AdriMOB, projekti që bashkon vendet e Adriatikut

23/05/2014 - 09:19

Durrës, 23 maj 2014 - Shteti shqiptar, në kuadër të hapave për të qenë pjesë e Bashkimit Europian në të ardhmen, ka marrëveshje bashkëpunimi për të qenë partner me të drejta të plota në Programin IPA Adriatik CBC. Në kuadër të projektit IPA - Adriatik me akronimin “AdriMOB”, ku Ravena është partneri lider ndërsa Bashkia e Durrësit është partneri nga Shqipëria, një delegacion i Bashkisë së Durrësit ka marrë pjesë në një konferencë të organizuar në Ravena, Itali.

Ky aktivitet, ku merrnin pjesë përfaqësues nga Autoritetet Portuale dhe partnerët në projekt nga shtete të ndryshme, që lagen nga deti Adriatik, u drejtua nga Alberto Rebucci, kreu i zyrës ekonomike dhe departamentit të politikave të BE të provincës së Ravenas. U diskutua gjerësisht mbi impaktin pozitiv që do të ketë projekti AdriMOB në përmirësimin e shërbimeve të transportit dhe komunikimit midis vendeve të Adriatikut. Po kështu, përfaqësues të vendeve pjesëmarrëse, midis të cilëve dhe Bashkia e Durrësit, kanë prezantuar projektet që do të implementohen në qytetet e tyre në kuadër të projektit AdriMOB.

Objektivat specifike të projektit AdriMOB janë të inkurajojnë përdorimin e transportit detar të pasagjerëve, si ndërmjet, ashtu dhe përgjatë brigjeve, përmirësimi i cilësisë së transportit në zonën e të Adriatikut, forcimi dhe integrimi i rrjeteve të infrastrukturës ekzistuese, përcaktimi i një strategjie për transportin detar ndërkufitar të Adriatikut, kombinuar me mjete të tjera të transportit, rritja e përdorimit alternativ të transportit me makinë, nëpërmjet kompletimit të qarqeve ndër-modale, marketingu i aktiviteteve ekzistuese.

Projekti që do të hartohet nga Bashkia e Durrësit në kuadër të projektit AdriMOB është një projekt pilot që përfshin studimin e lëvizshmërisë së qëndrueshme në hapësirat publike, eliminimin e pengesave arkitekturore, krijimin në rrugët ekzistuese të korsive të biçikletave dhe përmirësimin e lidhjes dhe bashkëveprimit të qytetit me portin. Rezultatet që projekti AdriMOB synon të ketë janë përkufizimi i strategjisë së transportit të qëndrueshëm ndërkufitar të njerëzve ndërmjet brigjeve të Adriatikut, me përmirësimin e transportit detar, e kombinuar me mjete të tjera transporti, integrimi dhe rrjetëzimin i qarqeve multi-modale ndër-kufitare, në mënyrë që të rritet përdorimi i alternativave të transportit përkundrejt atij me makinë dhe për të përmirësuar cilësinë e e transportit në Adriatik.

Në përfundim të aktivitetit u zhvillua edhe një konferencë shtypi, ku merrnin pjesë zyrtarë të lartë të vendeve pjesëmarrës në projekt si dhe zv/presidenti i provincës së Ravenës, Gianni Bessi i cili përshëndeti pjesëmarrësit dhe vuri theksin në rëndësinë e këtij projekti për të gjitha vendet e Adriatikut.

AdriMOB - Lëvizshmëria e qendrueshme në zonën e bregdetit të Adriatikut, është në përputhje me Përparësinë 3 - Masën 3.2 të Programit I.P.A. të Bashkimit Europian dhe ka për qëllim të favorizojë zhvillimin e sistemit të transportit të qëndrueshëm përgjatë dhe ndërmjet brigjeve të Adriatikut, si edhe në shtetet partnere. Deti Adriatik paraqet një mundësi të madhe për zhvillimin dhe konkurencën e zonës së Adriatikut.

Duke marrë parasysh zonën e bashkëpunimit dhe rritjen e vazhdueshme të aktiviteteve të turizmit dhe biznesit në bregdetin e Adriatikut, lind nevoja për inisiativa të lëvizshmërisë së qëndrueshme, për të përcaktuar strukturën e një sistemi më pak ndotës të transportit si për mallrat, ashtu dhe të pasagjerëve. Është i nevojshëm planifikimi i një strategjie të integruar të transportit të qëndrueshëm, për të favorizuar lëvizjen e qëndrueshme të rritjes së numrit të njerëzve që udhëtojnë për arsye të ndryshme: të punës, turizmit biznesit, etj.

Pra, projekti synon të forcojë dhe të integrojë rrjetin e infrastrukturave, duke zhvilluar dhe përmirësuar shërbimet e transportit dhe komunikimin. Projekti AdriMOB përfshin portet kryesore të zonës ndërkufitare si Venecia, Ravenna, Rimini, Cesenatico, Pesaro- Urbino, Pescara, Brindisi, Bari, Rovinj, Rab, Split, Durrës, Bar, dhe portet kryesore të zonës sllovene dhe të Igumenicës në Greqi. Objektivi i projektit është që të propozojë zgjidhje konkrete për problemet reale, duke përmirësuar dhe rritur aksesueshmërinë ne zonën e Adriatikut, infrastrukturën dhe rrjetet e transportit. Partnerët e projektit janë provinca e Ravenës që është partneri lider si dhe shumë provinca të tjera italiane si Brindizi, Pesaro – Urbino, Peskara, Cesenatico, Venecia, Bari, Rimini etj, bashkitë e Rijekës, Rab dhe Rovinj në Kroaci, Prefektura e Thesprotisë Igoumenica në Greqi, qyteti i Bar në Malin e Zi, Ministria e Transportit - Lubjanë Slloveni etj.

/agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Buxheti për sektorët e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale për vitin 2020 parashikohet të jetë 77 miliardë e 735 milionë e 940 mijë lekë.

Gjatë muajit nëntor, janë punësuar 58 mjekë të rinj në qendra shëndetësore dhe spitalet publike në vend me portalin “Mjekë për Shqipërinë

Historia e komplikuar midis nuses dhe vjehrrës së saj ishte sot pjesë e “Ka një mesazh për ty”.

Bashkia e Durrësit vijon mbështetjen e saj për arsimin e fëmijëve, edhe në rastet kur familjet e tyre kanë vështirësi për të garantuar kë

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale financon 24 milionë euro në vit për sëmundjet tumorale, duke e rritur me gati 3 herë finan

Finalizohet operacioni policor "Stadiumi", kapet dhe ndalohet një 23-vjeçar, për veprat penale "Armëmbajtja pa leje" dhe "Prishja e qetës

Numri i personave të moshës 20 dhe 79 vjeç me diabet pritet të arrijë në 700 milionë deri në vitin 2045, sipas studimeve të fundit nga Fe

Një anketë e Qendrës Shqiptare Kundër trafikut të Qenieve Njerëzore në më shumë se 1000 persona ketë vit në të gjithë vendin gjeti se 77%

Në orën e fiskulturës në shkollën e mesme “Myslym Shima” në Yzberisht, për shkak të reshjeve këtë të mërkurë nuk u bë mësim por mësuesja

Nis vaksinimi kundër gripit për kategoritë e rrezikuara, për të parandaluar komplikacionet e gripit.