Ulja e impaktit në mjedisin urban nga kroçerat, mbledh në Malaga përfaqësuesit e qytet-porteve të Mesdheut

02/10/2019 - 11:51

Në vijim të takimeve të projektit « Locations », Autoriteti Portual Durrës është përfaqësuar nga Sektori i Projekteve në takimin dy ditor mbajtur në Malaga (Spanjë).

Gjatë dhjetë viteve të fundit, turizmi me krocera ka pësuar rritje të ndjeshme, nga 17.8 milionë pasagjerë në 2009-n, në rreth 30 milionë turistë rreth globit në 2019-n. Gjithnjë e më shumë turistët po preferojnë të përdorin kroçera turistike në kërkim të një ekperience të mbushur me kulturë, dije, mirëqenie apo dhe për festa, përfshirë dhe ato familjare. Portet në Mesdhe tani mund të gëzojnë përfitimet ekonomike të këtij trendi, por ato gjithashtu kanë filluar të ndiejnë presionin e kësaj lëvizjeje globale.

Nëse nuk menaxhohet mirë, rrezikon ndikimin në mjedis, lëvizshmëri dhe trashëgiminë kulturore në vendet me destinacion kroçera, ku kanë ndikim të rëndësishëm edhe në komunitetet lokale. Në këtë takim u prezantuan planet, masat teknike dhe webinars  për të përmirësuar lëvizshmërinë në qytetet me destinacion kroçerat si dhe për të kufizuar ndikimet mjedisore, me qëllim për të kuptuar ndikimet në lëvizshmërinë urbane të gjeneruara nga mbërritja, tranzitimi dhe nisja e krocerave.

Të shtatë qytetet që marrin pjesë në projektin “LOCATIONS”,  Trieste, Ravenna, Lisbonë, Malaga, Durrës, Rijeka dhe Zadar, kanë hartuar masa specifike të lëvizjes së hartuar për pasagjerët dhe anijet, me qëllim integrimin në Planet e tyre të Qëndrueshme të Lëvizjes Urbane (SUMP). Ky ishte dhe takimi i fundit i këtij projekti, mbajtur më 19 dhe 20 shtator në Malaga, financuar nga Fondi Evropian për Zhvillimin Rajonal, ku u prezantuan rezultatet e studimit tre vjeçar, në kërkim të zgjidhjeve që janë lehtësisht të përsëritshme në të gjitha portet e Mesdheut.

Qëllimi përfundimtar: Zbutja e ndikimeve të tilla në trafik dhe mjedis. Puna e realizuar nga zyrtarët e bashkive dhe autoriteteve portuale, si dhe ekspertët e shtatë qyteteve u mbështet nga ideja se përmirësimi i lëvizshmërisë së turistëve nënkupton përmirësimin e lëvizshmërisë së qytetarëve, si dhe në të njëjtën kohë prodhon një përmirësim në imazhin e nje qyteti pa ndikuar në origjinalitetin dhe jetueshmërinë e tij, të cilat janë pasuri të njohura për qytetet mesdhetare.

LOCATIONS do të lërë pas një trashegimi, e cila përfshin zgjidhje të tjera për qytetin e Durrësit – zbatimi i LCTP     përfshirja e 11 porteve të tjera mesdhetare, të ashtuquajturat "përsëritës": Igoumenitsa dhe Selanik (Greqi), Koper (Slloveni), Limassol (Qipro), Sète (Francë), Valletta (Maltë), Cádiz (Spanjë), Dubrovnik (Kroaci), Leghorn (Itali), Portimão (Portugali) dhe Sarande (Shqipëri), të cilat tashmë kanë zhvilluar planet e tyre të lëvizjes turistike;

Nje seri webinaresh teknike një paketë prej 14 masash (lëvizshmëri elektrike, lëvizje të përbashkët, ekskursione jeshile, ndarje me biçikletë ...) të cilat mund të shkarkohen nga faqja e internetit, nga të cilat qytetet e reja mund të frymëzohen.

Për më tepër, së shpejti do të krijohet një rrjet i hapur institucionesh dhe subjektesh nga të gjitha këto qytete për të mbajtur vëmendjen e lartë në këtë temë. Me vetëdijen se çdo përpjekje e bërë për të zvogëluar emetimet ndotëse do t'i lejojë Mesdheut të ruajë vlerën dhe origjinalitetin e tij ndër vite.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Fëmijet e Qendrës së Shërbimeve Komunitare me aftësi ndryshe të shoqëruar nga prindërit e tyre vizituan një ditë më parë mjediset e Porti

Gjatë periudhës janar – shtator të këtij viti volumi më i madh i mallrave të shkëmbyera nga/drejt Durrësit i takon vendeve si Rusia, Turq

*Tragetet e linjave Ankona, Trieste dhe Ravena, vetëm 10 përqind të totalit  

Që nga fillimi i këtij viti portin e Durrësit e kanë vizituar 420 jahte, me flamurë nga të pesë kontinentet.

Një delegacion francez nga Instituti i Studimeve të Larta të Mbrojtjes Kombëtare ( Institut des Hautes Etudes de Defence Nationale (IHEDN

Gjatë periudhës janar-shtator të këtij viti në portin e Durrësit janë përpunuar 3,12 milionë tonë mallra, ose 15% më shumë se sa në të nj

Më shumë se 1,12 milionë tonë mallra janë përpunuar gjatë 9-mujorit të parë të këtij viti nga 327 anijet e akostuara në dy Terminalet e d

Gjatë periudhës janar-shtator të këtij viti në dy nga Terminalet e portit të Durrësit janë përpunuar 140 mijë tonë mallra importi me drej

Emërohet Përgjegjësi i sektorit të sistemeve të Sigurisë Portuale dhe GIS.

Punonjësit e Autoritetit Portual Durrës kanë dhuruar vullnetarisht gjak, në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Shqiptar dhe Bankën Lëvizëse të G