FMN: Rritja ekonomike do ngadalësohet

04/07/2019 - 22:24

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka rishikuar me ulje rritjen ekonomike për Shqipërinë duke parashikuar se për 2019-n ekonomia jonë do të rritet me 3.5%, kundrejt vlerësimit prej 4% që ka bërë qeveria shqiptare.

Në raportin e dytë të programit të post monitorimit, thuhet se tre faktorët kryesorë që do të ndikojnë në ngadalësimin e ritmit të rritjes ekonomike janë rënia e prodhimit të energjisë, situata ekonomike tek partnerët tanë tregtarë, por edhe kriza politike.

“Politika ka hyrë në një periudhë me pasiguri të larta që prej Shkurtit të këtij viti, kur anëtarë të partive opozitare braktisën vendet në Kuvend.”

Për herë të parë Fondi Monetar ka shprehur shqetësimin lidhur me rritjen e numrit të shqiptarëve që emigrojnë dhe plakjen e popullsisë, çka ndikon drejtpërdrejt në rënien e cilësisë së punës për ekonominë tonë.

“Popullata në plakje e Shqipërisë dhe emigrimi paraqesin rrezik te kapaciteti prodhues. Forca e aftë për punë ka nisur që tani të bjerë me 0.6% për periudhën 2015-2019.”

FMN kërkon që qeveria të rishikojë nismën për përfshirjen në skemën e TVSH-së biznesin e vogël që realizon xhiro mbi 2 milionë lekë në vit, duke e vlerësuar këtë nismë si jo efektive.

“Zgjerimi i bazës së TVSH-së dhe eliminimi i normave preferenciale të reduktuara do të përmirësonte ndjeshëm efektivitetin e të ardhurave të TVSH-së. Zvogëlimi i fundit i pragut të përfshirjes në këtë skemë nga 5 deri në 2 milionë lekë duhet të rishikohet.”

Fondi kërkon që të miratohet me urgjencë ligji i cili eliminon ofertat pakërkuara në fushën e koncesioneve, duke i dhënë Ministrisë së Financave kompetenca në analizën e kostove dhe përfitimit të tyre. Po ashtu FMN bën thirrje që të shlyhen sa më parë detyrimet e prapambetura, sidomos ato që janë krijuar në fushën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar, ndërsa konstaton një tkurrje të ndjeshme të investimeve publike, të cilat pritet të ndikojnë negativisht në rritjen ekonomike të vendit.

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Qendra e Tiranës rreth e qark sheshit “Skënderbej” po kthehet në një zonë me ndërtesa të larta, dendësia e të cilave, nuk i përgjigjet sh

Është porti më i madh në vend dhe një nga qytetet më të rëndësishme të vendit, por Durrësi ka mbetur prapa në kontributin e dhënë për rri

Gjergj Buxhuku, Administrator i Përgjithshëm i Konfindustrisë i kërkon ekzekutivit dhe grupit të menaxhimit të krizës kundër Covid-19 rik

Janë rreth 97 mijë punonjës që u është miratuar pagesa prej 40 mijë lekësh si pjesë e paketës së dytë financiare dhe 95 mijë prej tyre e

Shqipëria vlerësohet si një nga shtetet që do ta vuajë më shumë pandeminë e Covid-19 në ekonominë e saj, me një rënie që varion nga -5% s

Çmimet shumë të larta për blerjen e banesave, apartamenteve apo garazheve janë në disnivel të lartë me të ardhurat që kanë shqiptarët.

Shumëkush habitet me numrin e lartë të kafeneve që ka në Shqipëri, që i gjen në çdo cep.

Pandemia e koronavirusit po nxit rritjen e ekonomisë përmes qëndrimit në shtëpi.

Qeveria ka ndryshuar vendimin i cili i hap rrugë aplikimit të bizneseve të mëdha për të marrë kredi të buta në bankat e nivelit të dytë p

Marrëveshja e kredisë me vlerë 139.3 milionë SDR e publikuar në faqen e internetit të Kuvendit të Shqipërisë thotë se interesi i paguar p