Banka Botërore paralajmëron qeverinë për rrezikun e rritjes së borxhit

11/12/2012 - 17:37

 

Banka Botërore ka paralajmëruar qeverinë se deficiti prej 3.4 për qind, i cili e çon shifrën e borxhit në 62.6 për qind të prodhimit është një sinjal i keq për rritjen ekonomike. 

Në një intervistë dhënë për Reuters shefja e misionit të Bankës në Shqipëri, Kseniya Lvovski deklaroi se shkelja e kufirit prej 60 për qind nuk është një sinjal i mirë për tregjet dhe për rritjen ekonomike të vendit.

Sipas saj Shqipëria duhet të fokusohet në konsolidimin e financave të saj. "Qeveria duhet të përmirësojë mbledhjen e taksave dhe të shtrëngojë shpenzimet për rrogat dhe pensionet",- ka thënë Lvovski për Reuters.

Por në buxhet Qeveria ka parashikuar një deficit prej 3.4 për qind, i cili e çon shifrën e borxhit në 62.6 për qind të prodhimit pa përfshirë garancitë që do jepen për importin e energjisë elektrike. Ky defiçit do të thotë se vitin e ardhshëm qeveria do të marrë 490 milionë dollarë borxh për të financuar shpenzimet e saj. 

Fondi Monetar Ndërkombëtar i pati kërkuar qeverisë, që për vitin e ardhshëm ta mbante borxhin në nivelin 60 për qind si në vitin 2012. 

"Financimi i deficitit të lartë është një tjetër shqetësim imediat në kushtet, kur ekonomia po ngadalëson dhe kreditorët në tregje janë bërë më të kujdesshëm",- ka thënë Lvovski. 

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Euro mbetet monedha më e lirë për të marrë kredi nga familjet shqiptare.

Çmimi i gazit është shtrenjtuar javëve të fundit si për ata që kanë të instaluar impiante në automjete ashtu edhe për kategorinë e familj

Numri i subjekteve të vogla, që janë çregjistruar nga skema e tatimit të vlerës së shtuar (TVSH) ka arritur në 31,821.

Qeveria ka kryer shpenzimet kapitale faktike prej 91,2 miliardë lekëve më 2020, niveli më i lartë që nga viti 2009, vit në të cilin ishte

Qeveria shqiptare po përgatit koncesionin e radhës. Bëhet fjalë për Triportin në Vlorë.

Moti i mirë i tetorit mbajti gjallë disi turizmin e për rrjedhojë dyert e strukturave akomoduese pritën një pjesë të pushuesve që vinin n

Deri më 31 dhjetor të vitit 2020 qeveria angazhoi vetëm 57 për qind të fondit të programuar për rindërtimin e pasojave shkatërruese që la

Eksportet e kanë nisur vitin me një rritje të lehtë prej 3.1% me bazë vjetore në janar, të ndikuara nga ecuria pozitive e “Materiale  ndë

Rrjeti i hotelerisë Hilton do të hyjë në Shqipëri me një tjetër hotel, pas një marrëveshjeje menaxhimi të nënshkruar me Kastrati Residenc

Numri i të punësuarve u rrit më tej në vitin 2019, por shtimi i tyre të paktën sipas statistikave zyrtare nuk u shoqërua me rritjen e pro