Institucionet shtetërore thellojnë borxhin ndaj OSHEE-së, familjarët dhe bizneset më të rregullt

Postuar: 17/08/2018 - 10:24

Borxhi total që institucionet shtetërore, familjarët dhe bizneset kanë ndaj Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike arriti 72.9 miliardë lekë në fund të 4 mujorit 2018. Ky detyrim ka pësuar rritje të lehtë me 0.2 për qind në raport me shifrat e fundit të 2017. Të dhënat e detajuara të sektorit të energjisë, të publikuara nga Enti Rregullator i Energjisë tregojnë se kontributin kryesor në thellimin e gjendjes debitore ndaj OSHEE e kanë insitucionet buxhetore dhe ato jobuxhetore ndërkohë që familjarët dhe bizneset kanë shfaqur një tendencë krejt të kundërt duke ulur debinë e tyre.

Konkretisht referuar shifrave familjarët që mbajnë peshën kryesore të debisë së OSHEE rezultojnë me një debi 49.9 miliardë lekë me një ulje 1.6 për qind të këtij detyrimi në raport me shifrat e dhjetorit 2017. Sakaq edhe privatët që në këtë rast janë bizneset kanë ulur gjendjen e tyre debitore në 10.4 miliardë lekë nga 11.4 miliardë që ishte në fund të vitit 2017.

Institucionet buxhetore rezultojnë me një rritje të debisë prej 9.2 për qind në fund të prillit 2018 duke e krahasuar këtë me dhjetorin e vitit të kaluar. Konkretisht debia ndaj Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike arriti në 2.9 miliardë lekë ndërkohe që më herët ishte 2.7 miliardë lekë.

Insitucionet jobuxhetore regjistruan një debi 9.6 miliardë lekë me një rritje 21 për qind në raport me fundin e dhjetorit të vitit të kaluar. Detyrimet ndaj OSHEE nga të katërta kategoritë kanë rezultuar me një vlerë dukshëm të lartë dhe nëse i referohemi shifrave të raportuara në ERE kjo është gjendja debitore më e lartë që nga viti 2009.

Problematika e pagesave nga institucionet publike ndaj OSHEE nuk është e re. Edhe më herët të dhënat kanë treguar se ujësjellësit, njësitë vendore apo institucione të tjera nuk respektojnë afatet e pagesave duke akumuluar debi të konsiderueshme ndaj kompanisë së shpërndarjes së energjisë.

Debitorët më të mëdhenj, sipas OSHEE janë ujësjellësit dhe Bashkitë.

/Monitor/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

   Qeveria shqiptare do të dalë për herë të tretë në tregjet ndërkombëtare për të marrë borxh nëpërmjet emetimit të një eurobondi.

Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare (AKEP) ka bllokuar aksesin e 56 faqeve elektronike që ofronin zhvillimin e lojërave onl

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, nëpërmjet rubrikës së këshillimit, ka informuar tatimpaguesit  me të drejtat dhe detyrimet e kategor

Një projektligj që është duke u hartuar nga Ministria e Financave synon të ofrojë trajtim të njëjtë si për investitorët vendas dhe ato të

   Të hënën u prezantuan kartëmonedhat e reja 100 dhe 200 euroshe, të cilat pritet të dalin në qarkullim Majin e ardhshëm.

Në 6-mujorin e parë të vitit, ekonomia shqiptare në tërësi gjeneroi 14.4 mijë vende të reja pune, por vetëm 23% e tyre, ose rreth 3,274 v

Kazinotë elektronike kanë afat të zhvendosen nga zonat e banuara të qytetit dhe fshatit brenda 31 dhjetorit të këtij viti.

Aeroporti i Rinasit vijon të jetë më i shtrenjti në rajon, ndonëse jemi në mes të muajit shtator dhe sezoni turistik po shkon drejt fundi

Muaji gusht 2018, shënon edhe shifrat më të larta të vonesave dhe anulimeve të fluturimeve nga dhe drejt “Aeroportit Ndërkombëtar Nënë Te

Në kuadër të informimit të biznesit Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve është ndalur sot te personat juridikë me xhiro mbi 8 milionë lekë