BSH: Rindërtimi mund të ulë normën bazë të interesit të lekut

13/02/2020 - 20:37

Banka e Shqipërisë vlerëson se ekonomia shqiptare do të ketë një rritje ekonomike të reduktuar deri në 0.6% për shkak të goditjes që tërmeti i 26 nëntorit. Në analizën e Raportit të Politikës Monetare, evidentohen dy faktorë kryesorë që do të ndikojnë në këtë reduktim: ngadalësimi i sektorit të turizmit dhe rënia e shpenzimeve të konsumatorëve.

Një tjetër risk që evidentohet është edhe ai i sektorit financiar, ku mund të ketë një rritje të interesit të bonove të thesarit, të cilat mund të shtrenjtojnë borxhin e qeverisë dhe interesat e kredive për konsumatorin.

“Deri tani, në treg nuk është evidentuar ndonjë ndikim i prekshëm si pasojë e tërmetit, por goditje të kësaj natyre mund të manifestohen në treg në tre drejtime kryesore: luhatshmëri e normave të interesit, luhatje më tregun valutor dhe në ecurinë e kreditimit.”

Nëse do të ketë goditje më të mëdha se parashikimi në rritjen ekonomike, vonesa në zbatimin e programit të rindërtimit, ose një buxhet më i madh për financimin e këtij programi me para publike, Banka Qendrore lajmëron ulje të mëtejshme të normës bazë të interesit të Lekut.

“Adresimi i këtyre rreziqeve mbetet atribut i strukturave të qeverisjes qendrore dhe vendore, por materializimi i tyre do të kërkonte një rishikim në kahun lehtësues të qëndrimit të politikës monetare”.

Norma bazë e interesit të lekut është në minimumin historik prej 1%, çka ka bërë që edhe interesi i depozitave të jetë mjaft i ulët, duke ulur mundësinë e Bankës së Shqipërisë për të ndërhyrë me këtë instrument në periudha goditjesh si ajo e tërmetit. /tvklan

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Ndonëse Shqipëria nuk ka ende asnjë rast të konfirmuar me koronavirus, bizneset vendase kanë filluar të ndiejnë pasojat e virusit që ka s

Italia është partneri kryesor i Shqipërisë, si për tregtinë, ashtu dhe për lëvizjet e shtetasve, sidomos përmes ajrit e detit.

Muaji janar ka shënuar një rritje si të të huajve që kanë hyrë në Shqipëri, ashtu dhe të daljeve të shqiptarëve jashtë.

Është miratuar në Fletoren Zyrtare udhëzimi “Për  procedurat  për  lëshimin  e  autorizimit,  për  subjektet  e  rindërtimit dhe  për  pë

Rreth 4 vjet më parë, kur flukset e parave, që vinin nga kultivimi dhe trafiku i paligjshëm i narkotikëve, po bëheshin të dukshme, një de

Shqipëria është futur sërish në listën gri të pastrimit të parave, nga e cila kishte dalë në vitin 2015.

*Zbardhen ndryshimet ligjore dhe udhëzimet që do i vijnë në ndihmë bizneseve që janë dëmtuar nga tërmeti i 26 nëntorit.

Në një letër që Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Znj.

2019-a u mbyll me të ardhura totale prej 460.3 miliardë lekësh, ose 3.7 miliardë eurosh.

Teksa zbatimi i procesit të fiskalizimit po aftohet, tatimet kanë dhënë informacion lidhur me dokumentimin e transaksioneve të kryera.