Borxhi i jashtëm rritet me 600 milion euro

12/12/2012 - 18:47

 

TIRANE - Borxhi i jashtëm i ekonomisë u rrit me 600 milionë euro në tremujorin e tretë të vitit, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. 

Të dhënat zyrtare nga Banka e Shqipërisë tregojnë se detyrimet e e vendit tonë arritën në fund të tremujorit të tretë në 5 miliardë euro nga 4.4 miliardë që ishin në shtatorin e 2011-ës. Shifra përfshin borxhin e jashtëm të qeverisë, por pjesa më e madhe e saj vjen nga sektori privat, si hua që bizneset shqiptare kanë marrë nga jashtë. Bankat janë ato me pjesën më të madhe. 

Krahasuar me rajonin Shqipëria mbetet një nga vendet me borxhin e jashtëm më të ulët, që për ekspertët ka qenë dhe një nga faktorët që kanë mbrojtur ekonominë nga një krizë më e rëndë. Por shifra e tij që ka mbërritur tashmë në mbi 50 për qind të prodhimit kombëtar po vjen në rritje nga viti në vit. Sipas të dhënave zyrtare, vetëm në dy vitet e fundit, detyrimet e Shqipërisë ndaj vendeve të tjera të botës janë rritur me mbi 1.3 miliardë euro. 

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Humbjet monetare dhe të vendeve të punës që ka krijuar pandemia COVID-19 po synohen të zbatohen nëpërmjet një plani për rimëkëmbjen e eko

Ministrja e Ekonomisë dhe Financave, Anila Denaj ka mbledhur online Këshillin e Investimeve për t’i informuar për Rimëkëmbjen ekonomike p

Do të hiqen taksat për të gjitha bizneset e vogla me një xhiro vjetore deri 14 milionë lekë deri në vitin 2029.

Skemat e pensioneve përveç plakjes së popullsisë po vuan keqmenaxhimin e institucioneve publike, të cilat nuk i paguajnë sigurimet shoqër

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj ka qenë në disa biznese në Lezhë kryesisht ato që punonjësit e tyre duhet të përfitojnë

Inspektorët e terrenit në administratën tatimore do të monitorohen me sistem GPS për lëvizjet e tyre pranë bizneseve.

Mesazhi se janë përfitues të ndihmës prej 40 mijë lekësh u ka shkuar ditën e fundit shumë individëve, po ndër ta edhe atyre që realisht n

Të gjithë ata qytetarë që kërkojnë të rivlerësojnë pasuritë e paluajtshme me tatim 3% do të ketë afat deri më 31 dhjetor 2020.

Durrësi e ka humbur vendin e dytë pas kryeqytetit përsa i përket rëndësisë që qyteti bregdetar ka në rritjen ekonomike në shkallë vendi.

Qendra e Tiranës rreth e qark sheshit “Skënderbej” po kthehet në një zonë me ndërtesa të larta, dendësia e të cilave, nuk i përgjigjet sh