Inflamacioni i rëndë në fëmijërinë e hershme është një faktor rreziku i njohur klinikisht për zhvillimin e spektrit të autizmit por gjithashtu skizofreni. Megjithatë, për herë të parë, shkencëtarët nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Maryland-it kanë zbuluar saktësisht mekanizmin që çon në këtë.

Në veçanti, ata arritën në përfundimin se inflamacioni ndryshon zhvillimin e qelizave të cenueshme të trurit dhe kjo mund të ketë një ndikim në çrregullimet neurozhvilluese.

Në hulumtimin e tyre, të botuar në Science Translational Medicine, studiuesit përdorën gjenomikën njëqelizore për të studiuar trurin e 17 fëmijëve që vdiqën në mosha një deri në pesë vjeç, 8 fëmijë që vdiqën nga sëmundje inflamatore – të tilla si infeksionet bakteriale ose virale dhe astma – dhe 9 që vdiqën nga një aksident.

Ata zbuluan se inflamacioni në fëmijërinë e hershme parandalon disa neurone në tru i vogël të maturohen plotësisht. Truri i vogël është një zonë e trurit përgjegjëse për kontrollin motorik dhe funksionet më të larta njohëse të përdorura në gjuhën, aftësitë sociale dhe rregullimin emocional.

Më konkretisht, u zbulua se dy lloje specifike por të rralla të neuroneve cerebelare ishin më të prekshme te inflamacioni i trurit – neuronet Golgi dhe Purkinje. Në nivelin e një qelize të vetme, këto dy lloje neuronesh treguan ndërprerja e hershme e maturimit të tyre.

“Ne shikuam trurin e vogël sepse është një nga zonat e para të trurit që fillon të zhvillohet dhe një nga të fundit që arrin pjekurinë. Me teknologjinë mjaft të re të sekuencës së ARN-së me një bërthamë, ne ishim në gjendje të ekzaminonim ndryshimet në tru në nivel qelizor, “shpjegon Dr. Seth Ament, profesor i asociuar në Departamentin e Psikiatrisë në Universitetin e Maryland.

Ky studim i veçantë është pjesë e pothuajse 30 punimeve shkencore që përshkruajnë zhvillimin dhe diversitetin e llojeve të qelizave në trurin e njeriut.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se foshnjat e lindura me mosfunksionim cerebellar shpesh kanë çrregullime neurozhvillimore. Prandaj, eksperimentet me kafshë kanë arritur në përfundimin se zhvillimi i inflamacionit para lindjes e favorizon këtë gjendje.

“Megjithëse të rralla, neuronet Purkinje dhe Golgi kanë funksione kritike. Gjatë zhvillimit, neuronet Purkinje formojnë sinapse që lidhin trurin e vogël me zona të tjera të trurit të përfshira në njohjen ose kontrollin emocional, ndërsa neuronet e Golxhit koordinojnë komunikimin midis qelizave brenda trurit të vogël. Ndërprerja e ndonjërit prej këtyre proceseve zhvillimore mund të shpjegojë se si inflamacioni kontribuon në kushte të tilla si çrregullimet e spektrit të autizmit dhe skizofrenia” shpjegon Dr. Amen.

Ashtu si me shumë sëmundje, si gjenetika ashtu edhe mjedisi – në këtë rast, inflamacioni – ka të ngjarë të kontribuojnë në rrezikun e zhvillimit të këtyre çrregullimeve. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptohen rolet e qelizave specifike në rajonet e trurit – dhe se si ato ndërveprojnë me gjenet për të ndikuar në funksionin e trurit – për të identifikuar trajtimet për çrregullimet e trurit, siç janë çrregullimet e spektrit të autizmit.