Te qumështi i gjirit gjendet një antibiotik natyral, vret vetëm bakteret

15/10/2019 - 13:48

Te qumështi i nënës është zbuluar një substancë antimikrobike, një lloj antibiotiku natyral, i cili mbron nga bakteret e rrezikshme dhe favorizon rritjen e mikroorganizmave të mirë në aparatin tretës të bebes.

Zbulimi është bërë nga studiuesi Donald Leung, i National Jewish Health, dhe u publikua në revistën shkencore 'Scientific Reports'.

Elementi në fjalë quhet "GML", dhe qumështi i gjirit është në gjendje që të vrasë baktere si Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis dhe Clostridium perfringens, gjë që qumështi i lopës dhe ai artificial nuk e bëjnë dot.

Ndër të tjera, ekspertët zbuluan se substanca është selektive, në dallim nga antibiotikët normal, nuk vret bakteret e mira, përkundrazi stimulon rritjen e tyre dhe jo më kot në barkun e foshnjave të rritur me qumësht gjiri, ka më shumë laktobacile, baktere të familjes së enterokokut dhe bifidobaktere. Jo vetëm kaq, por substanca ka një aksion antiinflamator.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Periudha e verës, temperaturat e larta dhe mosushqyerja e duhur mund të shkaktojnë probleme me tretjen.

Skuqja dhe irritimi i lëkurës është shtuar në listën e simptomave të pacientëve të prekur me COVID-19, kanë bërë të ditur zyrtarë shëndet

Studimet e kryera mbi autopsitë e pacientëve që kanë humbur jetën për shkak të koronavirusit kanë zbuluar se sëmundja shkakton mpiksje gj

Efektet e sëmundjes së ndotjes së ajrit janë të njohura gjerësisht dhe konsiderohen si një shkaktar kryesor edhe për mjaft probleme në sh

Pyetja më e zakonshme që kanë prindërit e rinj për fëmijët e tyre, është sesa qumësht duhet të pinë.

Ekonomia nuk do të rikthehet në aktivitet të plotë deri kur të vihet në përdorim një vaksinë kundër COVID-19, thonë ekspertët.

Gjumi i mirë, aktiviteti fizik dhe ushqyerja e shëndetshme janë tre shtyllat kryesore të sistemit imunitar.i cili është thelbësor për shë

Mjaft konsumatorë preferojnë t’i nxjerrin farat e rrushit, madje të tjerë nuk konsumojnë as lëkurën e këtyre kokrrave.

Qytetërime të ndryshme i kanë përdorur mustaqet e misrit që në lashtësi, sepse kanë besuar fort se këto fije të holla, në dukje të rëndom

Është koha që fytyra juaj të përballet me faktet, kjo nuk është një kohë e mirë për lëkurën.