Qeveria shqiptare kërkon një borxh prej 500 mln eurosh

20/09/2018 - 19:15

   Qeveria shqiptare do të dalë për herë të tretë në tregjet ndërkombëtare për të marrë borxh nëpërmjet emetimit të një eurobondi.

Bëhet fjalë për sigurimin e një shumë prej 500 milion euro, që për ministrin e financave Arben Ahmetaj nuk është një borxh i ri, por një menaxhim i borxhit ekzistues. Risia e kësaj procedure është që qeveria po tenton të tërheqë vëmendjen e investitorëve jo vetëm në tregjet evropiane por edhe në ato amerikane.

“Dua t’ju siguroj që kjo procedurë nuk nënkupton rritje të mëtejshme të borxhit. Ajo është brenda strategjisë së menaxhimit të borxhit.”- tha Ahmetaj.

Nga ana tjetër me sigurimin e kësaj shume, qeveria synon të plotësojë nevojat e saj për likuiditet si dhe për të financuar deficitin i cili arrin në 29.5 miliard lekë. Sipas ministrit marrja e kësaj huaje në tregun e huaj do të krijojë lehtësi për biznesin vendas për kreditim.

Komisioni i ekonomisë miratoi projektligjin i cili kaloi me procedurë të përshpejtuar, në kuvend çka i hap rrugën ministrisë të bëhet gati për të dalë në treg. Për herë të parë qeveria shqiptare emetoi një eurobond në vitin 2010 dhe për herë të dytë në 2015 ku u mor një borxh prej 450 mln euro./Vizion Plus

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Maturiteti i shumë tregjeve, shtimi i konkurrencës, rënia e konsumit për shkak të ngadalësimit të ekonomisë dhe rigjallërimit të emigraci

Që nga viti 1992, kur nisën flukset e para të prurjeve të emigrantëve, deri në fund të 2017-s, janë futur në ekonominë shqiptare 26 milia

Numri i të punësuarve sipas Rajoneve nxjerr në pah situatën e trishtë ku në 9 qarqe të vendit punësimi në bujqësi zë 60-86 për qind të to

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për kompaninë e cila do të përzgjidhet për vënien në operim dhe menaxhimin me 35

Personat fizikë nuk do të duhet të depozitojnë më në organet tatimore vendimin e destinimit të fitimit, ndërsa personat juridikë që i dor

Në kuadrin e mbrojtjes së investitorit dhe edukimit financiar, Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare tërheq vëmendjen në lidhje me investim

Gjatë fjalës së tij në mbledhjen e Këshillit të Investimeve, Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj tha se këtë vit ka qenë se

Shqipëria renditet në mesin e 15 vendeve për emigracionin e lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.

Arsimi merr për familjet e reja  çerekun e shpenzimeve, madje më shumë  se për t’u ushqyer dhe strehuar.