Përveç artit, rozmarina ose aposplinos siç e quanin të lashtët tanë, gjetën aplikim të gjerë ndër shekuj në mjekësinë tradicionale të kulturave dhe popujve. Grekët e lashtë e vendosën atë si një kurorë në kokë për të rritur kujtesën, Perandori i parë Romak i Shenjtë Karli i Madh kërkoi që ajo të kultivohej në kopshtet mbretërore dhe ishte një përbërës kryesor në kolonën e Napoleon Bonapartit, e cila gjithashtu kishte veti antiseptike.

Përdorimi i barit aromatik synonte gjithashtu trajtimin e çrregullimeve gastrointestinale dhe neurologjike , forcimin e sistemit imunitar , lehtësimin e stresit dhe furnizimin e trupit me një mori lëndësh ushqyese , duke përfshirë komponimet fitokimike që kontribuojnë në shëndetin e mirë të syve dhe mëlçisë, minerale (kalcium, hekur, mangan) dhe shumë vitamina B (B5, B1, B2 ose riboflavin, folate, B3 ose niacinë) si dhe A dhe C.

  1. Shëndeti i trurit: Rozmarina përmirëson funksionet e trurit si performanca njohëse, kujtesa, vigjilenca dhe përqendrimi. Këto veti janë përdorur prej shekujsh tashmë përmes aromaterapisë  , ndërkohë që studimet moderne i kanë nxjerrë në pah këto përfitime. Hulumtimet kanë gjetur përmirësim të funksionit njohës brenda 20 minutave nga thithja e vajit esencial të rozmarinës.
  2. Efekti kundër ankthit: Zierjet me gjethet e saj dhe vajin esencial të rozmarinës lehtësojnë lodhjen nervore, ankthin kronik, ndërkohë që përmirësojnë humorin dhe gjumin.
  3. Vetitë antiseptike: Ekstrakti i barit ka veti antifungale, antivirale dhe antibakteriale falë përmbajtjes së tij të acidit karnozik dhe rosmarinik. Konsumimi i tij, nga ana tjetër, është lidhur përmes hulumtimeve me një rrezik më të ulët të infeksionit dhe forcimin e sistemit imunitar.
  4. Qarkullimi i gjakut: Elementet anti-inflamatore që forcojnë sistemin imunitar dhe stimulojnë qarkullimin e gjakut janë të pasura me rozmarinë.
  5. Lëkura dhe flokët: Lëndët ushqyese të tij mbrojnë qelizat e lëkurës nga efektet e rrezatimit diellor dhe radikaleve të lira dhe nxisin prodhimin e kolagjenit. Vaji i rozmarinës është i famshëm për forcimin e skalpit të kokës duke nxitur rritjen e flokëve dhe duke e mbrojtur kundër zbokthit dhe lëkurës së thatë.