Sigurimi i pronës, shqiptarëve u del frika nga zjarri dhe forcat e natyrës

06/05/2019 - 08:49

Në fund të marsit 2019 primet e shkuara bruto për sigurimin e pronës nga zjarri dhe natyra arritën 284 milionë lekë, me një rënie me 26.4 për qind në raport me një vit më parë. Të dhënat zyrtare për tregun e sigurimeve për tremujorin e parë të këtij viti tregojnë se ka një rënie të theksuar nëse e krahasojmë me vitin 2018 kur primet për të njëjtën lloj siguracioni ishin 386 milionë lekë. Kjo rënie është reflektuar edhe në pjesën që zënë këto lloj sigurimesh në totalin e gjithë tregut të sigurimeve. Ndërsa në mars 2018 ato përbënin 11.96 për qind të tregut të sigurimeve në vitin 2019, respektivisht në fund të marsit ato përbëjnë 7.81 për qind.

Por ndërsa sigurimet nga forcat e natyrës dhe zjarri kanë pësuar rënie, shqiptarët kanë rritur sigurimin e pronës nga dëmtime të tjera. Primet e shkruara bruto për këtë sigurim u rritën me më shumë se 96 për qind duke arritur në 157 milionë lekë nga rreth 78 milionë lekë që ishin në të njëjtën periudhë të një viti më parë. Në përqindje në raport me tregun total të sigurimeve, sigurimi i pronës nga dëmtimet të tjera zinte 4.31 për qind të tij kurse një vit më parë 2.42 për qind.

Sigurimi i pronës nga dëmtime të tjera, zjarri apo forcat e natyrës bëhet në mënyrë vullnetare nga ana e individëve apo bizneseve çka e bën atë një sigurim ende të pakonsoliduar dhe me luhatje të dukshme nga viti në vit.

Dëmet e paguara bruto

Por ndërsa të ardhurat nga primet e sigurimit të pronës nga zjarri dhe forcat e natyrës kanë pësuar rënie me 26.4 për qind, dëmet e paguara bruto nga kompanitë e sigurimit për ata që kanë pasur një sigurim të tillë kanë rënë me 64.64 për qind. Deri në mars 2019 kompanitë kanë paguar 41.6 milionë lekë ndërsa një vit më parë 117 milionë lekë.

Dëmet e paguara për efekt të sigurimit të pronës nga dëmtime të tjera është rritur në mënyrë të jashtëzakonshme duke kërcyer nga 13 milionë lekë në mars 2018 në 269 milionë lekë në fund të marsit 2019. Kjo shifër ka zënë edhe 21.57 për qind të dëmeve të paguara bruto në tregun e sigurimeve gjatë 3 mujorit. / MONITOR

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Taksa e ndërtesës e cila vitin e shkuar iu nënshtrua reformimit në metodologji duke pasur si bazë vlerën e truallit dhe sipërfaqen e ndër

Ndonëse zyrtarisht të varfër, shqiptarët arrijnë të kursejnë, duke lënë mënjanë kënaqësitë e jetës, duke pasur ndihmën e të afërmeve emig

Në pesë muajt e parë të vitit, Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike i është dashur të zhvillojë disa dhjetëra procedura prok

Administrata Tatimore njofton se çmon shumë të rëndësishëm komunikimin informues dhe ndërgjegjësues me opionin publik dhe komunitetin e t

Shpenzimet që i duhen një familjeje mesatare në muaj për të kryer një jetë dinjitoze, janë gati 50% më të larta sesa të ardhurat që ata m

Që nga viti 2015 deri në fund të 2018-s bankat kanë fshirë nga bilancet 46 për qind të kredive të këqija ose 55 miliardë lekë (440 milion

Përmes një postimi në Facebook, ish-deputetja demokrate, Jorida Tabaku ngre alarmin se financat e vendit janë në ditë kritike ndërsa shte

Vetëpunësimi ka një peshë të lartë, rreth 35% në totalin e punësimit në Shqipëri, por vitet e fundit, numri i të vetëpunësuarve po bie me

Si çdo vit, në prag të çeljes së sezonit turistik, Administrata Tatimore sjell në vëmendje të individëve që ofrojnë akomodime si edhe të

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve dhe Transportit Rrugor (DPSHTRR) për herë të parë këtë vit, ka sjellë sistemin e rezervimit online