Si të aplikoni për studime bachelor apo master në shtetin gjerman

Postuar: 12/03/2018 - 14:06

Të gjithë ata që dëshirojnë të studiojnë në një prej universiteteve gjermane në ciklin e parë apo të dytë të studimeve, tashmë kanë mundësinë të njihen me kriteret që duhen plotësuar. Fillimisht është i nevojshëm një kualifikim që jep miratimin për hyrjen në universitet, pra një diplomë gjimnazi që ju lejon të kryeni studime në vendin tuaj të origjinës. Ndërkaq, në Gjermani, kjo diplomë do të verifikohet për të parë nëse është e krahasueshme me një diplomë gjermane që jep mundësi për arsim të lartë. Shumë diploma të huaja njihen tani si ekuivalente. Kandidatët kanë mundësinë të verifikojnë se cila nga diplomat e gjimnazeve shqiptare vlen për të vazhduar studimet e larta në Gjermani. Në të gjitha ato raste kur i interesuari ka përfunduar studimet në ciklin e parë bachelor e dëshiron të kryejë studimet në shtetin gjerman për nivelin master, duhet të verifikojë pranë Zyrës Ndërkombëtare Gjermane (Akademisches Auslandsamt) nëse i plotëson kriteret për t’u bërë pjesë e universiteteve në këtë shtet.

Diplomë joekuivalente
Ndërkaq, edhe kur diploma e marrë në Shqipëri nuk është ekuivalente me një diplomë gjermane që jep mundësi të arsimit të lartë, kandidati ende ka mundësi të studiojë në Gjermani. Para se të fillojë studimet, ai duhet të kryejë një kurs përgatitor në Studienkolleg. Këto qendra të drejtuara nga universiteti për studentët ndërkombëtarë ofrojnë mësimdhënie dhe mësimdhënie të gjuhës që i përshtaten programit që aplikanti ka zgjedhur për të studiuar. Kurset zakonisht zgjasin një vit e nëse kandidati e kalon provimin përfundimtar të vitit, do të ketë të drejtë të aplikojë për një program të arsimit të lartë në atë degë në një prej universiteteve gjermane. Kualifikimi i hyrjes në universitet (Hochschulzugangsberechtigung) është parakusht për të studiuar në një universitet gjerman. Kjo zakonisht ofrohet në Gjermani nga ekzaminimi i shkollës, Abitur. Kushdo që ka një kualifikim të huaj të shkollës duhet të gjejë nëse kualifikimi i tyre njihet se i bën ata të ligjshëm për të ndjekur universitetin në Gjermani.

Kurset e gjuhës
Nëse kandidati aplikon për një program studimi që mësohet në gjermanisht, do të duhet të dëshmojë se e di mjaftueshëm gjuhën. Certifikatat e aftësisë përfshijnë certifikatat e DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbeëerber) dhe TestDaf (Test für Deutsch als Fremdsprache) për gjermanishten si gjuhë e huaj. Që nga 12 shkurti i vitit 2016, është pranuar edhe provimi “telc Deutsch C1 Hochschule” për pranim në kursin e gjuhës gjermane në të gjitha universitetet dhe kolegjet gjermane. Të dyja janë njësoj të njohura mirë.

Tarifat e shkollimit
Universitetet në Gjermani nuk paguajnë tarifa për shkollim për kurse universitare. Vetëm një tarifë semestrale duhet të paguhet. Kjo përfshin edhe kontributet për Studentenwerk (Student Union) dhe AstA (vetë-qeverisja e studentit). Varësisht nga universiteti, shuma është në mes 100 dhe 300 euro. Shpesh me pagesën e studentëve të semestrit gjithashtu marrin një biletë semestrale për transportin publik lokal.
Studentët gjermanë shpenzojnë mesatarisht rreth 800 euro në muaj. Nga kjo, rreth 300 euro shkojnë për të paguar qiranë dhe rreth 165 euro për ushqim.

Bursat
Në Gjermani, institucione të shumta ofrojnë këtë lloj ndihme financiare në baza mujore për studentët që plotësojnë kushte specifike. Këto mund të përfshijnë shenja të mira, madje edhe përkushtim social. Sidoqoftë, në Gjermani, bursat janë dhënë rrallë nga semestri i parë. Studentët në semestrat e mëvonshme dhe studentët e doktoraturës nga jashtë mund të aplikojnë për një bursë nga Shërbimi Shkëmbimi Akademik Gjerman. Disa institucione private gjithashtu mbështesin studentët e huaj.

Kriteret e studimit në Gjermani

• Është i nevojshëm një kualifikim që jep miratimin për hyrjen në universitet, pra një diplomë gjimnazi që ju lejon të kryeni studime në vendin tuaj të origjinës. 
• Në Gjermani, kjo diplomë do të verifikohet për të parë nëse është e krahasueshme me një diplomë gjermane që jep mundësi për arsim të lartë. 
• Kur i interesuari ka përfunduar studimet në ciklin e parë bachelor e dëshiron të kryejë studimet në shtetin gjerman për nivelin master, duhet të verifikojë pranë Zyrës Ndërkombëtare Gjermane (Akademisches Auslandsamt) nëse i plotëson kriteret 
• Kur diploma e marrë në Shqipëri nuk është ekuivalente me një diplomë gjermane që jep mundësi të arsimit të lartë, kandidati duhet të kryejë një kurs përgatitor
• Universitetet në Gjermani paguajnë vetëm një tarifë semestrale mes 100 dhe 300 euro.

/GSH/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Shërbimi veterinar Elbasan ka asgjësuar një qen të tërbuar në fshatin Thanë në Njësinë Administrative Gjergjan.

Mjekësia njeh një shumëllojshmëri varësish, por vitet e fundit në Shqipëri po evidentohet gjithnjë e më shumë varësia ndaj veshjeve të pë

   Një borxh është bërë shkak që dy vëllezër të përballen me njëri-tjetrin në seancën e ndërmjetësimit, në rubrikën “Shihemi në Gjyq”.

Arritjet dhe problemet në fushën e kirurgjisë janë diskutuar në Konferencën e 9-të Mediko-Kirurgjikale organizuar nga Spitali i Durrësit,

Fondacioni “Shoqëria e hapur për Shqipërinë” në bashkëpunim me “Lëviz Albania”, ka organizuar një tryezë të rrumbullakët me gazetarët lok

   E reja nga Vlora, Vilma Dule e sulmuar 5 vite më parë me acid që i ka sjellë ndryshime të mëdha në pjesën e fytyrës, shkruan se kur nj

Quhet Serian Stafa dhe është 27 vjeç. Ai vjen nga Shijaku dhe është babai i një djali tre vjeçar.

Në sallën e Konferencave të universitetit "Aleksandër Moisiu" Durrës, ka nisur punimet Konferenca e Dytë Shkencore Ndërkombëtare me temë:

Shqipëria brenda pak muaj u trondit nga dy vrasje të rënda që e kanë zanafillën nga histori dashurie e pamundura.

Avokati Kieran Both i është përgjigjur interesit të një shqiptareje, e cila kërkoi të dije nëse mund të marrë shtetësinë amerikane, duke