Fëmijët e lindur nga nënat që hanë shumë ushqime të përpunuara të mbushura me sheqer dhe kripë përballen me një rrezik në rritje të mbipeshes gjatë fëmijërisë, thanë hulumtuesit.

“Fëmijët e lindur nga nënat që hanë një dietë me cilësi të ulët me shumë ushqime të shoqëruara nga inflamacioni, gjatë shtatëzënisë mund të kenë më shumë gjasa të kenë mbipesha ose yndyra të tepërta të trupit”, tha në një deklaratë Ling-Wei Chen nga Shkolla e Shëndetit Publik të Kolegjit Universitar të Dublinit.

“Provat në rritje kanë treguar 1000 ditët e para të jetës  nga konceptimi deri në dy vjeç si një periudhë kritike për parandalimin e mbipeshës së fëmijëve”.
Obeziteti në fëmijëri shpesh vazhdon deri në moshën e rritur dhe shoqërohet me një rrezik më të lartë të diabetit tip 2, presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës dhe probleme të tjera shëndetësore.

Për të ekzaminuar sesi dieta e nënave mund të ndikojë në mbipeshën e fëmijëve, Chen dhe kolegët e tij analizuan të dhënat e mbledhura nga 16,295 çifte nënë-fëmijë në Irlandë, Francë, Britani, Hollandë dhe Poloni.

Mesatarisht, nënat ishin 30 vjeç dhe kishin një indeks të shëndetshëm të masës trupore (BMI), një masë standarde për mbipeshën e llogaritur në bazë të peshës, gjatësisë dhe seksit.

Gratë raportuan ushqimin që hëngrën para dhe gjatë shtatzënisë. Studiuesit i vlerësuan dietat në një shkallë me pesë pikë.

Pjesëmarrësit me dietat më të shëndetshme të pasura me fruta, perime, drithëra integrale, produkte qumështi me pak yndyrë dhe arra bishtajore ishin në një skaj të spektrit. Ato që hanin shumë mish të kuq dhe të përpunuar, së bashku me ushqime të mbushura me yndyrë të ngopur, sheqer dhe kripë ishin në anën tjetër.

Në vazhdim, (BMI) i fëmijëve është llogaritur në fëmijërinë e hershme, të mesme dhe të vonë, afërsisht 10 deri në 11 vjeç. Ata zbuluan se fëmijët e moshuar të lindur nga nëna që ushqehen keq gjatë gjithë shtatëzanisë ka të ngjarë të kenë dukshëm më shumë yndyrë dhe më pak masë muskulore.

Pothuajse asnjë ndryshim, megjithatë, nuk u pa tek fëmijët më të vegjël.

“Përfundimet tona sugjerojnë që promovimi i një diete të përgjithshme të shëndetshme, me shumë fruta dhe perime dhe me pak karbohidrate të rafinuar dhe mish të kuq dhe të përpunuar, gjatë gjithë shtatzënisë mund të ndihmojë në parandalimin e mbipeshes së fëmijëve”, tha hetuesi kryesor Catherine Phillips, gjithashtu i Universitetit të Dublinit.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se nivelet e ulëta të masës muskulore mund të shoqërohen me një rrezik më të lartë të diabetit të kombinuar, presionit të lartë të gjakut dhe mbipeshes.

Autorët paralajmëruan që studimi i tyre vëzhgues nuk tregon drejtpërdrejt shkakun dhe pasojën, as nuk shpjegon biologjikisht pse dieta e dobët e nënave mund të çojë në mbipesha të fëmijëve.