KE: Shqipëria udhëheq rajonin me rritjen ekonomike

Postuar: 17/10/2017 - 17:32

   Shqipëria do të ketë rritjen më të lartë në rajonin e Ballkanit për vitet 2017-të dhe 2018-të. Në raportin ekonomik të tremujorit të tretë për vendet kandaidate në Bashkimin Europian, Komisioni Europian vlerëson se ekonomia shqiptare do të rritet me 3.7% gjatë këtij viti dhe 3.9 në 2018-ën. Pavarësisht pritshmërive pozitive, KE ka një vlerësim më të ulët se shifra 5% që parashikon qeveria shqiptare.

Komisioni Europian shprehet se qeveria Rama morri një mandat të plotë për katër vjeçarin e ardhshëm, ndërsa ka ndërmarrë nisma në shkurtimin e numrit të ministrive dhe rritje të shërbimeve të administratës publike.

Bazuar edhe në të dhënat e fondit monetar ndërkomëbëtar, KE thotë se kjo periudhë tranzicioni mes institucioneve mund të ngadalësojë reformat ekonomike. Një tjetër faktor për ndaljen e reformave komisioni bën edhe periudhën zgjedhore.

Tre faktorët kryesorë që vlerësohen nga institucioni i BE-së se do të kontribuojnë në rritjen ekonomike janë shtimi i kërkesës së brendshme , investimeve të huaja dhe performancës së turizmit. Rritja e pagave solli rritje të konsumit – thotë KE, por shpenzimet për investimet publike nuk janë realizuar në nivelin që pritej.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Kur një rrethanë financiare pengon tatimpaguesin për të paguar në afat detyrimet tatimore, ai mund të lejohet të lidhë në çdo kohë marrëv

Nëse ke vendosur të blesh një shtëpi që kushton 75 mijë euro dhe banka të financon deri në 70% të shumës, pra 52,500 euro, dilema e shumë

Monedha e përbashkët ka shënuar një tjetër rënie të fortë gjatë ditës së sotme në tregun vendas, duke arritur në nivelin më të ulët që ng

Gjatë janarit dhe shkurtit bankat e nivelit të dytë kanë afishuar në vende të dukshme një tabelë ku sanksionohet një kufi i ri për sasinë

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve publikoi një material ku sqarohen të ardhurat personale që tatohen dhe ato që nuk tatohen.

Tregtia është sektori nga sigurojnë fitimet pjesa më e madhe e njerëzve në vend.

Eksportet kanë shënuar një ecuri të mirë në muajin e parë të këtij viti, duke vijuar tendencën pozitive të shënuar edhe gjatë vitit të ka

Italia është partneri më i madh tregtar i Shqipërisë, me 57% të totalit të eksporteve dhe 28% të importeve, sipas të dhënave të INSTAT.

Dëgjojmë aq shumë për turizmin, rritjen e numrit të vizitorëve, kontributin në Prodhimin e Brendshëm Bruto por mbi të gjitha për lulëzimi