Në 9 qarqe punësimi në bujqësi zë 60-86 % të totalit të të punësuarve

19/10/2018 - 09:41

Numri i të punësuarve sipas Rajoneve nxjerr në pah situatën e trishtë ku në 9 qarqe të vendit punësimi në bujqësi zë 60-86 për qind të totalit të punësimit.

INSTAT ka publikuar të dhëna mbi tregun e punës sipas rajoneve në vitin 2017, duke referuar dy burime. Për të punësuarit në bujqësi janë përdorur të dhëna nga anketa e forcës së punës dhe për të punësuarit në sektorin privat të dhënat administrative.

Burimet administrative sigurojnë të dhëna për numrin e të punësuarve në ndërmarrjet, të cilat deklarojnë tatimet në Drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve, ndërsa Anketa e Forcave të Punës (AFP), e cila është një vrojtim statistikor që kryhet pranë familjeve dhe siguron informacion gjithëpërfshirës mbi situatën e tregut të punës në nivel kombëtar.

Pas azhurnimit të te dhënave nga dy burime u gjet se në Qarqet e Kukësit, Dibrës dhe Elbasanit punësimit në bujqësi është zë mbi 80 për qind të totalit në këto qarqe, me respektivisht, 86.1%, 84.4% dhe 83.5%.

Gjithashtu përqindje të larta të punësimit në bujqësi ka edhe Fieri me 76.2% të totalit, Korça me 74.4 për qind të totalit, Berati me 73.6% të totalit, Lezha me 65 %, Gjirokastra me 63.4 dhe Shkodra me 62.9 për qind të totali të punësimit.

Vetëm në Tiranë punësimi dominohet nga sektori privat, pasi të punësuarit në bujqësi zënë  6.5% të totalit, e më pas në Durrës me vetëm 25% dhe në Vlorë me 30.6% të totalit.

Krahasuar me vitin 2016, punësimi në sektorin privat jobujqësor, gjatë vitit 2017, shfaq një tendencë rritjeje me 15,16 %. Gjatë viteve 2016-2017, qarku Tiranë ka rritjen më të madhe të të punësuarve në sektorin privat jobujqësor (17,7 %), ndërsa qarku i Vlorës ka rritjen më të vogël (6,6 %).

Të rinjtë e moshës 15-24 vjeç, gjatë vitit 2017, përbëjnë 10,3 % të punëkërkuesve të papunë të regjistruar gjithsej. Përqindja që zënë të rinjtë në numrin gjithsej të punëkërkuesve të papunë të regjistruar në çdo qark është më e lartë në qarkun e Kukësit (mesatarisht 18,1 Wacko dhe më e ulët në qarkun e Beratit (mesatarisht 6,2 %).

Në qarkun e Lezhës, përqindja e të rinjve ndaj numrit të punëkërkuesve të papunë të regjistruar gjithsej në këtë qark ka një tendencë në rënie, nga 18,6 % në vitin 2016 në 7,2 % në vitin 2017, ndërsa në qarkun Shkodrës ka një tendencë në rritje, nga 9,5 % në vitin 2016 në 12,9 % në vitin 2017.

Në periudhën 2016-2017, mesatarisht 54,5 % e punëkërkuesve të papunë të regjistruar janë me arsim 8/9 vjeçar, 28 % janë me arsim të mesëm të përgjithshëm, 10,9 % janë me arsim të mesëm profesional dhe 6,6 % janë me arsim të lartë.

Gjatë vitit 2017, në qarkun e Elbasanit, punëkërkuesit e papunë të regjistruar me arsim 8/9 vjeçar, përbëjnë 63,2 % të të papunëve. Punëkërkuesit e papunë të regjistruar me arsim të lartë zënë përqindjen më të ulët në qarkun e Beratit prej 3,3 % e të papunëve të regjistruar në këtë qark dhe përqindjen më të lartë në qarkun e Kukësit prej 8,8 % e të papunëve të regjistruar në këtë qark. Në periudhën 2016-2017, përqindja e punëkërkuesve të papunë me arsim të mesëm të përgjithshëm është më e lartë se përqindja për personat me arsim të mesëm profesional në të gjitha qarqet.

Mesatarisht, gjatë viteve 2016-2017, në rang vendi, 54,6 % e punëkërkuesve të papunë të regjistruar janë afatgjatë (prej 12 muajsh e më shumë). Gjatë vitit 2017, peshën më të vogël në grupin e të papunëve afatgjatë, e zë qarku Gjirokastër (3,5 Wacko dhe peshën më të madhe e zënë qarqet Elbasan (18,8 %), Fier (16,5 Wacko dhe Tiranë (11,6 %). Nga viti 2016 në vitin 2017, numri mesatar i familjeve të trajtuara me ndihmë ekonomike është rritur me 1,02 %. Gjatë vitit 2017, qarku i Elbasanit ka numrin më të madh të familjeve në skemën e ndihmës ekonomike (22,3 Wacko dhe qarku i Durrësit ka numrin më të vogël të familjeve në skemën e ndihmës ekonomike (1,3 %).

Burimi: Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Në janar të këtij viti në Itali hyri në fuqi ligji mbi faturimin elektronik për sipërmarrjet private.

Paga minimale në Shqipëri është 211 euro, ndërsa në Maqedoni 240 euro, sipas të dhënave të Eurostat, që i referohen janarit 2019.

Këshilli Teknik i Autoritetit Rrugor Shqiptar miratoi këtë të mërkurë gjurmën definitive të autostradës Adriatiko-Jonian, duke i hapur rr

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve rikujton sërish se çdo individ rezident në Republikën e Shqipërisë, i cili përfiton të ardhura me bur

Banka Botërore ashtu si Fondi Monetar Ndërkombëtar ka theksuar se detyrimet potenciale që mund të lindin nga Partneritetet Publike Privat

Euro, dollari dhe valutat e tjera e kanë nisur javën me rritje, pas rënies së fortë që ato shënuan javën e kaluar, si rrjedhojë e pasigur

Shqiptarët paguan nëpërmjet blerjes së naftës rreth 18.3 miliardë lekë ose 146 milionë euro taksa gjatë vitit të kaluar.

Brenda muajit Prill, të gjithë individët të cilët realizojnë të ardhura mbi 2 milionë lekë në vit, duhet që të plotësojnë deklaratën e të

Përafërsisht 98% e gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline (TAP) është shtrirë nën tokë në segmentin e projektit në Shqipëri, thuhet në një

Një kompanie në Shqipëri, një orë pune i kushton mesatarisht 2.5 euro, sipas INSTAT.