Rritet niveli i kredive, kryesisht për importin e energjisë

04/01/2013 - 16:13

TIRANË- Kreditë që Koorporata Elektroenergjetike Shqiptare po merr për importin e energjisë kanë rimëkëmbur kreditimin. Të dhënat e fundit të Shoqatës së Bankave tregojnë se rënies së shënuar në muajin tetor, niveli i kredive që bankat kanë dhënë për qytetarët dhe bizneset është rritur sërish. 

Kështu, në nëntor niveli i kredive arriti në 577.9 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 3.1 miliardë lekë kundrejt muajit të mëparshëm dhe një rritje prej 25.4 miliardë lekë krahasuar me të njejtën periudhë të një viti më parë. 

Pjesa dërrmuese e kredive të dhëna kanë shkuar për Koorporatën Elektroenergjetike Shqiptare, për të siguruar importin e energjisë. Sipas të dhënave të Shoqatës së Bankave, kreditë e dhëna për korpooratat arrijnë në 428.3 miliardë lekë, ndërsa huaja për bizneset e tjera vlerësohet në 149.5 miliardë. Ndërkaq KESH po bashkëpunon me bankat vendase për sigurimin e overdrafteve, një linjë kjo e kredisë, ndërkohë që qeveria ka garantuar dhënien e garancive që sistemi bankar të financoje Koorporatën Elektroenergjetike. Qeveria ka autorizuar KESH-in që deri në fund të muajit mars të sigurojë importin e energjisë për të furnizuar qytetarët me energji, duke marrë përsipër rolin e CEZ Shpërndarje. 

 

Ecuria e nivelit të kreditimit 

Nëntor 2012 577.9 mld lekë 
Rritja mujore 3.1 mld lekë 
Rritja vjetore 25.4 mld lekë 

 

Shpërndarja e kredive

Për koorporatat 428.3 mld lekë 
Bizneset e tjera 149.5 mld lekë

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Gjergj Buxhuku, Administrator i Përgjithshëm i Konfindustrisë i kërkon ekzekutivit dhe grupit të menaxhimit të krizës kundër Covid-19 rik

Janë rreth 97 mijë punonjës që u është miratuar pagesa prej 40 mijë lekësh si pjesë e paketës së dytë financiare dhe 95 mijë prej tyre e

Shqipëria vlerësohet si një nga shtetet që do ta vuajë më shumë pandeminë e Covid-19 në ekonominë e saj, me një rënie që varion nga -5% s

Çmimet shumë të larta për blerjen e banesave, apartamenteve apo garazheve janë në disnivel të lartë me të ardhurat që kanë shqiptarët.

Shumëkush habitet me numrin e lartë të kafeneve që ka në Shqipëri, që i gjen në çdo cep.

Pandemia e koronavirusit po nxit rritjen e ekonomisë përmes qëndrimit në shtëpi.

Qeveria ka ndryshuar vendimin i cili i hap rrugë aplikimit të bizneseve të mëdha për të marrë kredi të buta në bankat e nivelit të dytë p

Marrëveshja e kredisë me vlerë 139.3 milionë SDR e publikuar në faqen e internetit të Kuvendit të Shqipërisë thotë se interesi i paguar p

Dhoma e Tregtisë së Maqedonisë në një analizë që ka bërë për pasojat e Covid-19 në ekonomi ka krahasuar ndër të tjera të dhënat e numrit

Bashkimi Europian nuk është pjesë e konsultimeve për planin e legalizimit të kanabisit për qëllime mjekësore që prezantoi sot kryeministr