Konçesionet, FMN detyron qeverinë të bëjë transparencën

Postuar: 20/10/2017 - 20:42

   Vlera totale e konçesioneve të dhëna nga shteti shqiptar tek privatët ka arritur në rreth 4.2 miliardë euro. Pas kërkesave të Fondit Monetar Ndërkombëtar, qeveria ka bërë për herë të parë publike përmasat e industrisë së konçesioneve.

Rezultatet janë bërë pjesë e projektligjit të buxhetit 2018, përkatësisht në nenin 19 që thotë: “Tavani për vlerën totale të kontratave për të gjitha PPP-të ekzistuese dhe ato të kontraktuara rishtazi për vitin 2018, është 36.3% e PBB-së”. 

Sipas burimeve nga Financat, shifra prej 36.3 për qind e prodhimit paraqet stokun e të gjitha konçesioneve. Ajo përmbledh vlerën totale të investimeve për hidrocentralet, atë të kontratave të shërbimeve për të gjithë kohëzgjatjen e tyre, si dhe vlerën totale të veprave të tjera publike si rrugë apo ujësjellësa, të cilat janë dhënë me konçesion. 

Qeveria nuk e saktëson se c’pjesë përbën risk fiskal, që duhet të paguhet nga buxheti në të gjithë jetëgjatësinë e konçesioneve. Ajo që saktësohet është shuma që do të paguajë qeveria për konçesionarët vitin e ardhshëm.

Sipas draftit, në 2018-n buxheti do të paguajë rreth 60 milionë euro për konçesionet. Kjo është sa 2 për qind e të ardhurave vjetore të buxhetit, ndërkohë që ligji i lejon hapsirë qeverisë që të paguajë deri në 5% të të ardhurave për shërbimin e konçesioneve. /TCH

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Pas janarit të 2018-s, taksat për shtëpitë, makinat dhe cigaret do të rriten.

Që shqiptarët janë të dhënë pas ndërtimeve, kjo është e dukshme në çdo cep të vendit.

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka njoftuar elektronikisht në sistemin E-Filing 365 tatimpagues, të cilët përfitojnë nga raundi i fun

Janë të paktën 30 subjekte call center, që operonin në sektorin e telemarketingut, që kanë mbyllur aktivitetin në vitin 2017.

Bashkia e Tiranës planifikon që të zëvendësojë deri në fund të këtij viti palmat me pisha në segmentin e autostradës Tiranë-Durrës, nga m

Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar mbrëmë buxhetin e shtetit për vitin 2018. Buxheti u miratua me 74 voto pro.

Banka Botërore ka prezantuar gjatë ditës së sotme Raportin e rregullt ekonomik për Ballkanin Perëndimor, ku për Shqipërinë banka ka paral

Përmes një dokumenti, Ministria e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes ka bërë me dije se gjatë muajit shtator-tetor nga bizneset janë de

   Ekonomia e vendit vijon të rritet poshtë potencialeve të saj dhe me shumë gjasë ky fenomen do të vijojë edhe në periudhën në vijim.

Në faqen zyrtare të tatimeve në rubrikën “Tatimet Këshillojnë” është publikuar informacion për Borxhin Tatimor.