KULTURA

 • Historia e fotografisë shqiptare

  11/12/2011 - 00:00
  Dinastia Marubi dhe fototeka kombëtare që ruan 250 mijë negativë Pietro Marubbi, italiani i lindur në Piacenza të Italisë në vitin 1834, mbështetësi i flaktë i Garibaldit, do ta lidhte jetën e tij...
 • Shqipëria një dhe njëmijë

  11/12/2011 - 00:00
  Botuar në 1939 “Shqipëria një dhe njëmijë” është libër i një shkrimtari kontrovers, Indro Montanelli zëmadh (1919-2001): gazetar ndër më të zotët, historian ndër më të shquarit jo vetëm italianë, por...
 • Kultura e punës në epokën osmane

  04/12/2011 - 00:00
  Këto paragrafë, marrë nga vëllimi “The Ottoman Turks, an Introductory History to 1923” (London, 1997), përshkruajnë në mënyrë efikase filozofinë e punës në Perandorinë osmane, sidomos në burokracinë...
 • Shqipëria një dhe njëmijë

  04/12/2011 - 00:00
  Botuar në 1939 “Shqipëria një dhe njëmijë” është libër i një shkrimtari kontrovers, Indro Montanelli zëmadh (1919-2001): gazetar ndër më të zotët, historian ndër më të shquarit jo vetëm italianë, por...
 • Edith Durham: Mjekësia shqiptare para 100 vjetësh

  13/11/2011 - 00:00
  Të gjithë e njohim Edith Durham (1863-1944), antropologen angleze, që i kushtoi jetën e saj Ballkanit e veçanërisht Shqipërisë. Durham, gruaja e parë që eksploroi malet e Shqipërisë veriore në vitin...
 • Muzemil Osmani: Një jetë për matematikën

  13/11/2011 - 00:00
    Jeta e mësuesit me shpirt rebel Muzemil Jasin Osmani ka lindur në Vlorë në vitin 1948. E kështu mund të quhet vlonjat, po Muzemili thotë: “Më pëlqen ta them me mburrje, se rrënjët i kam në Çamëri,...

Pages