Rrushi është i shijshëm, me lëng dhe ideal për ditët e nxehta të verës.Nuk është rastësi që konsiderohen si “mbreti i frutave”, sepse ka përfitime të vlefshme shëndetësore.

Ashtu si shumica e frutave, edhe rrushi përmban vitamina, minerale dhe fibra të vlefshme, thelbësore për trupin. Ekspertët sugjerojnë se një dietë e shëndetshme karakterizohet nga një konsum i lartë i frutave dhe perimeve, të cilat përmbajnë lëndë ushqyese të rëndësishme që mbrojnë trupin nga rreziqet serioze shëndetësore si kanceri, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Siç thekson Shoqata Australiane e Rrushit të Tavolinës, të gjitha llojet e rrushit përmbajnë komponentë të rëndësishëm. Një prej tyre është resveratroli, një polifenol i mrekullueshëm, i cili gjendet në sasi më të larta kryesisht në lëkurën e rrushit të kuq.

Nëntë përfitime më të rëndësishme shëndetësore nga konsumimi i rrushit janë:

Forcon sistemin imunitar

Rrushi është i pasur me vitaminë C, e cila luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e sistemit imunitar, zhvillimin e indit lidhës dhe shërimin e plagëve.

Rrush mbron nga shenjat e plakjes

Resveratroli, i njohur si “reverse all”, ndihmon në parandalimin e shenjave të plakjes, si dhe sëmundjeve të tjera të lëkurës.

Ky frut promovon shëndetin e syve

Duke përfshirë rrushin në dietën tuaj, do të siguroni nivele më të ulëta të proteinave inflamatore, por edhe sasi më të larta të proteinave që mbrojnë retinën e syrit nga dëmtimi.

Rrushi rrit funksionin e trurit

Resveratroli rrit rrjedhjen e gjakut në tru dhe mund të rrisë performancën njohëse, si dhe të ndihmojë në heqjen e pllakave dhe radikaleve të lira, të cilat ndikojnë në tru. Studimet kanë treguar se një dietë e pasuruar me rrush mund të ndihmojë gjithashtu në mbrojtjen kundër mosfunksionimit të trurit, veçanërisht në zonat që lidhen me zhvillimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Përmirëson lëvizshmërinë e kyçeve

Polifenolet, të përfshira në sasi të mëdha në rrush, ndihmojnë në përmirësimin e fleksibilitetit dhe lëvizshmërisë së kyçeve.

Vepron si anti-inflamator i fortë

Rrushi është i pasur me enzima me veti anti-inflamatore, duke siguruar mbështetje për arteriet, zemrën, duke lehtësuar përgjigjen alergjike dhe duke rritur funksionet riparuese.

Rrushi jep energji

Rrushi është një rostiçeri ideale për mëngjes ose pasdite, pasi mund të rrisë nivelet e energjisë në trup.

Ky frut të mbron nga rreziku i sëmundjeve të rënda

Rrushi është i pasur me antioksidantë, të cilët ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ, i cili lidhet me sëmundje të rënda si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundja e Alzheimerit. Falë përmbajtjes së lartë të kaliumit, rrushi ndihmon në luftimin e shfaqjes dhe efekteve të presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë, si dhe sëmundjeve të zemrës, veshkave dhe kockave. Kaliumi është jetik për funksionin e veshkave dhe zemrës, tkurrjen e muskujve dhe transmetimin e sinjalit nervor, ndërsa resveratroli ndihmon në zgjerimin e enëve të gjakut, duke lehtësuar rrjedhjen e gjakut. Së fundi, vitamina K ndihmon në koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave.

Kanë veti kundër kancerit

Rrushi përmban një gamë të gjerë fitonutrientësh, nga karotenoidet tek polifenolet, të cilët, sipas disa studimeve, ndihmojnë në parandalimin e disa llojeve të kancerit, si dhe në ruajtjen e shëndetit kardiovaskular. Përveç kësaj, resveratroli ndihmon ADN-në të riparojë dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira.