Apartamentet nuk po shiten në ajër vetëm në bregdetin e Durrësit, siç po ndodh me pronat e projektit të “Durrës Yahts Marina”, por edhe në disa resorte që pritet të zhvillohen në jug të vendit, por edhe në njësi të tjera të pasurive të paluajtshme.

Çmimet e apartamenteve në resortet e jugut sipas zyrave të shitjeve variojnë nga 2,000 deri 3,500 euro për metër katror. Kërkesa për blerje apartamentesh në jug është më e lartë se për vilat.

Blerjet e apartamenteve po rrisin edhe më shumë trendin e zhvillimit të modelit për investim të dhënies së tyre nëpërmjet qiradhënies, ku faktorët avantazhues mbeten fluksi i lartë i turistëve, çmimet e qirave dhe brandet e hoteleve që investitorë kanë sjellë në resorte.

Nga zyra e shitjeve të kompanisë “Concord Investment” u pohua për Monitor se resorti “Marina Bay Saranda” pritet të fillojë së shpejti dhe investitori ka si referencë shitjeje çmimin rreth 3,200-3500 për metër katror. “Blerësit potencial që kanë paraqitur kërkesë janë kryesisht të huaj të gërshetuar me blerës vendas profesionist të lirë që çmojnë Sarandën si destinacion turistik. Çmimet e qirave të apartamenteve janë rreth 400-500 euro nata në resorte të tilla me 5 yje të cilët janë në ndërtim e sipër”, u pohua nga zyra e shitjeve të “Concord Investment”.

Resorti “Marina Orikum” investim që ka ardhur në kohë e projektuar dhe zhvilluar nga ana e një investitori italian, sot është në plan-zhvillimi me Vila Marinë dhe Apartamente Marinë, të pozicionuara brenda një Marinë.

Sipas “Concord Investment” çmimi i apartamenteve ekzistuese varion në varësi të pamjes nga 2,000 deri ne 2,500 euro/m2. Ndërkohë në investimin e ri atë të godinave të reja me standarde bashkëkohore çmimet fillojnë nga 2,500 euro/m2 deri ne 2,800 euro/m2 dhe 3,000 euro/m2 në varësi të pamjes panoramike (pent-house).

“Për të dyja projektet ka kërkesa fillestare për prenotime dhe investitori është duke studiuar të ofrojë këto nivele çmimesh”, nënvizohet nga zyra e shitjeve.

Resorti “San Nicolas Residences” në Palasë është drejt përfundimit dhe sipas zhvilluesit të projektit, “Alba Investim” çmimi për apartamentet nisin nga 3,000 euro/m2.

Zyra e shitjeve thekson se kërkesa është e lartë dhe blerësit janë kryesisht “profesionistë të lirë”, noter, doktor, biznese, shqiptarë nga diaspora të cilët kërkojnë të shfrytëzojnë potencialet që ka aktualisht zona, në trend për sa i përket blerjes për investim.

Cmimet e qirave janë minimalisht 500 euro/nata për apartamentet dhe tendence 700-1000 euro/nata për vilat”.

Ndërsa në resortin “Santorini Recidence” në Palacë referuar publikimeve të agjencive imobiliare çmimet e apartamenteve variojnë nga 2,500 deri 2,700 euro për metër katror.

Kërkesë e lartë edhe për apartamente, shpesh në cash

Kërkesa mbetet e lartë në përgjithësi për bregdetin e jugut, edhe për apartamentet, sipas operatorëve të tregut. Sipas tyre, në shumë raste blerjet bëhen edhe me para në dorë, duke ndikuar në rritjen e ofertës për valutë.

Çmimet fillojnë nga 1500-1700 euro për metër katror në zonën e Vlorës, për tu rritur më pas në varësi të pozicionit dhe llojit të pronës, deri në nivelet e 3500 euro, dhe tendenca është gjithnjë në rritje për shkak të zhvillimeve të pritshme në infrastrukturë, çka po përshpejton dhe më shumë blerjet.

Krahas blerjeve cash, ka dhe shumë të huaj që po e preferojnë bregdetin e jugut teksa çmimet, pavarësisht rritjes, janë më të lira se në vendet e tjera bregdetare të rajonit, si në Kroaci, ku psh në Dubrovnik sipas një kërkimi në internet në zonat e mira luhaten mes 4000-6000 euro/m2, apo në Budva ku shiten deri në afër 4 mijë euro/m2.

Shqiptarët blejnë në Tivar

Nga të pasurit e Shqipërisë më tepër interes për blerje pronash në Malin e Zi ka pasur për apartamentet në qytetin e Tivarit sipas Stela Dhami përfaqësuese ekzekutive për Shqipërinë dhe Kosovën në agjencinë “Colliers International”. Dhami pohoi më herët për Monitor se sezoni më i gjatë turistik në Malin e Zi që mundëson të ardhura nga qiraja për gjatë gjithë vitit, si dhe çmimet më të lira të pronave luksoze se në Tiranë janë arsyet e shtimit të kërkesës për blerje apartamentesh nga shqiptarët.

Krahasuar me malin e Zi, çmimet e pronave të luksit në bregdetin shqiptar janë më të shtrenjta se riviera e Tivarit që është po aq e njohur sa riviera e Budvës.

Sipas të dhënave të agjencive imobiliare në Malin e Zi çmimet më të shtrenjta të pronave janë në Budva dhe Kotor, ndërsa Tivari ofron çmime më të lira. Sipas të dhënave të agjencive imobiliare çmimet e shitjes së apartamenteve të banimit në Budva variojnë nga 1,700 deri 3,800 euro për metër katror, ne qytetin e Kotorit 2,000 deri 3,500 euro për metër katror dhe në Tivar nga 1,400 deri 3,000 euro për metër katror.

Në Budva për ketë vit çmimet e apartamenteve luksoze variojnë nga 3,500 deri 6,000 euro për metër katror, në Kotor 3,500 deri 8,000 euro. Çmimet në këto zona janë rreth 14 deri 56% më shtrenjtë se pronat luksoze në resortet në Sarandë. Ndërsa në qytetin e Tivarit çmimet e apartamenteve luksoze arrijnë 1,400 deri 3,000 euro, 16% më lirë se pronat e luksit në Sarandë. Krahasuar me Budvën dhe Kotorin pronat e luksit në Sarandë janë gati 2 herë më të lira. /Monitor