Shqiptarët në krye të Perandorisë Osmane

08/10/2014 - 10:43

 

DURRËS, 8 tetor 2014   - Shqiptarët qeverisën perandorinë osmane si kryeministra, për një periudhë kohore prej afro 150 vjetësh në 500 vite, sa qeverisi kjo perandori. Kryeministrat shqiptarë i dhanë osmanëve Anadollin, Konstandinopojën, Irakun, Jemenin, Egjiptin, Algjerinë, Libinë, Arabinë, Sirinë, Hungarinë, Krimenë, Kretën etj.

Pra, me punën dhe mendjen e shqiptarëve, u ngrit perandoria osmane. Ky është një fakt që pranohet nga vetë turqit dhe historianët që studiojnë këtë periudhë të historisë. Gjatë shekullit të 18-19, nuk ka pasur shumë shqiptarë në rangun e kryeministrit dhe shihet që perandoria pati disfata të tmerrshme që vunë në pikëpyetje ekzistencën e saj. Po të mos ishte për disa shtete perëndimore të cilat donin ta mbanin për kundrapeshë ndaj Rusisë, patjetër që do të kishte rënë. Këta 2 shekuj shqiptarët nuk ishin pa pushtet, por kishin fituar pavarësinë nga sulltani, dhe qeverisnin për llogari të vet në disa shtete, si në Arabi, Siri, Egjipt etj.

Ndër emrat më të njohur mund të përmendim: Daut Pasha, Kara Ahmet Pasha, Ferad Pasha, Jemishxhi Hasan Pasha, Qypyrli Mehmet Pasha, Ali Pashë Arabxhiu, Almedar Bajraktar Mustafa Pasha, Demat Ferit Pasha etj.

/agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: