Covid-19 dhe emigracioni tkurrin popullsinë në nivelet më të ulëta që prej vitit 1982; Edhe në pandemi ikën 24 mijë emigrantë

07/05/2021 - 11:54

Rritja e vdekshmërisë si pasojë e Covid-19, tendenca vijuese e rënies së lindjeve dhe emigracioni (që gjithsesi ishte më i ulët për shkak të kufizimit të lëvizjeve) kanë përkeqësuar tendencën tkurrëse të popullsisë në vitin 2020.

INSTAT bëri të ditur se popullsia e Shqipërisë në 1 Janar 2021 rezulton 2.829.741 banorë, duke pësuar një rënie me 0,6%, krahasuar me 1 Janar 2020, ose rreth 16.2 mijë veta më pak.

Sipas të dhënave historike të INSTAT, ky është niveli më i ulët i popullsisë që prej vitit 1982, kur ky tregues ishte rreth 2.8 milionë banorë. Ndërsa niveli më i lartë i popullsisë është regjistruar në fillim të viteve ’90, (vitin 1991) me rreth 3.27 milionë banorë. Më pas filloi prirja rënëse e lidhur me emigracionin, rënien e lindjeve dhe moshimin gradual të popullsisë.

Në vitin 2020, shtesa natyrore ishte 470 lindje më shumë se vdekje, niveli më i ulët në histori, duke iu afruar zeros dhe duke u tkurrur ndjeshëm në raport me 2019-n, kur ishte 6,624 banorë (Lindje-Vdekje), duke pësuar një rënie prej 92,9%, krahasuar me një vit më parë.

Gjatë vitit 2020 humbën jetën 27.605 persona, duke shënuar një rritje me 25,8%,krahasuar me një vit më parë (rreth 5,700 persona më shumë), si rrjedhojë e pasojave negative që solli në shëndetin e popullatës Covid-19.

Tendencë rënëse për shkak të mbylljes së kufijve nga Covid 19 ka shënuar migracioni neto.

Sipas INSTAT, numri i emigrantëve ishte 23.854 persona, 45,6 %më pak krahasuar me vitin 2019. Numri i imigrantëve ishte 7.170 persona, 65,5 %më pak krahasuar me një vit më parë. Migracioni neto, diferenca midis imigrantëve dhe emigrantëve, pësoi një tkurrje, krahasuar me një vit më parë, nga-23.082 banorë në -16.684 banorë, në vitin 2020.

Vijon plakja e popullsisë

Në 1 janar 2021, mosha mediane e popullsisë rezulton 37,6vjeç nga 37,2vjeçqë ishte më 1 janar 2020. Në 1 janar 2021,raporti i varësisë së të rinjve (raporti i popullsisë 0-14 vjeç me popullsinë 15-64 vjeç) u zvogëlua, krahasuar me 1 janar 2020, nga2 4,6% në 24,2%, ndërsa raporti i varësisë së të moshuarve (raporti i popullsisë 65+ me popullsinë 15-64 vjeç) u rrit, nga 21,6% në 22,3%gjatë të njëjtës periudhë .Raporti gjinor i popullsisë gjithsej ka pësuar rënie, në krahasim me1 janar 2020, nga 99,7në 99,3 meshkuj për 100 femra. Raporti gjinor në lindje gjithashtu ka pësuar rënie, duke shënuar vlerën 106,6 në vitin 2020nga 109,0që ishte në vitin 2019.

Gjatë vitit 2020, lindën 28.075foshnja, duke pësuar një rënie prej 1,7%, krahasuar me një vit më parë. Numri i vdekjeve në 2020ishte27.605persona, duke patur një rritje prej 25,8%, krahasuar me një vit më parë. /Monitor

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Pasojat që pandemia shkaktoi në aktivitetet ekonomike u reflektuan dhe në tregun e punës, i cili nuk po arrin të rimëkëmbet duke cenuar k

Rritja e numrit të vetëvrasjeve në Shqipëri u atribuohet faktorëve ekonomikë dhe socialë.

Shqipëria u rendit shumë keq në një nga treguesit më të rëndësishëm të zhvillimit të qëndrueshëm global, vdekshmërinë foshnjore.

Fqinjësia e mirë, trokitja në derën e komshiut për të kërkuar diçka, shkëmbimi i vizitave, komunikimi njerëzor etj, janë disa nga vlerat

Vitin e kaluar humbën jetën nga sëmundjet tumorale 3589 persona, pothuajse në të njëjtin nivel me vitin paraardhës, por të dhënat tregojn

Ka qenë një festë ndryshe kjo e një qershorit në Institutin e të Miturve në Kavajë.

Nga viti 2015 kur nisi zbatimi i reformës së pensioneve, mosha mesatare e daljes në pension arriti në 63.3 vite, me një rritje mesatare 7

Bashkia e Tiranës ka reaguar pas lajmit të publikuar një ditë më parë në media, se nuk do të ketë në qarkullim abone të përgjithshme.

Banka Botërore ka vlerësuar se Shqipëria duhet të investojë mbi 98 milionë dollarë si pjesë e përgatitjes ndaj emergjencave dhe përgjigje