ndërgjegjësues me opionin publik dhe komunitetin e t

Shpenzimet që i duhen një familjeje mesatare në muaj për të kryer një jetë dinjitoze, janë gati 50% më të larta sesa të ardhurat që ata m

Që nga viti 2015 deri në fund të 2018-s bankat kanë fshirë nga bilancet 46 për qind të kredive të këqija ose 55 miliardë lekë (440 milion

Përmes një postimi në Facebook, ish-deputetja demokrate, Jorida Tabaku ngre alarmin se financat e vendit janë në ditë kritike ndërsa shte

Në fund të marsit 2019 primet e shkuara bruto për sigurimin e pronës nga zjarri dhe natyra arritën 284 milionë lekë, me një rënie me 26.

Vetëpunësimi ka një peshë të lartë, rreth 35% në totalin e punësimit në Shqipëri, por vitet e fundit, numri i të vetëpunësuarve po bie me

Si çdo vit, në prag të çeljes së sezonit turistik, Administrata Tatimore sjell në vëmendje të individëve që ofrojnë akomodime si edhe të