Lista e plotë e 250 kandidatëve fitues si auditues të brendshëm

Postuar: 26/02/2013 - 18:33

TIRANË, 26 shkurt 2013– Në përgjigje të sugjerimeve, agjencia e lajmeve “Dyrrah”, po hedh në qarkullim një listë të  250 kandidatëve fitues dhe programet e lëndëve në kursin e certifikimit të audituesve të brendshëm në sektorin publik për vitin 2013.

Drejtori i Përgjithshëm Njësisë Qendrore të Harmonizimit për Audit të Brendshëm në Ministrinë  e Financave Igli Stambolla ka shpallur se më 4, 5 dhe 6 mars 2013 fillon procesi i dhënies së leksioneve në kursin e certifikimit për vitin 2013 në lëndët “Legjislacion” dhe “Kontabilitet” sipas grupeve.

/th. m.  Agjencia e Lajmeve “Dyrrah”

Lista e 250 fituesve

 

Nr

Emer

Mbiemer

1

Abdulla

Hysenagolli

2

Adrian

Domi

3

Alban

Haxhiraj

4

Alban

Koci

5

Albana

Kacollja

6

Albana

Agolli

7

Albana

Malevija

8

Alketa

Milo

9

Alma

Lleshi

10

Alma

Delija

11

Alma

Dogjani

12

Alma

Curri

13

Alma

Terziu

14

Almanela

Llupo

15

Altin

Kastrati

16

Altin

Pira

17

Andi

Selami

18

Andi

Hasandocaj

19

Andrea

Mesonjesi

20

Anila

Gremi

21

Anila

Selami

22

Anita

Kaso

23

Anjeza

Hajrullaj

24

Anjeza

Bozha

25

Arben

Soxhuku

26

Arben

Doda

27

Ardit

Cankja

28

Ardjan

Muzaku

29

Ariola

Selimi

30

Arjeta

Mustafa

31

Arjola

Llanaj

32

Arjola

Shore

33

Arjola

Tanku

34

Armela

Gjino

35

Artan

Pilinci

36

Artan

Topjana

37

Artjol

Zotkaj

38

Artur

 Stafa

39

Asela

Durri

40

Aurrel

Lapaj

41

Bardhi

Kaso

42

Bashkim

Sinanaj

43

Benereta

Aliaj

44

Besiana

Elezi

45

Besim

Lusha

46

Besim

Lila

47

Besjan

Deda

48

Besmir

Kodra

49

Besnike

Cenollari

50

Blendi

Dervishi

51

Blerina

Bushati

52

Blerina

Kacorri

53

Blerta

Hamza

54

Blerta

Selenica

55

Blerta

Zaka

56

Brikena

Kuko

57

Bujana

Toromani

58

Ciljeta

Derhemi

59

Daniela

Jace

60

Daniela

Madhi

61

Daniela

Babe

62

David

Andoni

63

Denisa

Carku

64

Denisa

Shini

65

Denisa

Heta

66

Diana

Jorgoni

67

Doimet

Martinaj

68

Dorela

Skenderaj

69

Doriana

Zhupa

70

Dorida

Marku

71

Doris

Madhi

72

Dritan

Logli

73

Dritan

Tahiraj

74

Dritan

Gjoka

75

Edesa

Metaj

76

Edison

Mucollari

77

Edlira

Podgorica

78

Eduard

Shaholli

79

Elda

Cenalia

80

Elian

Martiri

81

Eljora

Basha

82

Elona

Allajbej

83

Elton

Mjeshtri

84

Elton

Laska

85

Elton

Aliko

86

Elvin

Kurti

87

Elvis

Xholi

88

Emli

Beqiraj

89

Emona

Gjonaj

90

Endri

Dafa

91

Endri

Vaso

92

Endrit

Kurmaku

93

Enis

Lacej

94

Enkelejda

Daja

95

Eralda

Shore

96

Ergita

Licaj

97

Ergys

Shehu

98

Erinda

Pero

99

Erinda

Kaso

100

Eriola

Sojati

101

Eriona

Marko

102

Erjona

Leka

103

Erjona

Mane

104

Erlet

Dobra

105

Ermira

Pepaj

106

Ermonela

Dynjaja

107

Erola

Rada

108

Ersida

Teliti

109

Ertrita

Petriti

110

Etleva

Treska

111

Euglen

Pellumbi

112

Evelina

Rina

113

Evi

Abazi

114

Evis

Ndreu

115

Evis

Mimani

116

Fadil

Morina

117

Fatbardha

Hoxhalli

118

Ferdinand

Meta

119

Ferit

Troci

120

Flamur

Hysi

121

Flamur

Llaha

122

Fleanc

Marra

123

Fllanxa

Ismajli

124

Florian

Tahiri

125

Geisa

Greca

126

Gentian

 Xhavara

127

Gert

Deliu

128

Geti

Radovani

129

Gezim

Morina

130

Gezim

Shqinja

131

Gezim

Bendaj

132

Gjelosh

Progni

133

Gjeorgjeta

Hila

134

Gjergji

Koliqi

135

Gjergji

Tushi

136

Gladiola

Kokonozi

137

Greta

Naipi

138

Grigels

Mucollari

139

Griselda

Cela

140

Hajri

Xhaferraj

141

Halim

Lala

142

Halim

Hamzallari

143

Harris

Muranaj

144

Hasan

Tahiraj

145

Haxhire

Kasaj

146

Hire

Memia

147

Iliana

Tiko

148

Ilir

Korbi

149

Ilir

Kadiu

150

Indrit

Bimi

151

Irena

Kreci

152

Irina

Hasani

153

Istela

Mujollari

154

Isuf

Kucana

155

Iva

Luku

156

Jorgji

Shuteriqi

157

Jorgo

Kolka

158

Julja

Mata

159

Keti

Pando

160

Kloalda

Kamberi

161

Klodia

Kola

162

Klodian

Dervishi

163

Klodiana

Balla

164

Kozeta

Pajo

165

Laurent

Berisha

166

Ledia

Karaja

167

Leonard

Gregu

168

Lindita

Spaho

169

Lindita

Olldashi

170

Lirim

Sulaj

171

Lorenc

Hoxha

172

Lorina

Pirgu

173

Lorina

Lelaj

174

Lubjana

Nano

175

Lumturi

Dyrmishi

176

Lutfi

Miftari

177

Majlinda

Mustafaj

178

Manjola

Zenelaj

179

Marianthi

Zera

180

Marjana

Cela

181

Marsed

Harizi

182

Mateo

Bali

183

Matilda

Toska

184

Meriljan

Kurtaj

185

Meriman

Sheta

186

Miada

Shpuza

187

Migelino

Radomi

188

Milazim

Sadriaj

189

Mimoza

Daulle

190

Mimoza

Mujo

191

Miranda

Nano

192

Mirela

Karroqe

193

Mirena

Koci

194

Mynyr

Sinani

195

Natalie

Bregu

196

Nelsi

Nika

197

Nexhmije

Tocilla

198

Nivjan

Kruja

199

Odeta

Vokopola

200

Orjola

Dervishi

201

Orkida

Isufaj

202

Pjerin

Prendi

203

Qemal

Tusha

204

Rajmonda

Kola

205

Renis

Hasho

206

Renis

Poni

207

Romina

Elezi

208

Rovena

Husa

209

Rozana

Rina

210

Rozina

Isa

211

Rudina

Haskocelaj

212

Rushan

Nano

213

Sahit

Spahiu

214

Saida

Bejtja

215

Sajmir

Prendi

216

Sajmir

Dobrovoda

217

Sefer

Luka

218

Segi

Alushi

219

Seiko

Asllani

220

Seit

Spahiu

221

Servete

Hasandocaj

222

Servete

Gorovelli

223

Shpresa

Zenelaj

224

Shyqyri

Sulejmani

225

Silva

Gjini

226

Silvana

Lamaj

227

Skender

Osmenllari

228

Sokol

Alla

229

Sokrat

Metallari

230

Sonila

Tomini

231

Sonilda

Gjoci

232

Spiro

Kora

233

Taulant

Kurti

234

Tomas

Qirinxhi

235

Urim

Tola

236

Valbona

Garo

237

Valentina

Doko

238

Valentina

Hysa

239

Vjollca

Bejko

240

Vjollca

Ago

241

Voltan

Guxholli

242

Xhafer

Bilalaj

243

Xhenis

Mazreku

244

Xhevahir

Pelivani

245

Yllka

Malaj

246

Yllka

Gozhdani

247

Yllka

Palushi

248

Zamira

Kasapi

249

Zamira

Peza

250

Zhaneta

Bedaj

Programet e lëndëve
I.                Program / Moduli  “Menaxhimi financiar dhe kontrolli”

Synimet dhe objektivat: “Menaxhimi financiar dhe kontrolli” synon të japë njohuritë e përgjithshme dhe të nevojshme për sistemin e qeverisjes të organizatave publike, teknikat e planifikimit dhe menaxhimit financiar, përgjegjësitë e qeverisë për të mirat dhe shërbimet publike dhe menaxhimin e rrezikut e lidhjen e tij me kontrollin e brendshëm. Kandidatët do të jenë të aftë të përshkruajnë procesin e qeverisjes së organizatave publike, dhe të sistemeve, strukturave, rrjeteve, politikave dhe procedurave me të cilat ajo arrihet; kornizën e kontrollit të brendshëm të financave publike në organizatat e sektorit publik, kontributin e tij në qeverisjen e mirë, dhe marrëdhëniet e tij me funksionimin e auditimit të brendshëm, mënyrën se si menaxhohen rreziqet për arritje të qeverisjes së mire, procesin e planifikimit makroekonomik dhe se si ndërlidhet ai me formulimin e politikave etj.

Përmbajtja: Lënda “Menaxhimi financiar dhe kontrolli” përmban çështjet kryesore që lidhen me sistemin e qeverisjes të organizatave publike, kuptimin dhe përmbajtjen e kontrollit të brendshëm, standardet e kontrollit të brendshëm, tipat e kontrollit, kufizimet e tij dhe njohuritë e nevojshme lidhur me sistemin e kontrollit të brendshëm financiar publik (PIFC) në Shqipëri. Më poshtë përcaktohen titujt dhe nëntitujt e temave.

Ngarkesa e orëve: Programi i kësaj lënde është parashikuar të zhvillohet në 24 orë mësimore me 60 minuta secila. Çdo temë zhvillohet në tri orë mësimore.

Metodologjia: Çdo temë mësimore, i nënshtrohet diskutimit në auditor dhe në disa raste shqyrtimit të shembujve praktikë.

Skema e vlerësimit: Lënda shlyhet me provim dhe vlerësimi është me pikë. Vlerësimi për provimin është 100 pikë.

Zhvillimi i programit sipas temave:

Tema 1-  Qeverisja në sektorin publik. Planifikimi strategjik i organizatave publike

1.1 Kuptimi i qeverisjes. Qeverisja në sektorin publik

1.2 Parimet kryesore dhe Kodet e Qeverisjes

1.3  Qëllimi dhe natyra e menaxhimit organizativ strategjik

1.4 Percaktimi i Vizionit, Misionit dhe objektivave te organizates.

1.5 Analiza SËOT. Procesi i zhvillimit strategjik

Tema 2 -  Menaxhimi i Sistemit Buxhetor në Republikën e Shqipërisë,

2.1 Buxhetimi, element i rëndësishëm i veprimtarisë operative

2.2 Kuadri ligjor për Menaxhimin e Sistemit Buxhetor në Shqipëri

2.3 Pergatitja e Projekt Buxhetit Afatmesëm

2.4 Monitorimi i zbatimit të Buxhetit

Tema 3 - Sistemi i Thesarit në Shqipëri

3.1 Roli, misioni dhe funksionet e Thesarit të Shtetit

3.2 Procedurat në Sistemin e Thesarit në Shqipëri

3.3 Kontrolli dhe publikimi i produkteve

Tema 4 - Koncepti dhe natyra e riskut. Manaxhimi i Riskut në organizatë- Modeli COSO

4.1  Natyra e Riskut ( Kuptimi i Riskut)

4.2 Raportet midis riskut dhe objektivave. Risku organizativ kundrejt riskut të auditimit

4.3 Llojet e Risqeve. Risqet në organizatat e sektorit public

4.4 Modeli manaxhimit te riskut. Cikli i menaxhimit të riskut

4.5 Menaxhimi i rrezikut në organizatë

4.6 Komponentët e menaxhimit të rrezikut në organizatë/Modeli COSO

Tema 5 – Kontrolli i Brendshëm Financiar Publik / PIFC/

5.1 Ambjenti i kontrollit dhe elementët kryesorë të PIFC/KBFP

5.2 Fazat e implementimit të PIFC/KBFP

5.3 Roli dhe Funksioni i Njësisë Qëndrore të Harmonizimit

i) Disa udhëzime për Standardet e Kontrollit të Brendshëm për sektorin publik

ii) PIFC ne Shqipëri dhe Letër Politikat si Dokumenti Strategjik

iii) Drejtime të forcimit dhe përmirësimit të PIFC-s në Shqipëri

 

Tema 6 - Standartet e KB. Parimet, objektivat dhe kufizimet e KB. Përmbajtja dhe llojet e Kontrollit

6.1 Standardet e përgjithshme dhe specifike

6.2 Parimet, objektivat dhe mjetet per realizimin e tyre

6.3 Kufizimet e kontrollit të brendshëm

6.4 Kuptimi tradicional i kontrollit të brendshëm, llojet e kontrolleve

6.5 Kontrollet dhe auditimi i jashtëm, kontrollet dhe audituesit e brendshëm

 

Tema 7 – Sistemi i Menaxhimit Financiar dhe Kontrollit

7.1 Kuptimi Menaxhimit Financiar dhe Kontrollit si element i KBFP

7.2 Ligji “Për Menaxhimin Financiar dhe Kontrollin”

7.3 Manuali i Menaxhimit Financiar

7.4 Zbatimi i MFK në Shqipëri

 

Tema 8 - Kontrollet e Teknologjisë së Informacionit

8.1 Cfarë janë Sistemet e Informacionit

8.2 Tipet e Sistemeve të Informacionit

8.3 Përqasja standarte në auditimin e sistemeve të informacionit

8.4 Programi i auditimit të sistemeve të informacionit

8.5 Politikat dhe Standartet e Sigurise se Sistemeve te Informacionit

Bibliografia

1. “The role of Auditing in Public Sector Governance”, IIA, Professional guidance

2. “Promoting good governance” NAO, Bob Pirdeaux and Mary Radford

3. “The orange Book- Management of Risks- Principles and Concept” HM Treasury

4. “Ëelcome to the Ëorld of PIFC” guidance, EU

5. “ Kontrolli i Brendshëm” leksione

6. Ligj Nr.9936, datë 26.6.2008 “Për Menaxhimin e Sistemit Buxhetor në Republikën e Shqipërisë”

7. Vendim i Këshillit të Ministrave “Për Miratimin e Letërpolitikave dhe të Planit të Veprimit për

Kontrollin e Brendshëm Financiar Publik”

8. Ligj Nr.10 296, datë 8.7.2010 “Për Menaxhimin Financiar dhe Kontrollin”

 

II.            Program / Moduli  “Auditim i brendshem”

Synimet dhe objektivat: “Auditimi i Brendshëm” në sektorin publik ka synim kryesor të pajisë kandidatët me njohuri të përgjithshme teorike e praktike të nevojshme për kryerjen e shërbimit të auditimit. Përvetësimi i njohurive të këtij programi, jep garanci në formimin e përgjithshëm të audituesve, puna e të cilëve duhet të orientohet drejt garantimit të një sigurie objektive e të pavarur mbi përdorimin me ekonomi, efektivitet dhe eficiencë të mjeteve dhe të burimeve, si dhe në dhënien e rekomandimeve për përmirësimin e sistemit të menaxhimit financiar dhe kontrollit dhe atë të drejtimit.

Përmbajtja: Lënda “Auditimi i Brendshëm”, është programuar që të zhvillohet në tetë tema në të cilat përcaktohen tipet e auditimit dhe objekti i veprimtarisë së tyre, kuadri ligjor dhe funksionimi i strukturave të auditimit, standardet, baza metodologjike, metodat, teknikat, materialiteti dhe risku në kryerjen e auditimit të brendshëm, dokumentimi, raportimi dhe sigurimi i cilësisë së kësaj veprimtarie. Më poshtë përcaktohen titujt dhe nëntitujt e temave.

Ngarkesa e orëve: Programi i kësaj lënde është parashikuar të zhvillohet në 24 orë mësimore me 60 minuta secila. Çdo temë zhvillohet në tre orë mësimore.

Metodologjia: Çdo temë mësimore, i nënshtrohet diskutimit në auditor dhe në disa raste shqyrtimit të shembujve praktikë.

Skema e vlerësimit: Lënda shlyhet me provim dhe vlerësimi është me pikë. Vlerësimi për provimin është 100 pikë.

 

Zhvillimi i programit sipas temave:

Tema 1-  Domosdoshmëria për shërbimet e auditimit, roli dhe misioni i auditimit

1.1 Si lindën shërbimet e auditimit. Historiku i zhvillimit të auditimit në Shqipëri.

1.2 Roli dhe misioni i auditimit të jashtëm sipas standardeve ndërkombëtare

1.3 Auditimi i Brendshëm, një shërbim i domosdoshëm për çdo organizatë në sektorin publik dhe privat. Llojet dhe shërbimet e auditimit të brendshëm.

1.4 Auditimi i Brendshëm një elemet i rendësishëm i sistemit të Kontrollit Brendshëm Financiar Publik (KBFP). Baza ligjore dhe nënligjore për implementimin e shërbimit.

 

Tema 2 - Standardet e Auditimit të Brendshëm dhe Etika profesionale       

2.1 Kuptimi dhe permbajtja e AB, sipas standardeve ndërkombëtare IIA

2.2 Llojet e Standardeve te Auditimit te Brendshëm sipas IIA

2.3 Etika profesionale. Parimet dhe Standardet morale mbi etikën.

 

Tema 3 -  Programimi (planifikimi) i veprimtarisë së auditimit të brendshëm

3.1 Planifikimi i veprimtarisë së auditimit të brendshëm dhe menaxhimi i burimeve njerëzore dhe materiale.

3.2 Raportimi dhe monitorimi i veprimtarisë së Auditimit të Brendshëm. Hartimi i programeve vjetore dhe strategjike dhe raporteve konsoliduese për veprimtarinë e Auditimit të Brendshëm në sektorin publik.

 

Tema 4-  Metodat, metodologjitë dhe teknikat e auditimit. Materialiteti dhe risku i auditimit                                                                                                        

4.1 Metodat e auditimit me bazë në sistem (ABS) dhe me bazë në Risk (ABR).

4.2 Metodologjitë dhe teknikat e auditimit.

4.3 Materialiteti.

4.4 Risku i auditimit.Vlerësimi i riskut gjatë planifikimit të misionit të auditimit.

 

Tema 5 - Zhvillimi (kryerja) e angazhimit/misionit për auditimin e brendshëm.

5.1 Programimi i angazhimit të auditimit (planifikimi i angazhimit).

5.2 Zhvillimi i angazhimit të auditimit.

5.3 Sigurimi i cilësisë së punës nga grupi i auditimit gjatë zhvillimit të angazhimit të

auditimit.

 

Tema 6 - Auditimi i përputhshmërisë, auditimi financiar dhe auditimi i performancës.

6.1 Auditimi i përputhshmërisë në sitemin e drejtimit, buxhetimit dhe prokurimeve në një organizatë (institucion) publike.

6.2 Auditimi financiar (auditimi i bilancit dhe i pasqyrave financiare)

6.3 Koncepte dhe përkufizime mbi performancën: ekonomia, efiçenca dhe efektiviteti.

Objektivat e auditimit të performancës.

6.4 Teknikat e auditimit të performances dhe llojet e evidencave të auditimit të performancës.

 

Tema 7 -Raportimi dhe dokumentimi i veprimtarisë së auditimit të brendshëm

7.1 Raportimi i rezultateve të angazhimit të auditimit. Llojet e raporteve të auditimit, procedurat e raportimit dhe ndjekja e rekomandimeve.

7.2 Objektivat dhe standardet e letrave të punës. Dokumentet e auditimit. Përmbajtja e dosjes së auditimit dhe administrimi i saj.

 

Tema 8 - Kontrolli i jashtëm dhe rishikimi i brendshëm i cilësisë së punës së auditimit të brendshëm.

8.1 Rishikimi i brendshëm dhe sigurimi i cilësisë punës së auditimit.

8.2 Kontrolli i jashtëm i cilësisë së punës audituese dhe sigurimi i zbatimit të standardeve të auditimit

 

Bibliografia

a-Literatura Bazë:

1. Cikli i leksioneve të përgatitura për modulin “Bazat e Auditimin e Brendshëm”.

2. Standardet ndërkombëtare të AB publikuar nga IIA-ja.

3. Standardet ndërkombëtare të AJ për sektorin publik, publikuar nga INTOSAI.

4. Standardet ndërkombëtare të AJ për sektorin privat, publikuar nga IFAC dhe GAO.

5. Ligji për Kontrollin e Lartë të Shtetit.

6. Ligji për Auditimin e Brendshëm në sektorin publik.

7. Ligji për Auditimin ligjor, organizimin e profesionit të ekspertit kontabel të regjistruar (EKR) dhe

të kontabilistit të miratuar.

8. Manuali i Auditimit të Brendshëm.

9. Manuali i Auditimit të Performancës-KLSH

 

III.       Program / Moduli  “Kontabiliteti publik”

Synimet dhe objektivat: “Kontabiliteti Publik” synon t’u japë audituesve të brendshëm publikë njohuritë e përgjithshme dhe të nevojshme në fushën e kontabilitetit për sistemin buxhetor dhe për ndërmarrjet e sistemit publik. Njohuritë e kësaj lënde u mundësojnë audituesve të kuptojnë dhe të kontrollojnë veprimet ekonomike të cilat regjistrohen periodikisht në evidencën kontabël sipas sistemit të llogarive të miratuara.

Përmbajtja: Lënda “Kontabiliteti Publik” përmban çështjet kryesore që lidhen me rolin e kontabilitetit dhe të informacionit kontabël, përmbajtjen e dispozitave ligjore që rregullojnë veprimtarinë dhe funksionimin e financave publike dhe të kontabilitetit publik, veçoritë e sistemit kontabël të njësive buxhetore dhe të sektorit publik, trajtimin dhe përmbajtjen e evidencës kontabël dhe të sistemit të llogarive, kostot dhe roli i tyre në ekonomi si dhe rregullat dhe procedurat e mbylljes së veprimtarisë ekonomike në një vit ushtrimor. Më poshtë përcaktohen titujt dhe nëntitujt e temave.

Ngarkesa e orëve: Programi i kësaj lënde është parashikuar të zhvillohet në 24 orë mësimore me 60 minuta secila. Çdo temë zhvillohet në tre orë mësimore.

Metodologjia: Çdo temë mësimore, i nënshtrohet diskutimit në auditor dhe në disa raste shqyrtimit të shembujve praktikë.

 

Skema e vlerësimit: Lënda shlyhet me provim dhe vlerësimi është me pikë. Vlerësimi për provimin është 100 pikë.

 

Zhvillimi i programit sipas temave:

Tema 1- Parimet e kontabilitetit                                                                              

1.1       Regjistrimi i dyfishtë

                                                                                            

Tema 2 – Bilanci. Zërat e aktivit                                                     

3.1 Klasifikimi

3.2 Njohja, matja dhe vlerësimi i mëpasshëm

3.3 Zhvlerësimi i aktiveve dhe daljet jashtë përdorimit

 

Tema 3 – Bilanci. Zërat e pasivit                                                                         

4.1 Përkufizimi dhe klasifikimi

4.2 Njohja, matja dhe vlerësimi i mëpasshëm

4.3 Grandet, leasing dhe provizionet             

           

Tema 4-  Të drejtat dhe detyrimet e konstatuara                                                    

     

Tema 5- Pasqyra e performancës, pasqyra e fluksit monetar dhe lëvizjes së kapitalit                                                                                               

5.1 Të ardhurat dhe shpenzimet

5.2 Pasqyra e CASH FLOË

 5.3 Pasqyra e lëvizjeve të kapitalit

                                                                                                           

Tema 6 – Kontabiliteti Publik dhe organizimi i tij

6.1 Sektori publik, veçoritë ku veprojnë njësitë publike

6.2 Konceptet themelore të kontabilitetit publik dhe veçoritë

6.3 Rregullimi ndërkombëtar dhe në Shqipëri i kontabilitetit publik

6.4 Lidhja e kontabilitetit publik me buxhetin e shtetit

6.5 Organizimi i kontabilitetit të njësive publike

 

Tema 7- Baza ligjore dhe dokumentacioni justifikues kontabël 

7.1 Baza ligjore ligjet, VKM dhe Udhëzimet

7.2 Dokumentacioni justifikues kontabël

7.3 Problemet që mund të ndeshen në praktikë (ilustrime)

                                                                                                           

Tema 8- Analiza e pasqyrave financiare                                                     

8.1. Analiza financiare dhe raportet e përllogaritjes së treguesve                           

8.2. Teknikat kryesore të analizës financiare                                                          

8.3. Identifikimi i zonave të riskut                                                                          

8.4. Raporti i auditimit mbi problemet e kontabilitetit

 

IV.      Program / Moduli “Legjislacion”

Synimet dhe objektivat: Moduli “Legjislacion” synon t’u japë audituesve të brendshëm publikë njohuritë e përgjithshme dhe të nevojshme në fushën e legjislacionit. Njohuritë e kësaj lënde u mundësojnë audituesve të operojnë më lirisht me konceptet që shprehen në dispozita të ndryshme ligjore, si dhe të marrin njohuri të mjaftueshme në fushën e interpretimit të ligjeve.

Përmbajtja: Lënda “Legjislacion” përmban çështjet kryesore që lidhen me parimet kryesore në të drejtën civile, të drejtën administrative, të drejtën penale në Republikën e Shqipërisë si dhe njohuritë e nevojshme lidhur me sistemin tatimor, tatimet direkte dhe tatimet indirekte, ligjin për prokurimet publike, koncesionet dhe ankandet. Më poshtë përcaktohen titujt dhe nëntitujt e temave.

Ngarkesa e orëve: Programi i kësaj lënde është parashikuar të zhvillohet në 24 orë mësimore me 60 minuta secila. Çdo temë zhvillohet në tre orë mësimore.

Metodologjia: Çdo temë mësimore, i nënshtrohet diskutimit në auditor dhe në disa raste shqyrtimit të shembujve praktikë.

Skema e vlerësimit: Lënda shlyhet me provim dhe vlerësimi është me pikë. Vlerësimi për provimin është 100 pikë.

 

Zhvillimi i programit sipas temave:

               

Tema 1 –Veprimi juridik dhe pavlefshmëria e veprimeve juridike. Kontrata. Kuptimi i kontratës sipas kodit civil                                                                      

1.1 Kuptimi i veprimit juridik.

1.2 Klasifikimi i veprimeve juridike.

1.3 Pasojat e pavlefshmërisë.

1.4 Ç’kuptojmë me kontratë.

1.5 Elementët kryesore të kontratës. Llojet kryesore të kontratave.

 

Tema 2-  Njohuri mbi legjislacionin për shoqëritë tregtare                            

2.1 Mbështetur në ligjin e ri “Për tregtarët”, llojet e shoqërive tregtare, tiparet dalluese ndërmjet tyre.

2.2 Mënyrat e krijimit dhe mbarimit të një shoqërie tregtare.

2.3 Organet drejtuese të shoqërive. Kompetencat e tyre.

 

Tema 3  – Akti administrativ. Procedurat administrative dhe kundërvajtja administrative.                                                                                                 

3.1 Kuptimi i aktit administrativ.

3.2 Klasifikimi i akteve administrative.

3.3 Pavlefshmëria e akteve administrative.

3.4 Kompetenca dhe juridiksioni. Dallimet ndërmjet tyre.

3.5 Procedimi administrativ. Zhvillimi i procedimit dhe përfundimi i tij.

3.6 Kuptimi i kundërvajtjes administrative dhe elementët përbërës të saj.

                                                                           

Tema 4 - Administrata shtetërore.      Rregullimi i marrëdhënieve të punës.     

4.1 Kuptimi i administratës shtetërore. Normat juridiko-administrative. 

4.2 Llojet e organeve të administratës shtetërore.

4.3 Parimet e përgjithshme të shërbimit civil. Përkufizimet dhe fusha e veprimit.

4.4 Etika në shërbimin civil.                                                                                                            

                                                       

Tema 5 – Kuptimi i veprës penale. Veprat penale në sferën ekonomike         

5.1 Kuptimi i veprës penale në përgjithësi.

5.2 Përmendni disa vepra penale në sferën e ekonomike.

5.3 Përmendni disa nga veprat penale që konsumohen nga shoqëritë tregtare.         

5.4 Veprat penale në fushën e doganave dhe tatim taksave.

5.2. Ç’kuptoni me veprat penale kundër veprimtarisë shtetërore, të kryera nga punonjësit shtetërorë ose në shërbimin publik. Përmendni disa prej tyre.                                                                                                          

 

Tema 6- Shkenca mbi financat dhe e drejta financiare.                                             

6.1 Kuptimi i shkencës mbi financat dhe së drejtës financiare.

6.2 Marrëdhëniet financiaro-juridike. Objekti dhe subjektet. Pushimi i një marëdhënieje juridiko-financiare.

6.3 Dallimi ndërmjet veprimtarisë financiare shtetërore dhe veprimtarisë financiare të personave fizikë dhe juridikë.

6.4 Të hyrat publike. Klasifikimi i tyre.         

 

Tema 7- Tatimet si instrument themelor financiar i shtetit. Karakteristikat e tyre.                                                                            

7.1 Shmangia nga pagimi i tatimit (evazioni tatimor). Rastet e tij.

7.2  Huatë publike, kuptimi, përmbajtja dhe shkaqet e marrjes së huasë.

7.3 Shpenzimet publike. Struktura e tyre në Republikën e Shqipërisë.         

 

Tema 8  -Ligjet e prokurimit publik, kopncensionet dhe ankandet                

8.1 Prezantim me konceptet bazë të ligjeve për prokurimin publik, koncensionet dhe ankandet.

8.2 Procedurat e parashikuara në secilin ligj

 

Bibliografia:

Legjislacioni në fuqi sipas temave

Komentarët e Kodeve

www.qpz.gov.al

 

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

   Emigranti nga Durrësi Gjergj Dollani, i shndërruar në një biznesmen të suksesshëm në SHBA, pasi ka hapur një Cafe Chocolat pranë zyrav

Është 10 gusht i vitit 1929, një ditë e nxehtë në qytetin bregdetar të Durrësit.

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë, dega e Durrësit me rastin e festave të fundvitit, ka nderuar me çerifikata mediat kryesore të Durrësit, dh

   Kur ishte fëmijë, në qytetin e tij të Durrësit, i shihte me admirim makinat e udhëheqjes që rreshtoheshin para Vollgës.

   Në nëntor të vitit 1924 Noli dhe qeveria e tij u gjendën në rrethim të plotë nga të gjitha anët.

Paratë duket se nuk janë më arsyeja më e madhe që i motivon njerëzit të shkojnë në punë çdo ditë.