Memorandum bashkëpunimi ndërmjet Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Durrës, me Dhomën e Bosnje-Hercegovinës

25/11/2019 - 10:53

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Durrës e Përfaqësuar nga Kryetari i saj Z. Alban Isteri dhe Dhoma e Ekonomisë së Federatës së Bosnje – Hercegovinës e përfaqësuar nga Presidenti i saj Doc. Dr. sc Marko Šantič, kanë firmosur një memorandum bashkëpunimi.

Të dyja Dhomat ( Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë  Durrës dhe Dhoma e Ekonomisë së FBiH ) janë pjesë e AIC  FORUM – forumi i Dhomave të Makrorajonit Adriatiko – Jonian. Në një takim të fundit në Greqi, në të cilin Šantič  u zgjodh si nënkryetari i parë i Forumit të Dhomave te Tregtisë së Makrorajonit Adriatiko – Jonian, i cili përfshin 40 Dhoma Tregtie, u ra dakort të zgjerojë bashkëpunimin e dy Dhomave, e cila u finalizua me nënshkrimin e Memorandumit të Bashkëpunimit në Mostar, Bosnje – Hercegovinë.

Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Durrës, Alban Isteri u shpreh se nevojiten më shumë përpjekje për të rrjetëzuar Dhomat e Tregtisë së rajonit Adriatiko – Jonian, duke përfshirë Dhomat e Tregtisë së Shqipërisë dhe Bosnje- Hercegovinës.

“Ne shpresojmë që ky memorandum do të ndihmojë në përmirësimin e tregut dhe bashkëpunimit në fushën e turizmit dhe industrive midis dy vendeve”, u shpreh Isteri.

Ai shtoi se Memorandumi i Bashkëpunimit i nënshkruar midis dy Dhomave do të fillojë të vihet në zbatim në Panairin e ardhshëm Ndërkombëtar të Ekonomisë Mostar 2020, në mars 2020, në të cilin do të prezantohen sipërmarrës nga Shqipëria.

Është ne interesin tonë të kemi sa më shumë ndërveprim të tregtisë së të mirave ndërmjet dy vendeve. Unë besoj se ky Memorandum do të vijojë me bashkëpunim konkret ”, shtoi Isteri

Tregtia midis Bosnje – Hercegovinës dhe Shqipërisë është simbolike, duke e vlerësuar me 50 milionë të ardhura vjetore. Presidenti i Dhomës së Ekonomisë së Federatës BIH, Šantič beson se, duke dhënë këtë informacion, ka vend për bashkëpunim, veçanërisht në turizëm.

“Ne do të donim të zgjeronim këtë bashkëpunim midis Bosnje – Hercegovinës dhe Shqipërisë nga një pikë zero dhe intensifikojmë projektet bashkëpunuese të IPA Cross- Border. Deri tani ne kemi patur projekte trepalëshe me Malin e Zi dhe Kroacinë, por nuk ka asnjë arsye për të mos hapur gjithashtu procesin me Shqipërinë. Shqipëria dhe BiH janë pak të lidhura në aspektin infrastrukturor, dhe me ketë marrëveshje ne duam t’i japim mesazhin të dyja strukturave qeverisëse të Shqipërisë dhe BiH për të çuar përpara në këtë aspekt rivendosjen e marrëdhënieve miqësore gjithashtu.

Korridori  Adriatiko – Jonian është aktual, ai lidh Kroacinë, Bosnje –Hercegovinën, Malin e Zi dhe Shqipërinë, kështu edhe ndërtimi i jugut duhet të rifillojë së shpejti dhe kjo do të jetë një mundësi për të zgjeruar bashkëpunimin”, u shpreh Šantič.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Kuvendi rrëzoi propozimin e qeverisë për të nisur aplikimin e faturës elektronike më 1 Korrik të vitit të ardhshëm, duke e shtyrë procesi

Për një periudhë tre vjeçare qeveria të shpallë moratoriumin për pezullimin e detyrimeve tatimore për biznesin në Durrës, ashtu sikundër

Shqipëria ka një administratë të mirëpaguar sidomos në nivelet e larta ku pagat e majme qëndrojnë dukshëm më lart sesa mesatarja e pagës

Paratë që emigrantët dërgojnë tek të afërmit e tyre në Shqipëri kanë arritur në nivelin më të lartë të dekadës në 9 muajt e këtij viti.

Familjet shqiptare në faturën finale të dritave, 62 për qind e paguajnë për energjinë, çka tregon për një kosto të lartë prodhimi apo sig

Duke filluar nga data 1 janar qytetarët do të kenë mundësinë të rivlerësojnë pasuritë e patundshme sipas vlerës së tregut duke paguar një

Të premten më 6 dhjetor, Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Durrës zhvilloi mbledhjen e jashtëzakonshme të Asamblesë së Dhomës, marrë shkas

Makineritë janë fikur prej mëngjesit të 26 nëntorit në kapanonet e kompanisë së riciklimit  “Edipack” në Porto-Romano të Durrësit, ndërsa

Stoku i kredisë që banorët e Durrësit kanë marrë për blerje banesash në fund të tremujorit të tretë të këtij viti ishte 8.8 miliardë lekë