Alarmi: Po rritet numri i personave me problem të shëndetit mendor

27/12/2013 - 20:34

 Janë evidentuar raste të personave me probleme të shëndetit mendor të pastrehë dhe të braktisur nga familjet. Për shkak të mungesës të shërbimeve alternative, strehimit, përkujdesjes së përshtatshme, edukimit, asistencës dhe punësimit, këta persona enden rrugëve, duke jetuar në kushte ekstreme

·        Evidentohen mangësi në kuadrin rregullator lidhur me koordinimin mes shërbimeve shëndetësore të shëndetit mendor dhe atyre sociale për grupet në nevojë në nivel qendror dhe vendor

DURRËS, 27 dhjetor 2013 –  Vërehet mungesë e shërbimeve për personat me aftësi të kufizuar me probleme të shëndetit mendor, deklaron më 27 dhjetor 2013 Blerta Çani, drejtore ekzekutive e Fondacionit Shqiptar për të Drejtat e Personave me Aftësi të Kufizuar (FSHDPAK). Çani u bën thirrje institucioneve shtetërore, sidomos Ministrisë së Mirëqenies Sociale dhe Rinisë dhe Ministrisë së Shëndetësisë të marrin masa për të zgjidhur situatën e rënduar të personave me probleme të shëndetit mendor. FSHDPAK-u thotë se merr shkas për të ngritur zërin në lidhje me këtë çështje nga një konstatim i shtimit të numrit të personave me problem të shëndetit mendor, të evidentuar gjatë ofrimit të shërbimeve dhe aktiviteteve të zhvilluara në kuadër të përmbushjes së objektivave të tij.

JO VETËM MJEKIM, POR SHËRBIME TË INTEGRUARA

Dokumente ligjore dhe politike, të vendit dhe ato ndërkombëtare, orientojnë qartazi drejt shërbimeve komunitare, në kuadër të deinstitucionalizimit. Këto dokumente, bëjnë thirrje për zhvendosjen e fokusit nga vetëm ‘mjekimi’ apo ‘kurimi’ drejt ndërtimit të shërbimeve të integruara, me qëllim rehabilitimin dhe ri-integrimin e personave me probleme të shëndetit mendor në shoqëri. Pavarësisht përpjekjeve modeste në drejtim të ofrimit të shërbimeve për këta persona, ato vazhdojnë të mbeten të pamjaftueshme. Blerta Çani thotë se janë evidentuar raste të personave me probleme të shëndetit mendor të pastrehë dhe të braktisur nga familjet. Për shkak të mungesës të shërbimeve alternative, strehimit, përkujdesjes së përshtatshme, edukimit, asistencës dhe punësimit, këta persona enden rrugëve, duke jetuar në kushte ekstreme. Nga ana tjetër, një pjesë e këtyre personave jetojnë prej shumë kohe në institucionet spitalore ekzistuese. Këto spitale janë kthyer në mënyrë të padrejtë në një ‘zgjidhje’ të problemeve shoqërore, ekonomike dhe të strehimit, duke sjellë për rrjedhojë një kosto të lartë sociale dhe ekonomike për shtetin dhe shoqërinë.

MANGËSI NË KUADRIN RREGULLATOR

Evidentohen mangësi në kuadrin rregullator lidhur me koordinimin mes shërbimeve shëndetësore të shëndetit mendor dhe atyre sociale për grupet në nevojë në nivel qendror dhe vendor. Problematikat e personave me probleme të shëndetit mendor, nuk duhen parë më si domenë e një ministrie apo një tjetre, por është e domosdoshme që përmes një diskutimi të gjerë të rregullohet kuadri ligjor dhe të fillojë menjëherë marrja e masave për të ngritur shërbimet e domosdoshme sipas nevojave të tyre, deklaron në fundvit FSHDPAK-u.

/agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

 

 

 

 

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Nën kujdesin e Këndit të BE-së të Bashkisë së Durrësit u zhvillua një konkurs-ekspozitë me punime kreative të  nxënësve të disa shkollave

"Qesja e fundit" është nisma më e re e Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit, që u prezantua sot në auditoret e Universitetit "Aleksandër M

Arrihet marrëveshja për trajnimin e mjekëve dhe specializantëve shqiptarë në spitalet më të mira italiane.

Sistemet aktuale të pensioneve publike në një periudhe jo shumë të largët do duhet të reformohen totalisht për të shmangur defektet që po

Rrëfimi i ish-ndimësmjekut Kel Vata, për historinë tragjike të xhaxhit të tij, Gjergj Vata, ish-Qarkomandant i Shkodrës dhe nënkryetar i

Statistikat tregojnë se më shumë se 700.000 vende të reja pune janë krijuar në 7 vitet e fundit në Ballkanin Perëndimor, por vetëm 4.3% e

Emisioni investigativ “Stop” ka transmetuar në emisionin e sotëm rastin e një pedagogu, i cili kërkonte afera seksuale ne këmbim të marrj