Risqet nga fatkeqësitë, Bashkitë duhet të parashikojnë 4% të buxhetit si fond për masa

15/11/2018 - 08:08

Një projektligj “Për mbrojtjen civile” ka në thelb përcaktimin e dokumenteve strategjikë, procedurave standarde, ndarjen e përgjegjësive për institucionet në rastet e risqeve natyrore. Duke ndarë detyrat për secilën hallkë projektligji parashikon ndër të tjera se Bashkitë duhet të planifikojnë 4 për qind të buxhetit vjetor për këtë zë. Monitorimi i përmbushjes së kësaj detyre sipas draftit të nxjerrë për konsultim i është lënë prefektit.

“Prefekti i qarkut ka rol parësor në zvogëlimin e riskut nga fatkeqësitë dhe mbrojtjen civile në nivel qarku. Përveç detyrave të përcaktuara në ligjin specifik, Prefekti i qarkut ka për detyrë të kthejë projekt-buxhetin e vitit pasardhës të bashkive brenda territorit administrativ të tij, në rast se nuk janë planifikuar të paktën 4% të totalit të buxhetit vjetor, për marrjen e masave për zvogëlimin e riskut nga fatkeqësitë dhe mbrojtjen civile, sidomos në bashkitë të cilat janë konsideruar si të rrezikuara nga emergjencat civile apo fatkeqësitë” thuhet në projektligjin e nxjerrë për konsultim.

Sakaq të gjithë njësitë e vetëqeverisjes vendore kanë për detyrë që brenda tre vitesh nga hyrja në fuqi e ligjit duhet të kryejnë vlerësimin e risqeve në territorin e tyre, duke hartuar dhe miratuar dokumentin e Vlerësimit të Riskut nga Fatkeqësitë,  të cilin ja dërgojnë prefektit të qarkut dhe Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes Civile, për qëllim analizimi dhe planifikimi.

Projektligji parashikon edhe detyrime për subjektet private të cilat duhet të hartojnë plane të brendshme për emergjencat. “Subjektet private vendase dhe të huaja, që ushtrojnë aktivitetin e tyre në territorin e Republikës së Shqipërisë, kanë për detyrë kur ato përdorin, prodhojnë dhe magazinojnë materiale të rrezikshme, karburante dhe derivate të tyre, gazra energjetike, si dhe kryejnë veprimtari me mjete të rrezikshme të hartojnë dhe përditësojnë plane të brendshme për emergjencat civile të harmonizuara me planet e jashtme për emergjencat civile të njësisë, apo njësive të vetëqeverisjes vendore dhe prefekturës apo prefekturave, si edhe rregullore të brendshme sipas rrezikshmërisë së proceseve teknologjike” nënvizon drafti.

Drejtoria e Emergjencave Civile sipas projektligjit transformohet në Agjencinë Kombëtare të Mbrojtjes Civile ndërkohë që subjektet dhe institucionet që kanë për detyrë marrjen e masave sipas përcaktimit të projektligjit në rast se nuk i përmbushin mund të gjobiten në masën 100 mijë-500 mijë lekë. /Monitor/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Sistemi financiar në vend është treguar joelastik ndaj masave të Bankës së Shqipërisë për deuorizimin të marra në fillim të vitit të kal

E ndërsa INSTAT deklaroi ditë më parë se në total eksportet me Kosovën kanë rënë me afro 20 për qind në Janar, kjo duket se nuk është ndi

Dy kompanitë që fituan të drejtën e koncesionit për aeroportin e Kukësit për një periudhë 35 vjeçare kanë regjistruar së fundmi shoqërinë

Verën e kaluar, pasagjerët që udhëtonin në Shqipëri në fillim të muajit gusht dhe ata që donin të largoheshin në fund të atij muaji u për

Sipas një studimi të fundit, mbi pabarazinë gjinore, diskriminimin dhe institucionet sociale, Shqipëria ka hendek të ulët sip

Qeveria duket se së fundmi ka vendosur të përmbysë modelet e veta të zhvillimit në disa sektorë.

Në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor përveç Shqipërisë fondet për bujqësinë kanalizohen si mbështetje direkte për fermerët, kryesis

Sado e çuditshme që mund t’ju duket, Po – dashuria kushton.

Shqipëria dhe Mali i Zi u renditën nga Komisioni Europian me borxhin publik më të lartë në rajon për vitin 2018, në raportin periodik për

Çmimet e prodhimeve të stinës, kryesisht perimet dhe zarzavatet pësuan rritje jo të zakonte gjatë muajit janar, teksa INSTAT raportoi se,