LISTA/ 82 vendet, të cilat Tatimet do t’u japin e marrin informacion për llogaritë bankare të shqiptarëve dhe të huajve

07/08/2020 - 07:51

Shqipëria brenda këtij viti do të bëjë transparente llogaritë bankare për të paktën 82 vende të botës të cilat kanë rënë dakord të shkëmbejnë informacion, me qëllim që të ulin evazionin fiskal. Administratat tatimore të këtyre vendeve do të japin e marrin informacion për llogaritë bankare të shqiptarëve dhe huajve.

Lista e vende u publikua në Fletoren Zyrtare, ndërkohë që bankat kanë nisur prej muajsh marrjen e informacionit tatimor për klientët me një formular të posaçëm.

Më pas, çdo institucion financiar raportues në Republikën e Shqipërisë i raporton Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve informacionin mbi llogarit e raportueseje, sipas shtojcës IV bashkëlidhur “Metodat e transferimit të të dhënave nga institucionet financiare të detyruar për të komunikuar me administratën tatimore, në kuadër të shkëmbimit automatik të informacionit të llogarive financiare”.

Autoriteti kompetent, Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, shkëmben me administratat e tjera tatimore informacionin e marrë nga institucionet financiare raportuese, nëpërmjet sistemit CTS. Ky sistem, i cili aksesohet kundrejt një tarife vjetore, do të mundësojë transmetimin/pranimin e mesazheve dhe të integrimin me sistemet e autoriteteve të tjera tatimor.

Çdo institucion financiar raportues duhet të raportojë tek administrata tatimore informacionin në lidhje me secilën llogari të raportueshme emrin, adresën, juridiksionin e rezidencës, datën dhe vendin e lindjes (në rastin e një individi) të secilit person të raportueshëm që është mbajtës i llogarisë.

Vendet nënshkruese ose ndryshe të quajtura Grupi i Adaptuesve të Hershëm, duke ditur se evazioni tatimor mund të trajtohet në mënyrë efektive vetëm në nivel global, janë angazhuar nëpërmjet marrëveshjes për miratimin e një standardi të vetëm e të ri global, për shkëmbimin automatik të informacionit të tatimpaguesit dhe zbatimin e njëjtë dhe efektiv të këtij standardi;

Sipas standardit të ri global, një gamë e gjerë e informacionit do të shkëmbehet mbi llogaritë offshore, duke përfshirë bilancet e llogarive dhe të pronësisë, e cila do të bëjë të mundur parandalimin e evazionit fiskal dhe trajtimin e mashtrimit fiskal. Kjo pasi, veprimtaria e evazorëve jo vetëm zvogëlon të ardhurat publike, por dhe dobëson besimin në drejtësinë e sistemit tatimor, si dhe rrit barrën mbi tatimpaguesit e ndershëm” thuhet në relacion.

Lista e 82 shteteve

 1. Shqipëri
 2. Argjentinë
 3. Andorra
 4. Australi
 5. Austri
 6. Antigua & Barbuda
 7. Azerbajxhan
 8. Belgjikë
 9. Bulgari
 10. Brazil
 11. Barbados
 12. Kolumbia
 13. Kroaci
 14. Qipro
 15. Republika Çeke
 16. Kanada
 17. Kili
 18. Kinë
 19. Ishujt Cook
 20. Kosta Rika
 21. Danimarkë
 22. Ekuador
 23. Estoni
 24. Ishujt Faroe
 25. Finlandë
 26. Francë
 27. Gjermani
 28. Gjibraltar
 29. Greqi
 30. Guernsey
 31. Greenland
 32. Grenada
 33. Hungari
 34. Hong-Kong (Kinë)
 35. Islandë
 36. Indi
 37. Irlandë
 38. Isle of Man
 39. Itali
 40. Izrael
 41. Indonezi
 42. Japoni
 43. Jersey
 44. Kazakistan
 45. Kore
 46. Letoni
 47. Liberi
 48. Lihtenstein
 49. Lituani
 50. Luksemburg
 51. Maltë
 52. Meksikë
 53. Malajzi
 54. Mauritius
 55. Monako
 56. Marok
 57. Holandë
 58. Norvegji
 59. Zelandë e Re
 60. Nigeri
 61. Oman
 62. Poloni
 63. Portugali
 64. Pakistan
 65. Panama
 66. Rusia
 67. San Marino
 68. Seychelles
 69. Sllovakia
 70. Sllovenia
 71. Afrika e Jugut
 72. Saint Kitts and Nevis
 73. Saint Lucia
 74. Spanjë
 75. Suedi
 76. Arabia Saudite
 77. Singapori
 78. Zvicra
 79. Turqi
 80. Turks and Caicos islands
 81. Mbretëria e Bashkuar
 82. Uruguai

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko ka zhvilluar sot një takim online me shefen e Misionit të FMN-së për Shqipërinë, Yan Sun.

“Do të jetë një dimër i gjatë dhe i vështirë për biznesin. Një në tre biznese të vogla në Durrës ka falimentuar!”

Baret, restorantet, hotelet, fabrikat ishin linjat që shkarkuan më shumë punonjës nga puna për shkak të pandemisë në tremujorin e dytë të

Raporti i publikuar nga Bashkimi Europian, Eurofound (2020), “Covid-19: Përgjigjet e politikave në të gjithë Europën” përmbledh masat e m

Borxhi i jashtëm bruto i vendit u zgjerua me 8,6 për qind në tremujorin e dytë të vitit, kryesisht prej emetimit të Eurobondit me vlerë 6

Investimet e huaja shënuan rënie në gjashtëmujorin e parë të vitit, si rrjedhojë e përfundimit të projektit TAP, por edhe krizës së shkak

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, për të mundësuar kalimin e masës së përfitimit financiar sipas paketave nr.1, iu bën thirrje të gjit

Sikurse në të gjithë botën pandemia Covid-19 ka vënë në presion sektorin shëndetësor në vendin tonë dhe sidomos spitalet publike, mirëpo

Kriza e epidemisë së Covid-19 ka nxitur një rritje të qarkullimit të parasë jashtë bankave.

Nga janari në gusht, mbi 1 milion vizitorë nga Kosova kanë hyrë në Shqipëri.