Jeta aliene do të zbulohet brenda 25 viteve të ardhshme, sipas një astrofizikani.

Dr Sascha Quanz tha se përparimet teknologjike nënkuptojnë se afati kohor ambicioz 25-vjeçar që ai i ka vendosur vetes për të gjetur jetë përtej sistemit tonë diellor nuk është “jorealist”.

Astrofizikani tha: Nuk ka asnjë garanci për sukses. Por ne do të mësojmë gjëra të tjera gjatë rrugës.

Ai tha se teleskopi i ri hapësinor James Webb tashmë po ofronte imazhe të jashtëzakonshme të planetëve gjigantë me gaz jashtë sistemit tonë diellor, sipas Daily Star.

Por ekipi i Dr Quanz në institutin ETH të Zvicrës në Cyrih po punon për një teleskop të ri që do të jetë në gjendje të fokusohet në planetë më të vegjël, të ngjashëm me tokën.

Ai shtoi: Qëllimi kryesor i instrumentit është të bëjë fotografinë e parë të një planeti tokësor, potencialisht të ngjashëm me Tokën, rreth një prej yjeve më të afërt.

Vizioni ynë afatgjatë është ta bëjmë këtë jo vetëm për disa yje, por për dhjetëra dhe për të hetuar atmosferën e dhjetëra ekzoplaneteve tokësore.

Ai përshëndeti publikimin dy javë më parë të imazhit të parë të drejtpërdrejtë të një ekzoplaneti nga teleskopi Webb.

Eksoplaneti gjigant i gazit HIP 65426 ishte një “sistem shumë i veçantë”, tha ai, duke shtuar: Kjo është ajo që Webb mund të bëjë në drejtim të fotografimit të planetëve.

Ai tha se nuk mund të “arrinte në planetët e vegjël”, duke thënë: Webb nuk është aq i fuqishëm sa ta bëjë këtë.

Pretendimet e Dr Quanz ndjekin parashikimin e ish-shkencëtarit kryesor të NASA-s, Jim Green, se do të kemi një takim të afërt me jashtëtokësorët.

Disa janë të bindur se takimi ynë i parë me jashtëtokësorët tashmë ka ndodhur.