Obeziteti është një nga problemet kryesore shëndetësore të epokës moderne, si rezultat i të cilit është vënë në mikroskopin e kërkimeve shkencore, të cilat po kërkojnë shkaqet, duke u përpjekur të gjejnë një zgjidhje për problemin që mundon të rriturit dhe fëmijët.
Në kontekstin e kësaj përpjekjeje, kohët që hamë zakonisht janë gjithashtu një objekt kërkimi. Tendencat moderne të ushqimit të shëndetshëm këshillojnë të shmangni ngrënien – dhe veçanërisht ushqimin “i rëndë” – në orët e vona të mbrëmjes, megjithatë literatura shkencore deri më tani nuk ka pasur asnjë provë në lidhje me efektet e të ngrënit vonë natën në tre faktorët kryesorë rregullues të peshës trupore dhe prandaj rreziku i obezitetit:
• Rregullimi i marrjes së kalorive,
• Sasia e kalorive të djegura nga trupi dhe
• Ndryshimet molekulare në indin dhjamor
Një studim i ri nga studiuesit e Brigham and Women’s Hospital zbuloi se kur hamë, shpenzimi i energjisë, oreksi dhe rrugët molekulare në indin dhjamor ndikohen ndjeshëm. Rezultatet u publikuan në Cell Metabolism.
“Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se të ngrënit vonë natën lidhet me një rrezik në rritje të obezitetit , rritje të yndyrës në trup dhe ulje të suksesit në humbje peshe. Ne donim të kuptonim pse, kështu që shikuam mekanizmat që mund të arsyetojnë këtë, “shpjegoi autori kryesor Frank AJL Scheer, Ph.D., Drejtor i Programit të Kronobiologjisë Mjekësore në Divizionin e Brigham-it të Gjumit dhe Çrregullimeve Circadian.
“E pyetëm veten nëse koha që hamë ka rëndësi, gjithçka tjetër duke u mbajtur konstante, dhe zbuluam se ngrënia 4 orë më vonë bën një ndryshim të rëndësishëm në nivelet e urisë, si djegim kalori pasi kemi ngrënë dhe si ruajmë yndyrën ”, shton autori i parë. Nina Vujovic, Ph.D., hulumtuese në Programin e Kronobiologjisë Mjekësore.
Ekipi hulumtues studioi 16 pacientë me një indeks të masës trupore (BMI) që korrespondon me diapazonin e mbipeshës ose obezit.
Secili pjesëmarrës ndoqi dy protokolle laboratorike:
• Një me një dietë të planifikuar rreptësisht në orët e para dhe
• Një me të njëjtat vakte, secili i planifikuar rreth 4 orë më vonë gjatë ditës
Gjatë javëve të fundit para fillimit të çdo protokolli, pjesëmarrësit mbanin orare të qëndrueshme të gjumit dhe zgjimit, ndërsa gjatë 3 ditëve të fundit ata ndoqën dieta rreptësisht identike dhe orare vaktesh në shtëpi.
Në laborator, pjesëmarrësit regjistronin rregullisht urinë dhe oreksin e tyre, jepnin mostra të vogla gjaku shpesh gjatë gjithë ditës dhe matën temperaturën e trupit dhe shpenzimin e energjisë. Për të matur se si koha e të ngrënit ndikoi në mënyrën se si trupi ruan yndyrën, studiuesit mblodhën biopsi të indit dhjamor në të dy protokollet laboratorike.
Rezultatet zbuluan se ngrënia në orët e mëvonshme kishte efekte të thella në urinë dhe dy hormonet që rregullojnë oreksin që ndikojnë në dëshirën për ushqim, leptinën dhe grelinën . Në veçanti, nivelet e leptinës, e cila sinjalizon ngopje, u reduktuan gjatë ushqyerjes së vonë gjatë 24 orëve. Kur pjesëmarrësit hëngrën më ngadalë gjatë gjithë ditës, ata digjnin kalori me një ritëm më të ngadaltë, ndërsa përjetonin gjithashtu lipogjenezë të rritur dhe ulje të lipolizës, një kombinim që nxit rritjen e yndyrës.
Gjetjet e reja konfirmojnë se ngrënia vonë gjatë natës rrit rrezikun e obezitetit.