Acidet yndyrore të pangopura omega-3 janë shumë të çmuara për virtytet e tyre anti-inflamatore dhe për sistemin kardiovaskular. Por këto acide nuk janë të gjitha të njëjta. Ka Omega 3 nga burimet bimore dhe nga burime të tjera.

Në burimet bimore gjendet ALA (acidi alfa-linolenik), i cili gjendet kryesisht në:

fara liri, kërpi dhe chia;

vaj liri, kërpi dhe sojë me presim të ftohtë;

në bishtajore në një masë më të vogël.

Omega 3 në burime të tjera, DHA dhe EPA gjenden kryesisht në:

peshk i yndyrshëm;

disa lloje algash;

mish i bardhë në një masë më të vogël;

vezët në një masë më të vogël

Pse sa më shumë moshohemi duhet të hamë më shumë peshk

Nga njëra anë, besohet se nuk është i detyrueshëm konsumimi i peshkut, sepse acidi alfa-linoleik që gjendet në arrorët dhe fara është një pararendës i acideve të tjera yndyrore. Por këto acide kanë një efikasitet që zvogëlohet me rritjen e moshës. Organizmi plaket dhe disa mekanizma bllokohen. Me kalimin e viteve, reaksionet enzimatike që nxisin shndërrimin e omega-3 në gjerdan të gjatë karboni mund të dëmtohen. Pikërisht për këtë arsye, peshku i yndyrshëm konsiderohet nga një pjesë e caktuar e nutricionistëve si thelbësor në një dietë mbrojtëse dhe të rekomanduar. Nëse doni të vononi plakjen konsumoni sa më shumë peshk.