OPINIONE

 • Mohimi i votës, tradhti e vetes

  15/02/2013 - 09:03
  SHBA- Pesëdhjetë e një vjet më parë Xhon F. Kenedi tha në këtë sallë: “Kushtetuta nuk na bën rivalë për pushtet por partnerë për përparimin.” “Është detyra ime”, - tha ai, “të raportoj për gjendjen e...
 • Ana e errët e Vatikanit

  13/02/2013 - 16:34
  VATIKAN, 13 shkurt 2013 - Vatikan, Vatikrim, Vatileaks: a është zemra e Kishës Katolike në fakt një fole gjarpërinjsh? A janë në Romë në pushtet forca të errëta, që lajnë duart me çdo Papë, që nuk u...
 • Matja e shpresës

  08/02/2013 - 08:28
    SEATTLE– Jetët e njerëzve më të varfër të botës janë përmirësuar më shpejt gjatë pesëmbëdhjetë vjetëve të kaluar sesa ndonjëherë më parë dhe jam optimist se do ta kemi edhe më mirë gjatë...
 • Një axhendë paqësore për zhvillimin global

  02/02/2013 - 14:36
    Monrovia, Liberi – Këtë javë, 27 anëtarët e Panelit të nivelit të lartë të personave meritorë të agjendës së zhvillimit post-2015 mblidhen në Monrovia, Liberi, për ta këshilluar sekretarin e...
 • “Një përgjigje shumë e thjeshtë”

  31/01/2013 - 12:34
    Nga: Aleksandër a. Arvizu Ambasador i SHBA në Shqipëri Shqipëria festoi 100 vjetorin e pavarësisë në muajin nëntor. Ishte koha për të qenë krenarë, një kohë përsiatjeje mbi sukeset e vendit në...
 • Tragjedia algjeriane

  30/01/2013 - 09:54
    EXETER– Duke komentuar krizën e kohëmëparshme algjeriane të pengjeve në një kanal ndërkombëtar lajmesh, një “ekspert” për çështjet e terrorizmit bëri një pohim mbresëlënës: “’Al-Qaeda’ në Maghreb u...
 • Të shkruash të ardhmen

  29/01/2013 - 15:24
  ADDIS ABABA – Çfarë ka përgatitur e ardhmja për ekonominë globale? A do të rriten standardet jetësore kudo nëpër botë, ndërsa shtetet e varfra të së sotmes do t’i mbështeten një teknologjie për t’i...
 • Një vit i ri i konflikteve globale

  26/01/2013 - 14:30
    DAVOS– Në botën e sotme, identifikimi dhe menaxhimi i vatrave të krizës nuk janë thjesht çështje të nxjerrjes së hartës, përcaktimit të zonës së luftës dhe fuqizimit të diplomatëve për të shuar...
 • Pengjet e pakonfirmuara amerikane

  25/01/2013 - 14:58
    DENVER- Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara, e cila i ka mbushur 225 vjet në verën e kaluar, është një dokument i jashtëzakonshëm: provizionet e një teksti të shkruar në shekullin e tetëmbëdhjetë...
 • Çmimi i luftës me Iranin

  23/12/2012 - 18:28
    WASHINGTON – Një prej sfidave më të mëdha me të cilat presidenti amerikan, Barack Obama, do të përballet në mandatin e tij të dytë është ndalimi i avancimit të teknologjive bërthamore të Iranit....
 • Testi i armëve i Obamas

  Damon Winter/The New York Times/ Roger Cohen
  21/12/2012 - 12:21
  Presidenti Obama, para pothuajse dy vjetësh, mbajti një fjalim të mirë në Arizonë, pasi një person i armatosur - një tjetër djalosh problematik amerikan me një pushkë gjysmautomatike - vrau gjashtë...
 • A duhet të jetojmë 1.000 vjet

  18/12/2012 - 13:00
    PRINCETON – Ku duhet të përqendrojmë hulumtimet tona mjekësore dhe biologjike? Ka argumente të fuqishme për luftimin e sëmundjeve që vrasin shumicën e njerëzve – sëmundjet si malaria, fruthi dhe...
 • Vala e radhës e Ligjit të detit

  16/12/2012 - 12:22
    Londër – Tridhjetë vjet më parë, Lufta e Ftohtë ishte në kulmin e vet dhe Britania e Madhe sapo kishte dalë nga kthetrat e recesionit. Mbase këta faktorë shpjegojnë se pse, tash një javë në vitin...
 • Evropa me sy nga “Nobeli”

  14/12/2012 - 10:45
    Londër - Institucionet nuk janë fort të pëlqyeshme. Ato lidhen për rregulla dhe janë të avashta; kanë punë rutine, agjenda, komitete, buxhete - dhe këto kanë lidhje me buxhetet. Nëse ato janë të...
 • Tolerancë apo luftë

  11/12/2012 - 11:02
    Washington – Gjatë historisë, keqtrajtimet e minoriteteve – qofshin ato etnike, fetare, linguistike, kulturore, rajonale, ideologjike, seksuale apo të tjera – kanë ushqyer dhunën dhe kanë...
 • Shteti vëzhgues i Palestinës

  10/12/2012 - 17:14
    NEW YORK – Palestina nuk është më një “entitet”, por një shtet – apo, të jemi më të saktë, një shtet joanëtar vëzhgues i Kombeve të Bashkuara,  ashtu sikurse Selia e Shenjtë. Synimi palestinez...
 • Jo vetëm pushime, por edhe udhëtime kulturore

  01/12/2012 - 12:24
    Dhjetorin e kaluar, para Vitit të Ri, i kam kushtuar një editorial raportit të shqiptarëve me pushimet jashtë vendit, duke nënvizuar periudhën e shkurtër dhe kostot e larta të udhëtimit për...

Pages