Indeksi i varfërisë multidimensionale, sa shqiptarë jetojnë nën kufirin minimal të jetesës

30/08/2019 - 10:06

A po ndjekin fëmijët shkollën? A kanë familjet qasje në ambientet e kujdesit shëndetësor? A po marrin komunitetet ujë të pastër, rregullisht dhe energji elektrike? A ushqehet rregullisht familja? Këto janë disa nga faktorët që mund të ilustrojnë varfërinë shumëdimensionale, e cila shikon privimet e ndryshme që njerëzit përballen në të njëjtën kohë në aspekte të ndryshme të jetës së tyre, jo thjesht mungesën e të ardhurave. Të gjitha këto faktorë janë pjesë e studimit të UNDP mbi Indeksin e varfërisë Multidimensionale.

Sipas Indeksit të këtij viti, Shqipëria renditet në vendin e e 68 e studiuar sipas kategorive të studimit, ku më mirë shfaqet Mali i Zi, i renditur i 50-i, ndjekur nga Serbia e 67-a. Ndërsa Maqedonia në rajon renditet e fundit, e 80-a. Shqipëria nuk ka ndryshime me raportin e një viti më parë, ndërsa specifikat e studimit tregojnë se përqindja e popullsisë që jetojnë në varfëri multidimensionale është 0.1 %, ndërsa përqindja e popullsisë që jeton nën kufirin minimal të jetesës është 14.3 %.
Gjetjet kryesore të raportit

– Në 101 vende, 1.3 miliardë njerëz — 23,1 përqind — janë shumë të varfër shumëdimensionalë.
– Dy të tretat e njerëzve të varfër shumëdimensivë jetojnë në vendet me të ardhura të mesme.
– Ekziston një ndryshim masiv në varfërinë shumëdimensionale brenda vendeve. Për shembull, shkalla e varfërisë shumëdimensionale kombëtare e Ugandës (55.1 përqind) është e ngjashme me mesataren e Afrikës Nën-Sahariane (57.5 përqind), por incidenca e varfërisë shumëdimensionale në provincat e Ugandës varion nga 6.0 përqind në 96.3 përqind, një varg i ngjashëm me atë në Afrikën Sub-Sahariane (6.3-91.9 përqind).

– Gjysma e 1.3 miliard njerëzve shumë të varfër multidimensionale janë fëmijë nën moshën 18 vjeç. Një e treta janë fëmijë nën moshën 10 vjeç.

– Vëmendja e këtij viti mbi varfërinë e fëmijëve në Azinë e Jugut zbulon një larmi të konsiderueshme. Ndërsa 10.7 përqind e vajzave të Azisë Jugore janë jashtë shkollës dhe jetojnë në një familje shumë të varfër multidimensionale, kjo mesatare fsheh ndryshime: në Afganistan janë 44.0 përqind.

– Në Azinë e Jugut 22.7 përqind e fëmijëve nën moshën 5 vjeç pësojnë pabarazi brenda shtëpisë në privimin e të ushqyerit (ku të paktën një fëmijë në familje është i kequshqyer dhe të paktën një fëmijë në familje nuk është). Në Pakistan mbi një e treta e fëmijëve nën moshën 5 vjeç pësojnë pabarazi të tillë intra-familjare.

– Nga 10 vendet e zgjedhura për të cilat u analizuan ndryshimet me kalimin e kohës, India dhe Kamboxhia ulën vlerat e tyre MPI më shpejt – dhe ata nuk i lanë pas grupet më të varfra.

– Ekziston një ndryshim i gjerë në të gjithë vendet në pabarazi midis njerëzve shumë të varfër – domethënë në intensitetin e varfërisë që përjeton secili person i varfër. Për shembull, Egjipti dhe Paraguai kanë vlera të ngjashme MPI, por pabarazia midis njerëzve të varfër shumëdimensivë është dukshëm më e lartë në Paraguai.

/MONITOR

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) në raportin e fundit të Tranzicionit 2019-2020 është treguar e ashpër ndaj projekteve

Me krizën ekonomike dhe situatën e paqartë politike, shpresat që një ditë shqiptarët të kenë të ardhura sa vendet më të zhvilluara të gru

Të dhënat për kontratën koncesionare me Partneritet -Publik -Privat për ndërtimin e rrugës, Milot -Balldren nga kompania ANK janë falsifi

Pagat në ekonomi pritet të rriten me ritme më të përshpejtuara vitet në vijim për shkak të ndryshimeve strukturore në tregun e punës.

Individët, që punojnë në më shumë se një punë, duhet të përgatiten që të paguajnë më shumë tatim mbi të ardhurat.

Gjatë kësaj jave monedha e përbashkët europiane ka vijuar që të humbasë pikë përkundrejtë lekut vendas.

Kreu i komisionit të Ekonomisë, Arben Ahmetaj është treguar kritik ndaj buxhetit të vitit 2020, i cili u prezantua nga ministrja e Financ

Shqipëria bashkë me shtetet afrikane Sierra Leonen dhe Laon kryesuan listën globale të vendeve më të korruptuara sipas këndvështrimit të

Edhe gati 3 dekada pas kalimit në ekonominë e tregut, shqiptarët, që jetojnë në një vend të bekuar nga zoti, me bukuri të shumta e pasuri

Instituti i Sigurimeve Shoqërorë parashikon se në tre vitet e ardhshme 2020-2022 numri i pensionistëve që shtohen në skemën e sigurimeve