Si do të jenë kartëmonedhat e reja Euro

18/09/2018 - 21:26

   Të hënën u prezantuan kartëmonedhat e reja 100 dhe 200 euroshe, të cilat pritet të dalin në qarkullim Majin e ardhshëm. Të dyja këto kartëmonedha kanë elemente të reja sigurie, që synojnë ta bëjnë më të vështirë falsifikimin e tyre.

Banka Qendrore Europiane tha se ato janë më të vogla se versionet aktuale, që do të thotë se do të jenë më të lehta për t’u mbajtur në portofol. Madhësia e tyre do ta bëjë gjithashtu më të lehtë për t’u futur në makineta dhe subjekte të tjera.

Këto dy prerje të reja janë të fundin në serinë e Europa, që kanë imazhin e figurës mitologjike greke me këtë emër.

Anëtari i bordit ekzekutiv të Bankës Qendrore Europiane, Yves Mersch tha se më shumë se 1 milion bankomate do të jenë adaptuar përpara se kartëmonedhat e reja të dalin në qarkullim më 28 Maj, në 19 shtete që përdorin këtë valutë.

Ato janë të printuara në letra të përbëra nga fibra të pastra pambuku. Ato kanë një hartë të përditësuar të Europës nga pas, ku tashmë janë përfshirë ishujt e Maltës dhe Qipros, dy shtete që u janë bashkuar Unionit që prej herës së parë kur seria e parë e prerjeve Euro nisi të qarkullonte, në vitin 2002.

100 dhe 200 euroshi i ri disa elementë të rinj sigurie, përfshirë një hologram “satelit” të simboleve të vogla të euros, që lëvizin nëpër kartëmonedhë kur ajo anon, ashtu sikurse edhe një numër që shkëlqen dhe ndodhet në fund të saj, e që ndryshon ngjyrë, nga jeshile smeraldi në blu të thellë.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Maturiteti i shumë tregjeve, shtimi i konkurrencës, rënia e konsumit për shkak të ngadalësimit të ekonomisë dhe rigjallërimit të emigraci

Që nga viti 1992, kur nisën flukset e para të prurjeve të emigrantëve, deri në fund të 2017-s, janë futur në ekonominë shqiptare 26 milia

Numri i të punësuarve sipas Rajoneve nxjerr në pah situatën e trishtë ku në 9 qarqe të vendit punësimi në bujqësi zë 60-86 për qind të to

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për kompaninë e cila do të përzgjidhet për vënien në operim dhe menaxhimin me 35

Personat fizikë nuk do të duhet të depozitojnë më në organet tatimore vendimin e destinimit të fitimit, ndërsa personat juridikë që i dor

Në kuadrin e mbrojtjes së investitorit dhe edukimit financiar, Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare tërheq vëmendjen në lidhje me investim

Gjatë fjalës së tij në mbledhjen e Këshillit të Investimeve, Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj tha se këtë vit ka qenë se

Shqipëria renditet në mesin e 15 vendeve për emigracionin e lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.

Arsimi merr për familjet e reja  çerekun e shpenzimeve, madje më shumë  se për t’u ushqyer dhe strehuar.