11 shkurt 2015 –  Fibrat përftohen përmes konsumimit të produkteve integrale të cilat janë shumë të pasura ne vitamina (kryesisht kompleksi B) dhe kripëra minerale. Shembull: bukë integrale, bukë thekre, bukë misri, oriz integral, makarona integrale, tërshërë, musli etj;

përmes konsumit : të perimeve duke pasuruar gatimet (qepë-karrota-kungull-domate etj),  të sallatës në çdo vakt kryesor (drekë-darkë).

Për të marrë edhe më shumë fibra, mund të shtoni një sallatë jeshile (sallatë jeshile, spinaq të freskët, rukola, çikore etj)

Të shtohet konsumi i legumeve: fasule, qiqra, thjerrëza, bizele, barbunja 2-4 herë në javë dhe i frutave të thata çdo ditë.

Të konsumohen 3-4 propocione frutash në varësi të stinës çdo ditë.

Të mirat e fibrave

– Fibrat kontrollojnë nivelin e glicemisë në gjak

-Fibrat ngadalësojnë tretjen dhe thithjen e karbohidrateve, duke reduktuar kështu rritjen e glukozës në gjak pas një vakti.

-Konsumi i tyre është shumë i rëndësishëm në njerëzit me diabet për të rregulluar më mirë nivelet e glukozës në gjakun e tyre.

-Ulin nivelin e kolesterolit në gjak

-Sipas rezultateve të studimeve epidemiologjike luajnë një rol shumë të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare pasi përmirësojnë nivelin e lipideve në gjak.

Gjithashtu ndihmojnë:

-Kundër kapsllëkut

-Na ndihmojnë për të kontrolluar peshën pasi na bëjnë të ndihemi të ngopur