Wi-Fi dhe telefonata në aeroplanë

28/09/2014 - 20:54

28 shtator 2014 - Agjencia Europiane për Sigurinë Ajrore ka hapur rrugën për përdorimin e pajisjeve elektronike gjatë të gjithë fazave të fluturimit nëpër aeroplanë. Kështu, të gjithë mund të bëjnë telefonata, të dërgojnë mesazhe, apo të përdorin internetin në 10 mijë metra lartësi. Sipas këtij institucioni, pajisjet elektronike të ndezura nuk paraqesin rrezik dhe kjo nuk do të detyrojë më të gjithë të apasionuarit pas pajisjeve elektronike të teknologjisë më të fundit, t’i fikin ato, apo ti lënë nëpër çanta.

Kjo do të thotë se të gjithë ata që kanë smartphone, tablet, palmar, mp3 player, apo pajisje të tjera, mund t’i përdorin ato gjatë fluturimit. Agjencia Europiane për Sigurinë Ajrore ka shpjeguar se, me rregullat e reja, nuk do të jetë më detyrim vendosja e celularëve në “Flight Mode”, por gjithësesi duhet pritur që kompanitë ajrore të vendosin të pajisen me aparatet që do të mundësojnë shërbime telekomunikacioni apo internet në bord.

Nëse hidhet ky hap, (që sipas ekspertëve mund të bëhet brenda tetë muajve të ardhshëm), pasagjerët, më në fund, mund të përjetojnë efektin që ka një telefonatë me miqtë, prindërit, apo të dashurit, duke qenduar sipër reve. Agjencia ka konfirmuar se gjithçka do të jetë njëlloj si të udhëtoje me çfarëdo mjet tjetër transporti.

Fjala e fundit për mundësinë e përdorimit i takon personelit të kabinës, që duhet të vlerësojë gjendjen e sigurisë në bord. Në muajin Nëntor të vitit të kaluar u hodh hapi i parë në këtë drejtim, ku Agjencia Europiane për Sigurinë Ajrore kishte qenë e hapur për mundësinë e përdorimit të pajisjeve elektronike në “Flight Mode” edhe gjatë fazave të ngritjes dhe uljes së avionit.

Scan-TV

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: