Raporti i “Doing Business”, Shqipëria rënie drastike me 19 vende, kthehemi mbrapsht 7 vite

24/10/2019 - 12:28

Banka Botërore ‘nxin’ Shqipërinë sa i takon lehtësisë së të bërit biznes. Sipas raportit më prestigjioz të BB në nivel global “Doing Business”, Shqipëria ka pësuar rënie drastike me 19 vende nga viti i kaluar.

Në raportin e sapo publikuar për 2020-ën, Shqipëria renditet e 82-ta ndër 190 ekonomi të botës, në vendin e tretë nga fundi në Europë dhe më mirë vetëm se Malta dhe Bosnje Hercegovina.

Një vit më parë, Shqipëria mbante vendin e 63-të, pra për një vit ka humbur 19 pozicione, rënia e dytë më e madhe në historinë e këtij indikatori, pas vitit 2013.

Kështu performanca e Shqipërisë në të bërit biznes rikthehet pranë nivelit të viteve 2011/2012. Banka Botërore evidenton faktin se reformat në Shqipëri e kanë bërë më të lehtë që të merresh me biznes gjatë vitit të fundit, por nga ana tjetër janë ndryshimet e shpeshta ato që e vështirësojnë punën e sipërmarrjes.

Performanca më e dobët për ekonominë shqiptare vjen në drejtim të lejeve të ndërtimit, që na rendit në vendin e 166-të në botë, nga vendi i 151-të i një viti më parë, apo vendi i 106-të i 2017-ës. Përkeqësimi drastik në renditje duket se vjen kryesisht nga nën-indikatori i mbrojtjes së investitorëve të minoritetit.

Në këtë indikator kemi zbritur nga kreu i tabelës, pasi vjet ishim në vendin e 26-të në botë, në fund të saj, në të 111-tin sot. Edhe indikatori tjetër, ai i kontratave, ka pësuar një përkeqësim drastik.

Ai i pagesës së taksave na rendit në vendin e 123-të në botë, ndërsa ai i hapjes së një biznesi në vendin e 53-të nga vendi i 50-të një vit më parë. Indikatroi i vetëm në përmirësim është ai i marrjes së elektricitetit, nga vendi i 140-të në të 107-tin.

Pra, ndër 10 indikatorë vetëm një është përmirësuar, ndërkohë që disa kanë pësuar rënie drastike, ç’ka e ka bërë për rrjedhojë Shqipërinë bindshëm më pak tërheqëse për ata që duan të merren me biznes, e sidomos të huajt, pasi për Bankën Botërore vështirësitë janë të shumta, e madje shumë më të mëdha se vitet e kaluara.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Edhe gati 3 dekada pas kalimit në ekonominë e tregut, shqiptarët, që jetojnë në një vend të bekuar nga zoti, me bukuri të shumta e pasuri

Instituti i Sigurimeve Shoqërorë parashikon se në tre vitet e ardhshme 2020-2022 numri i pensionistëve që shtohen në skemën e sigurimeve

Ministria e Financave parashikon të grumbullojë 474 miliardë lekë gjatë këtij viti, nga 486 miliardë lekë që raportohen ne buxhetin e ndr

Shqiptarët kanë 9.15 miliardë euro borxh, rriten pagesat për shërbimin e borxhit.

INSTAT-i (Instituti shqiptar i Statistikave) ka botuar më 31 tetor 2019 anketën e turizmit “Pushime dhe udhëtime”, 2018.

Pavarësisht gropës së krijuar në buxhet me mospagesën e detyrimeve të sigurimeve shoqërore nga institucionet publike nuk ka pasur bllokim

Shpërblimi i bebes që jepet nga Ministria e Brendshme në momentin kur prindi regjistron fëmijën në zyrat e gjendjes civile, prej vitesh v

Deri në qershor të këtij viti qeveria kishte ende rreth 293 milionë lekë apo rreth 2.3 milionë euro detyrime të pashlyera në zërin e shpë

Buxheti i shtetit është vënë në presione të shumëfishta prej detyrimeve të prapambetura, teksa një stok faturash prej 108 milionë eurosh