Portali "DurrësLajm" kërkon të punësojë një gazetar/e për web, të interesuarit të dërgojnë CV-në në adresën e email: [email protected]

Eurostat: Shqipëria me çmimet më të larta të energjisë në rajon

27/04/2021 - 11:52

Shqipëria u rendit me çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët familjarë në Rajon për gjysmën e dytë të vitit 2019 sipas përllogaritjeve të Eurostat që u publikuan sot.

Në Shqipëri familjet e paguan 1 kw/h energji me 0,0933 euro, në Bosnjë çmimi i një kw/h ishte 0,8875 euro, në Serbi ishte 0,0721 euro, në Kosovë 0,0619 euro.

Mesatarisht, çmimet e energjisë elektrike ndaj familjeve në Bashkimin Evropian të 27 Shteteve Anëtare (BE) u rritën në 21.6 euro për 100 kwh. Në të gjithë BE-në çmimet në gjysmën e dytë të vitit 2019 u rriten me 1.3% krahasuar me të njëjtën periudhe të vitit 2018. Rritja ishte e ngjashme me normën e përgjithshme të inflacionit (IHÇK) gjatë së njëjtës periudhë.

Në të gjithë Europën, çmimet e energjisë elektrike të familjeve në gjysmën e dytë të vitit 2019 varionin nga 10 euro për 100 kwh në rreth 30 euro për 100 kwh.

E shprehur në standardet e fuqisë blerëse (PPS), një referencë e zakonshme që eliminon diferencat e përgjithshme të nivelit të çmimit midis vendeve, mund të shihet se çmimet më të ulta të energjisë elektrike të konsumuara nga familjet u gjetën në Finlandë (14.4 PPS për 100 kwh) dhe Luksemburg (14.6), ndjekur nga Malta (15.4), Franca (17.5), Suedia (17.6), Estonia (18.2), Hungaria dhe Holanda (që të dy 18.3).

Çmimet më të larta të shprehura në PPS janë regjistruar në Rumani (27.8), Gjermani (26.8), Spanjë (26.2), Portugali (26.0), Belgjikë (25.9), Çeki (25.5) dhe Qipro (25.1).

Më shumë se gjysma e çmimit të energjisë elektrike përbëhet nga taksat në Danimarkë dhe Gjermani. Pjesa e taksave në çmimet totale të energjisë elektrike ndaj familjeve ndryshon ndjeshëm midis Shteteve Anëtare, duke filluar nga dy të tretat në Danimarkë (64%) dhe mbi gjysma në Gjermania (54%) në vetëm 6% në Maltë.

Mesatarisht në BE, taksat dhe taksat përbënin 41% të çmimeve të energjisë elektrike të familjeve në gjysmën e dytë të vitit 2019.

Rritja më e lartë e çmimeve të energjisë elektrike të familjeve u regjistrua në Holandë (+ 19.6%), pasuar nga Lituania (+ 14.3%), Çekia (+ 11.0%) dhe Rumania (+ 10.1%).

Uljet janë vërejtur në dhjetë vende, me ndryshimet më të mëdha në Danimarkë (-6,3%) e ndjekur nga Greqia (-5,8%), Portugalia (-4,9%) dhe Bullgaria (-4,7%).

Shprehur në euro, çmimet mesatare të energjisë elektrike të familjeve në gjysmën e dytë të vitit 2019 ishin më të ultat në Bullgari (9,6 euro për 100 kwh), Hungari (11,0 euro) dhe Lituani (12,5 euro) dhe më të lartat në Danimarkë (29,2 €), Gjermani (28,7 euro ) ) dhe Belgjika (28,6 euro). Çmimi mesatar i energjisë elektrike në BE ishte 21,6 € për 100 kwh. /Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Të gjithë individët me të ardhura mbi dy milionë lekë, dhe të dypunësuarit, pavarësisht nga niveli i pageve, kanë edhe dy muaj kohë që të

Të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave dhe ajo e Infrastrukturës tregojnë se, ndër vite ka një diferencë të lartë të kostove të puni

Shpenzimet e shqiptareve për prona jashtë vendit po rriten me shpejtësi viti pas viti duke treguar se një pjesë e fitimeve dhe kursimeve

Ministria e Financave raportoi se, detyrimet e prapambetura arritën në 23.8 miliardë lekë (194 mln euro) në vitin 2020 me një zgjerim pre

Kriza pandemike e cila i përçoi efektet negative të saj më së shumti në tregun e punës, ka ndikuar negativisht edhe punësimin me kohë të

Shumica e vendeve të Ballkanit, sidomos Shqipëria, e sakrifikuan shëndetin e popullatës në kohën e pandemisë për rritjen ekonomike.

Në të gjithë botën deficitet buxhetore të qeverive u rriten gjatë vitit të kaluar si rrjedhojë e krizës pandemike.

Importet e mallrave të akcizës janë rigjallëruar gjatë muajit mars duke arritur nivelet e parakrizës.

Indeksi Global i Mundësive 2021 e rendit Shqipërinë të 78-n në botë për tërheqje investimesh dhe njëkohësisht, ndër shtetet me luhatjen m

Pensioni mesatar në qytet në vitin 2020 shënoi ulje për herë të parë që nga viti 2000 kur ekzistojnë të dhënat zyrtare.