Ekonomia ka rënë me 10.3% gjatë tremujorit të dytë të 2020, tkurrja më e fortë që pas 1997

30/09/2020 - 18:10

Ekonomia është në krizë prej pandemisë dhe muajve të karantinës, jo vetëm në vendin tonë, por edhe në disa shtete të tjera. Megjithatë rënia ekonomike në Shqipëri është me numër dy shifror. Instituti i Statistikave (INSTAT) raporton se gjatë tremujorit të dytë të vitit 2020, ekonomia shqiptare ka shënuar një rënie drastike me më shumë se 10.2%, në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Muajt Prill-Maj-Qershor në fakt përkojnë pikërisht me periudhën kur vendi u izolua për shkak të Covid-19, gjë që solli në vendin tonë tkurrjen më të fortë ekonomike që prej vitit të krizës së piramidave në vitin 1997.

Sipas INSTAT, të gjithë sektorët në periudhën e pandemisë kanë rezultuar me tkurrje, por më e larta ishte në degët tregti, transport, akomodim dhe shërbim ushqimor. Me rritje kanë rezultuar vetëm dy degë, bujqësia dhe pasuritë e paluajtëshme. Kjo e fundit shpjegohet me faktin se pas tërmetit, pati një interes të shtuar të qytetarëve drejt agjentëve imobiliare për të ndryshuar shtëpi.

Ky është tremujori i tretë radhazi me rënie vjetore, duke e futur zyrtarisht ekonominë vendase në recesion. Për të gjithë vitin qeveria parashikon që rënia ekonomike të jetë rreth 4.5% ndërkohë parashikimet e institucioneve ndërkombëtare si FMN, BERZH edhe Bankë Botërore janë më të zymta dhe flasin për një rënie ekonomike nga 5% deri 9%.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Depozitat bankare shënuan një tjetër rritje të ndjeshme për muajin shtator, duke vijuar një tendencë të qëndrueshme kursimi, që është kon

Kompanisë Italiane INC S.P.A iu akordua dje nga BERZH (Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim) zbatimi i projektit hekurudhor Tiranë-

Banka Botërore i ka bërë një rishikim mbështetjes së reformave në disa vende përmes programeve të financimit që zbaton vit pas viti dhe S

Turizmi është një nga sektorët më të goditur globalisht sa i takon situatës së COVID-19 por edhe ai që mund të rimëkëmbet më shpejt.

Nga 1 janari i vitit të ardhshëm, pragu i regjistrimit në tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH) do të rritet në 10 milionë lekë, nga 2 milio

Mbivendosja e pasojave të tërmeteve me fillimin pandemisë së COVID –19 përballi bashkitë me një situatë dhe vështirësi të paprecedentë, k

Qëndrueshmëria e skemës së pensioneve mbetet vulnerabël prej rritjes së shpejtë të numrit të pensionistëve dhe rënien e fuqisë punëtore s

Pёrsa i pёrket korrigjimeve tё llogarieve bankare me probleme, për të përfituar ndihmën financiare sipas paketave tё miratuara nga Qeveri

Qeveria ka planifikuar të aktivizojë vitin që vjen edhe 6 kontrata të reja koncesionare me Partneritet Publik Privat me një vlerë 217,5 m