Euro në kuota të larta kundrejt lekut shqiptar

03/01/2013 - 13:42

 

Euro vazhdon që të qëndrojë në kuota të larta kundrejt lekut shqiptar edhe në këtë fillim viti. Kështu një euro është shkëmbyer në tregun e këmbimit valutor me rreth 140 lekë  duke bërë që  prurjet e emigrantëve të mos japin asnjë ndikim në vlerën e saj.

Zakonisht monedha europiane dobësohet kundrejt lekut në periudha festash pasi emigrantët shqiptarë kthehen në Shqipëri duke sjellë me vete dhe të ardhurat nga vendet ku punojnë. Por mesa duket kriza ekonomike gjatë 2012 ka qenë aq e vështirë saqë emigrantët  shqiptarë të  sjellin shuma të papëfillshme për familjet dhe të afërmit duke bërë që ato të mos ndikojnë në forcimin e lekut shqiptar.

Ekspertët e shpjegojnë pozicionimin e euros në këtë vlerë edhe me faktin se ka pak monedhë europiane në qarkullim. Forcimi i monedhës europiane kundrejt lekut shqiptar është i dëmshëm për ekonominë tonë për disa faktorë. Bankat e nivelit të dytë në vend japin kredi në monedhën europiane duke bërë që qytetarët të paguajnë më shumë interesa.

Gjithashtu edhe qeveria dëmtohet pasi paguan më shumë për borxhin e jashtëm.Forcimi i euros prek edhe xhepat e qytetarëve të thjeshtë sidomos në këtë periudhë ku në tregjet tona mbizotëron mall ii importit për të cilin ata detyrohen që të paguajnë më shumë.

Të vetmit që përfitojnë janë eksportuersit pasi e blejnë mallin me lekë dhe e shesin me euro. Euro që prej disa muajve qëndron në këtë nivel i cili prej ekonomistëve përcaktohet si i lartë kundrejt një monedhe vendase dhe pritet që të vazhdojë me këtë trend edhe për disa kohë.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Shqipëria vlerësohet si një nga shtetet që do ta vuajë më shumë pandeminë e Covid-19 në ekonominë e saj, me një rënie që varion nga -5% s

Çmimet shumë të larta për blerjen e banesave, apartamenteve apo garazheve janë në disnivel të lartë me të ardhurat që kanë shqiptarët.

Shumëkush habitet me numrin e lartë të kafeneve që ka në Shqipëri, që i gjen në çdo cep.

Pandemia e koronavirusit po nxit rritjen e ekonomisë përmes qëndrimit në shtëpi.

Qeveria ka ndryshuar vendimin i cili i hap rrugë aplikimit të bizneseve të mëdha për të marrë kredi të buta në bankat e nivelit të dytë p

Marrëveshja e kredisë me vlerë 139.3 milionë SDR e publikuar në faqen e internetit të Kuvendit të Shqipërisë thotë se interesi i paguar p

Dhoma e Tregtisë së Maqedonisë në një analizë që ka bërë për pasojat e Covid-19 në ekonomi ka krahasuar ndër të tjera të dhënat e numrit

Bashkimi Europian nuk është pjesë e konsultimeve për planin e legalizimit të kanabisit për qëllime mjekësore që prezantoi sot kryeministr

Serbia dhe Maqedonia e Veriut ndoqën politikën e nxitjes së eksporteve dhe prodhimit, ndërsa Shqipëria u përqendrua te koncesionet, duke

Detyrimet e papaguara të bizneseve u rritën sërish në 2019-n, ku pjesën më të madhe e përbën tatimi mbi vlerën e shtuar (TVSH).