Një nga vrimat e zeza më të mëdha, me një masë mbi 30 miliardë herë më të madhe se masa e Diellit, u zbulua nga një ekip astronomësh, duke përdorur fenomenin e quajtur “thjerrëza gravitacionale”. Ekipi, i udhëhequr nga Universiteti Durham i Britanisë, përdori lente gravitacionale, ku fusha gravitacionale e një galaktike në plan të parë përkul dritën nga një objekt më i largët dhe e zmadhon atë.

Ai përdori gjithashtu simulime me ndihmën e një superkompjuteri të vendosur në këtë Universitet dhe imazhe me rezolucion ultra të lartë nga Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s për të ekzaminuar nga afër.

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive, e para e gjetur ndonjëherë duke përdorur këtë teknikë, në të cilën ekipi simulon dritën që udhëton nëpër Univers qindra mijëra herë.

“Kjo vrimë e zezë, e cila është rreth 30 miliardë herë më e madhe se masa e Diellit tonë, është një nga më të mëdhatë e zbuluara ndonjëherë. Pra, është një zbulim jashtëzakonisht emocionues”, thotë autori kryesor James Nightingale, nga Departamenti i Fizikës i Universitetit Durham.

Ai shton se lente gravitacionale “bën të mundur studimin e vrimave të zeza joaktive, gjë që aktualisht nuk është e mundur në galaktikat e largëta.

“Kjo qasje mund të na lejojë të zbulojmë shumë më tepër vrima të zeza përtej universit tonë lokal dhe për të zbuluar se si ata evoluan më tej në kohën kozmike.”

Rezultatet e hulumtimit janë publikuar sot në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.