Formalizimi i ujit, në tremujorin e dytë aksioni për reformën hyn në fazën e forcës

08/02/2018 - 07:55

Aksioni kundër informalitetit në sektorin e ujit tashmë është në fazën e vetërregullimit, por në tremujorin e dytë të vitit do të hyjë në ciklin e ri, kur do të nisë zbatimi i forcës. Pas fazës së vetërregullimit nisin kontrollet në terren me gjoba dhe penalitete dhe ndjekje penale.

Pas ushtrimit të forcës gjatë fundit të vitit nis faza e “Trurit”, ku evazioni do të kontrollet dhe menaxhohet nga zyrat nëpërmjet analizave nga të dhënat e grumbulluara në dy fazat e para të aksionit, sqaron qeveria në dokumentin e ri të reformave ekonomike.

Faza e forcës do të jetë si ajo energjisë, ku konsumatorët që kapen duke vjedhur ujin jashtë matësit do të çohen për ndjekje penale.

Qeveria synon reduktimin e informalitetit në sektorin e ujit 0% deri në dhjetor 2018. Gjithashtu deri në vitin 2020 synohen që humbjet në rrjet të arrijnë në 59% nga 67% që janë aktualisht.

Shqipëria shfrytëzon burimet natyrore ujore jo vetëm për furnizim me ujë, por edhe për prodhimin e energjisë, zhvillimin e bujqësisë, turizëm dhe aktivitete sportive-argëtuese. Por në të vërtetë, sektori i ujit është i fragmentuar nga pikëpamja institucionale dhe organizative, gjë që vështirëson arritjen e përmirësimeve të shpejta.

Gjatë 25 viteve të fundit ka pasur disa përpjekje për reforma të nxitura kryesisht nga pesha strategjike që ky sektor ka për vendin. Si rrjedhojë janë prodhuar disa dokumente strategjike, me qëllim rregullimin e sektorit, por qasja e tyre nuk ka qenë e integruar apo ndërsektoriale, ndërkohë që propozimet e bëra ngarkonin rëndë buxhetin e shtetit, duke i bërë ato të paarritshme.

Për sa i përket ujit të pijshëm, mendohet që ka aftësi prodhuese deri ne 8.700 m³ për person, shifër kjo, nga më të lartat në Europë. Rreth 80% e ujit të pijshëm në Shqipëri vjen nga burimet nëntokësore. Orët e mbulimit me shërbim furnizimi në rang kombëtar janë 12.1 orë në ditë. Vlerësohet se duhet të ketë rreth 150.000 – 200.000 përdorues që përfitojnë shërbim pa kontratë./Monitor/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Që nga viti 1992, kur nisën flukset e para të prurjeve të emigrantëve, deri në fund të 2017-s, janë futur në ekonominë shqiptare 26 milia

Numri i të punësuarve sipas Rajoneve nxjerr në pah situatën e trishtë ku në 9 qarqe të vendit punësimi në bujqësi zë 60-86 për qind të to

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për kompaninë e cila do të përzgjidhet për vënien në operim dhe menaxhimin me 35

Personat fizikë nuk do të duhet të depozitojnë më në organet tatimore vendimin e destinimit të fitimit, ndërsa personat juridikë që i dor

Në kuadrin e mbrojtjes së investitorit dhe edukimit financiar, Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare tërheq vëmendjen në lidhje me investim

Gjatë fjalës së tij në mbledhjen e Këshillit të Investimeve, Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj tha se këtë vit ka qenë se

Shqipëria renditet në mesin e 15 vendeve për emigracionin e lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.

Arsimi merr për familjet e reja  çerekun e shpenzimeve, madje më shumë  se për t’u ushqyer dhe strehuar.

Monedha e përbashkët europiane ka shënuar ditën e shtatë radhazi me rënie në tregun vendas.