Shumë pronarë biznesesh duan të trajtojnë vetë çdo projekt derisa të kuptojnë se thjesht nuk ka orë të mjaftueshme në ditë për të përfunduar gjithçka që ka në listë.

Kështu nevoja për ta zgjeruar ekipin rritet dhe kështu rritet dhe biznesi juaj. Por, procesi i punësimit të punonjësve për biznesin tuaj të vogël mund të jetë zhgënjyes dhe kërkon shumë kohë kur kërkoni personin ose për të krijuar ekipin e duhur.

Thuhet se duhet të jeni të ngadaltë në punësim dhe të shpejtë në shkarkim – dhe kjo është absolutisht e vërteta. Nëse po përpiqeni të kuptoni se si të punësoni punonjës, këshillat e gjetura në këtë artikull do t’ju ndihmojnë të anashkaloni gabimet e zakonshme (disa prej të cilave mund t’ju çojnë në probleme ligjore). Kur kërkoni punonjës, jo vetëm kushdo do të jetë në gjendje të përmbushë pritshmëritë ose përshkrimin e punës. Për këtë arsye, ju duhet të kontrolloni plotësisht secilin aplikant në mënyrë të drejtë.

1. Diskriminimi

Është e paligjshme të diskriminosh një aplikant për shkak të racës, gjinisë ose aftësisë së kufizuar. Jo vetëm që kjo është e gabuar, por mund t’ju çojë në një padi nëse individi zbulon se është diskriminuar. Shmangni këtë duke krahasuar të gjithë aplikantët bazuar në aftësitë, qëndrimin dhe përvojën e tyre.

Diskriminimi nuk tolerohet – nëse aplikanti ka aftësitë e nevojshme për të marrë vendin e punës dhe për të plotësuar kërkesat, ato duhet të merren parasysh pavarësisht nga ndjenjat ose bindjet tuaja personale për ta.

2. Bërja e pyetjeve personale

Kur jeni duke kërkuar për punonjës, është normale të ndjeni një lidhje me një aplikant të shkëlqyer me të cilin ndiheni rehat menjëherë. Sidoqoftë, procesi juaj i punësimit duhet të jetë absolutisht profesional, dhe kjo përfshin pyetjet që bëni. Vetëm për shkak se ju “pëlqeni” dikë nuk do të thotë se ai do të jetë një punonjës i mirë.

Përmbahuni nga bërja e pyetjeve personale si p.sh. sa vjeç është aplikanti, çfarë feje praktikojnë, ose nëse janë të martuar, nëse kanë fëmijë (ose planifikojnë ta bëjnë këtë) ose ndonjë pyetje tjetër që nuk ka të bëjë drejtpërdrejt me pozicionin.

3. Ju nuk duhet ta kapërceni pa e shikuar sfondin e tyre profesional

Duhet të siguroni informacione që ju tregojnë më shumë për të kaluarën dhe sfodin profesional të një punonjësi. Derisa të gjithë meritojnë një shans të dytë pasi kanë bërë një gabim në jetën e tyre, një shkelës i rregullave dikur mund të dëmtojë biznesin tuaj nëse sjelljet e tyre vazhdojnë. Njohja e tyre para se t’i punësoni në biznesin tuaj të vogël mund t’ju shpëtojë nga dhimbjet e kokës dhe potencialisht të kërkoni punonjës për të plotësuar pozicionin e tyre.

Pyetja e një punonjësi të mundshëm për ndonjë sjellje kriminale do të tregojë gjithashtu nëse aplikanti është i vërtetë apo jo. Të kesh dikë që thotë se nuk ka qenë kurrë në telashe me ligjin, vetëm që të shohësh të dhënat e tij më vonë atëherë automatikisht e humbet ndjenjën e besimit. Jepuni atyre çdo mundësi përpara për t’u pastruar dhe nëse ata thonë se nuk keni leje për të bërë një kontroll të sfondit, kjo duhet të hapë disa flamuj të kuq dhe t’ju thotë që të vazhdoni të kërkoni punonjës për intervistë.

4. Kapërcimi i një testi të drogës përpara punësimit të punonjësve

Ndërsa droga mund të jetë pjesë e problemeve të një aplikanti në numrin 3, disa mund ta konsiderojnë veten me fat që nuk janë kapur kurrë deri në këtë pikë. Ky është një hap kyç se si të punësoni punonjës. Ju nuk dëshironi që një punonjës të paraqitet në punë nën ndikimin e një substance të paligjshme, duke e përdorur atë në punë ose të lidhet me ju dhe biznesin tuaj nëse ata përdorin dhe abuzojnë me substanca të paligjshme. Është jashtëzakonisht e rëndësishme të kesh një mjedis pune pa drogë.

Si punëdhënës, ju do të jeni përgjegjës për pagesën dhe caktimin e testit të tyre të drogës. Sidoqoftë, duhet të kërkoni miratimin së pari. Por, ashtu si në numrin 3, nëse ata refuzojnë, do të duhet të dyshoni se ata nuk po dalin përpara dhe nuk janë të sinqertë.

5. Mosofrimi i një marrëveshje me politikat e kompanisë

Nëse e gjeni aplikantin që kërkoni që i përshtatet nevojave të biznesit tuaj dhe pozicionit(eve), duhet të siguroheni që t’i jepni atyre politikat e punësimit për biznesin tuaj dhe t’i bëni ata të nënshkruajnë një marrëveshje që kanë marrë dhe të kuptojnë plotësisht përmbajtjen dhe t’i përmbahet politikave.

Për këtë, do t’ju duhet të krijoni një manual për punonjësit dhe të përfshini tema të tilla si procedurat në lidhje me kodin e veshjes, sjelljen në vendin e punës, strukturën e pagesave, kontaktet, planifikimin, kërkesat p për pushim, etj. Ky manual jo vetëm që do të ju mbrojë ju, por edhe punonjësin nga çdo keqkuptim në rrugë.