Sytë e një fëmije, dhe veçanërisht mënyra se si ata ndjekin ndërveprimet sociale të të tjerëve, mund të zbulojnë çrregullimin neurozhvillues.

Autizmi mund të diagnostikohet herët në fëmijëri, në moshën 1-2 vjeç e gjysmë, pohojnë dy studime të reja, dhe se si dhe ku fëmijët përqendrojnë shikimin e tyre teksa shohin ndërveprimin social të të tjerëve, mund të zbulojë ato sociale dhe verbale. aftësitë.

Në studimin e parë, studiuesit ekzaminuan 1089 fëmijë të moshës një deri në 2.5 vjeç nga Children’s Healthcare of Atlanta me simptoma që sugjerojnë çrregullime të spektrit të autizmit ose faktorë gjenetikë që predispozojnë për çrregullimin neurozhvillues. 519 ishin tashmë të diagnostikuar.

Eksperimenti përfshinte shikimin e 14 videove afërsisht një minutëshe të ndërveprimeve të ndryshme sociale midis foshnjave. Kamerat speciale gjurmuan kokën e syrit të fëmijëve të testuar me një shpejtësi prej 120 herë në sekondë për të regjistruar mikrolëvizjet ndërsa ata shikonin filmat. Të dhënat më pas u ngarkuan në një kompjuter për t’u kontrolluar nga një program i krijuar posaçërisht për të zbuluar çrregullimet e autizmit.

Krahasuar me diagnozat standarde të mjekëve, metoda e gjurmimit të lëvizjes së syrit ishte 86% e saktë në identifikimin e çrregullimeve.